SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Energia ze słońca.
Autor Wiadomość
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 875
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-04-25, 05:47   

Tylko z tymi cenami to pojechaliście, bo nowe panele 270W kosztują już poniżej 600 pln, a nie 800 pln.
 
 
zeeltom 


Wiek: 61
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1228
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-04-25, 05:54   

Jak sprzedawałem 250W po 350 zł parę lat temu, to chętnych nie było :)
_________________
http://pojazdyelektryczne.org
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 39
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 278
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2018-04-25, 07:11   

Nie pojechaliście bo zeby mieć cene poniżej 600PLN za 270W to albo mega no name albo musisz wziać ze 2 palety lub więcej. I nie opowiadaj bajek że ktoś Ci coś powiedział albo gdzieś słyszałeś. Nikt ci taniej nie sprzeda chyba że jak większość biznesmenów operujesz sobie w netto . Ja muwię o brutto. Mam tu pod nosem gościa co ma SHARPY POLI 270W ale po 650zł no i SHARP ma GW door to door.
Vvir jak masz dojście do paneli poniżej 600PLN to dawaj namiary na forum może ktoś sobie kupi.
ps.
Ja swoje pierwsze panele kupowałem po 450zł kolejne 10 po 420 i musiałem po nie jechać do Wieliczki a mieszkam w Podlaskiem. A ostatnie 14 kupiłem po 350zł i koleś przywiózł mi sam je pod nosek i mogłem sobie wybierać i kręcić noskiem po pomiarach miernikiem.
 
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 456
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-04-25, 07:16   

W sumie to w zeszłym roku kupowałem dwa nowe panele polskiej produkcji (260W, ASOL-260P-WS-RSA) po 500zł za sztukę.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 875
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-04-25, 09:30   

Popatrz na allegro to zobaczysz. Sharpy akurat są po trochę ponad 600 (ok. 640 brutto) a na przykład MaySun albo Trina to już ceny rzędu 560-580 brutto. Więc te wasze 800 to jest kompletnie z kosmosu.
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 39
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 278
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2018-04-25, 09:56   

Jak już podajesz konkrety to podaj linka itd.
Ja tam znalazłęm tylko jeden

TRINA SOLAR
a Sharp faktycznie po 640zł i to od gościa o którym mówiłem ale to przy zakupie całęj palety
oto wpis skopiowany z aucji i aukcja jest tak jak on mi mówił na allegro w ramach reklamy ma 1szt. żeby było że dołożył do interesu. Koleś nie ma ich na stanie wpłacasz zaliczkę i dostajesz po zamówieniu i dopłacasz resztę przy odbiorze.
Cena 650zł brutto za sztukę.
Paleta 30 sztuk - 640zł za sztukę

SHARP
Ale nie ma co się kłucić o 20 czy 40 zł , ważne że tanieje towar po troszku.
A mimo to ja wolę używki bo i tak mam 2 za 1 a każdy niech robi jak uważa.
Ogólnie polecam warto się spieszyć i założyć bo warto!!!
 
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 875
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-04-25, 10:11   

Trina: http://allegro.pl/panele-...7096134950.html
MaySun: http://allegro.pl/okazja-...7128465393.html

Jeśli już kopiujesz opis, to skopiuj cały:
Sharp:
Promocja przy odbiorze osobistym: 640zł sztuka
Cała paleta 30 sztuk - cena brutto za sztukę 630zł

Wiem, że używki i tak są tańsze i z tym nie dyskutuję. Chodzi mi tylko o to, że nowe nie kosztują 800pln.
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 39
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 278
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2018-04-25, 11:07   

Znam gościa rozmawiałem z nim kupowałęm u niego kabel 6mm2 wiec znam sytuacje. To jest tylko wabik tak na prawde cena zależna od kursu Euro tak jak jest w opisie aukcji którego już nie raczyłeś skopiować. Ja skopiowałęm to co jest na czarno dla 1 sztuki do tego jak każdy sprzedawca zamawia panele pod klienta i nie ma ich na stanie i zarabia mniej ale z każdej tranzakcji temu cena jest doś korzystna. A panele jak i falowniki sa w różnych cenach. Sharpa możesz mieć i po 1100zł tej samej mocy ale w czarnych ramkach i monokryształy. Także nie ma co strzepić darmo i robić syfu na forum.
Opłaca się i tyle ten kto szuka niech szuka najniższej ceny bo wg mnie nie warto płacić dużo więcej za markowy produkt. Jak nie duża róznica brać markowe. Falowniki to samo Chińskie SAMIL, GROWATT , TRANNERGY sa super i wcale nie trzeba płacici 2x tyle za SMA itd.
 
 
 
vaiker 

Dołączył: 28 Lut 2017
Posty: 41
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2018-04-25, 11:31   

KilleR.racer napisał/a:
Nie pojechaliście bo zeby mieć cene poniżej 600PLN za 270W to albo mega no name albo musisz wziać ze 2 palety lub więcej. I nie opowiadaj bajek że ktoś Ci coś powiedział albo gdzieś słyszałeś. Nikt ci taniej nie sprzeda chyba że jak większość biznesmenów operujesz sobie w netto . Ja muwię o brutto. Mam tu pod nosem gościa co ma SHARPY POLI 270W ale po 650zł no i SHARP ma GW door to door.
Vvir jak masz dojście do paneli poniżej 600PLN to dawaj namiary na forum może ktoś sobie kupi.
ps.
Ja swoje pierwsze panele kupowałem po 450zł kolejne 10 po 420 i musiałem po nie jechać do Wieliczki a mieszkam w Podlaskiem. A ostatnie 14 kupiłem po 350zł i koleś przywiózł mi sam je pod nosek i mogłem sobie wybierać i kręcić noskiem po pomiarach miernikiem.


Tym miernikiem to możesz sobie sprawdzić napiecie na akumulatorze a nie Panel Fotowoltaiczny. Czy wy aż tak naiwni jesteście ? Używane Panele ? Po pierwsze - pochodzenie, wystarczy odrobina wysilku by odszukac informacje ile to farm jest rozkradanych, już paru kolesi z dolnego slaska oglada świat zza krat. Po drugie - używany panel nie ma żadnej gwarancji, nie wiadomo jak ktoś sie z nim obchodził, w jakich warunkach pracował i ile ma hotspotów. Weź kamere termowizyjną i sprawdź w pełnym słońcu pod obciażeniem, wez miernik badajacy charakterystyke prądowo napieciowa w odniesieniu do ogniwa wzorcowego i sie okaże że twoj super fajny używany panel 270w ma wydajnosć 130 i zaplacileś za niego polowe ceny panela 300w ktory ma wydajność 270 w Polskich warunkach. Też sie jarałem pare lat temu używkami, dzisiaj nawet nie chce na to patrzeć, akurat tak sie poskładało że mam firme zajmujacą się montażem fotowoltaiki i posiadam sprzęt za paredziesiąt tysiecy do pomiarow inwerterów oraz paneli, zdziwilibyście się do czego nadają sie te Wasze "uzywane" panele. I nie pisze tego by Was na coś naciągać, mam swój rynek i na nim działam, ale na prawde, nie dajcie sie naciągać na herezje sprzedawcy ktory chce sie pozbyć towaru ktory (nie zawsze) ale często jest szrotem. Moje instalacje budowane na 300w panelach zaskakują czasami nawet mnie. Okablowanie grube, inwertery sprawne, instalacja 6900w potrafiła wypuścić w siec w piku w lipcu 2017 roku 7020w w sieć, chwilowo, po deszczu, lekki wiatr i nie sia to dane z inwertera któy cześto przekłamuje a z zewnętrznego urządzenia pomiarowego. Przypomne że niby droższy 300w panel potrzebuje mniej konstrukcji i miejsca by osiagnąć taką samą moc instalacji w odniesieniu do słabszego mocowo panela . . .
 
 
vaiker 

Dołączył: 28 Lut 2017
Posty: 41
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2018-04-25, 11:33   

KilleR.racer napisał/a:
Mało tego ten nowy panel za 670-800zł daje ci równowartośc 2x 240W po 300zł . Więc sam sobie odpowiedz co da ci większy uzysk ?? 2x240W w uzywce czy funkiel nówka 275W??


funkiel nówka 275 bo bardzo prawdopodobne że te 2x240 są już bardzo zmęczone zacienieniami i ktos po przebadaniu ich termowizją postanowił zarobić na tym, że ty mu je zutylizujesz płacąc mu jeszcze za odbiór tego ; ]
 
 
zeeltom 


Wiek: 61
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1228
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-04-25, 13:04   

Sorry, że się wtrącę. Do czego ma służyć termowizja, jeśli na panelu jest np. napisane 31V 8A i panel tyle daje? Zawsze sprawdzałem swoje panele porównując je do opisu panela zwykłym miernikiem i nie widziałem potrzeby sprawdzać je czymkolwiek więcej, jeśli opisy i rzeczywistość się zgadzały.
Podobnie z akumulatorami. Jeśli pojemność i napięcie zgadza się z danymi producenta, to nie muszę dodatkowo sprawdzać każdej celi z osobna.
Dopiero, jak występują rozbieżności, to zabieramy się do badania dokładniejszego.
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1197
Wysłany: 2018-04-25, 13:10   

Gwarancja nowych g* jest warta, bo wszyscy prawie producenci i tak juz upadli. I do kogo sie zglosic?

Niech akzdy robi co lubi, ja pokazalem, ze mozna miec 3,5kW za 6-7000, ale mozna i spoko za 15000.
 
 
vaiker 

Dołączył: 28 Lut 2017
Posty: 41
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2018-04-25, 15:24   

tak, wszyscy upadli ;] To jak to możliwe że ja kupuje już i 320 do klienta panel ? ktoś przerabia 240 ?

http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10055 instalacja w 2017 roku wyprodukowala 6761 kwh

oraz maksimum http://pvmonitor.pl/user....6&do=2017-07-16

pokaż mi teraz realną produkcje z tych "używanych" "sprzedałem bo mi sie znudziły na dachu" "wywalilem kilknanasicie tysiecy na fotowoltaike a teraz sprzedam za pol ceny dobre panele"

Chcecie kupowac uzywki ? pomierzcie je pod obciazeniem, a nie multimetrem za 15 zlotych. Akumulator a panel fotowoltaiczny to 2 rozne sprawy, chociaz znam akumulatory ktore napiecie trzymaja a zarowka na nich nie zapali sie.

To ze panel osiaga Voc jeszcze nic nie znaczy, dopiero pod obciazeniem mozna sprawdzic jego wydajnosc, a termowizja pokaze nam ktore cele juz sie zdegradowaly i dzialaja zle lub wcale.
Oczywiscie kazdy ma prawo zrobic jak chce, ja tylko daje argumenty przeciw temu tak jak wy dajecie je pochwalające, ale niestety chwalicie je nie podpierając żadnymi testami, liczy sie ze jest za pol ceny, pytanie dlaczego ?
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1197
Wysłany: 2018-04-25, 15:43   

Nie, zaden nie upadl.

Lubisz przeplacac, prosze bardzo. Czy sukcesem jest, ze instalacja 7kW wyprodukowala niecale 7MWh? Wow.

Moja z uzywek w peaku ma 4700, a nominalnie 5kW. Wow..

Sorry, ale nie wiem, co porownujesz. Ile osob znasz, ktore po roku, dwoch, pieciu mierza termowizyjnie panele?? Ja nikogo.

Wrzuca sie na dach, i panele produkuja. Proste.
 
 
zeeltom 


Wiek: 61
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1228
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-04-25, 15:54   

vaiker napisał/a:
...
Chcecie kupowac uzywki ? pomierzcie je pod obciazeniem, a nie multimetrem za 15 zlotych. Akumulator a panel fotowoltaiczny to 2 rozne sprawy, chociaz znam akumulatory ktore napiecie trzymaja a zarowka na nich nie zapali sie.
...


No, kolego chyba przesadzasz. Ja swoje panele mierzyłem na prąd zwarcia miernikiem trochę droższym, niż 15 zł. Do mierzenia prądu potrzebujesz jakiś specjalistyczny sprzęt za tysiące złotych? Wystarczy sprawdzić czy na zwarciu jest prawidłowy prąd i już wiadomo, czy wszystkie ogniwa są sprawne. Wystarczy jedno padnięte i prąd będzie mniejszy, niż podany przez producenta.
Chcesz kupować nowe panele, to kupuj, czemu uważasz, że każdy ma kupować nowe i do tego jakiś wyimaginowany sprzęt do mierzenia prądu? Panelami bawię się dość długo, zbudowałem dwa pojazdy ładowane panelami, na samochodzie, swojego czasu, woziłem duży panel, teraz mam malutki i do ich sprawdzania nie potrzebowałem Bóg wie czego. Na bliźniaczym forum jest dość ciekawy opis produktów człowieka, który uważa się za guru elektryfikacji, a to co produkuje woła o pomstę do nieba. Za grube dziesiątki tysięcy złotych. Dlaczego chcesz uczyć elektryków jak i czym mają mierzyć swoje używane panele? Nie można przyrządem za 15 zł? A do czego potrzebna ci większa dokładność? Mierzysz to w tysięcznych częściach wolta i w mikroamperach? Jeszcze raz powtórzę. Forum jest od dyskusji, a nie od narzucania innym, co, czym i jak mają robić.
 
 
tomekmisio 

Wiek: 42
Dołączył: 09 Lut 2016
Posty: 40
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2018-04-25, 16:31   

KilleR.racer napisał/a:

A jakby ktoś chciał sobie prześledzić produkcję i jak wygląda sprawność to zachęcam do lektury w linku do monitoringu na portalu PVMONITOR.PL
LINK DO MOJEJ INSTALACJI


No fajnie to wygląda też tak mam zrób jeszcze pomiar tego co pchasz w siec to będzie super.
LINK DO MOJEJ INSTALACJI
Te górki po 3kW to ładowanie auta na drugiej taryfie teraz puki jest produkcja to też pcham w auto. :lol: :lol:
_________________
e-nv 200 2016r.
 
 
tomekmisio 

Wiek: 42
Dołączył: 09 Lut 2016
Posty: 40
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2018-04-25, 17:03   

vaiker napisał/a:


Tym miernikiem to możesz sobie sprawdzić napiecie na akumulatorze a nie Panel Fotowoltaiczny. Czy wy aż tak naiwni jesteście ? Używane Panele ? Po pierwsze - pochodzenie, wystarczy odrobina wysilku by odszukac informacje ile to farm jest rozkradanych, już paru kolesi z dolnego slaska oglada świat zza krat. Po drugie - używany panel nie ma żadnej gwarancji, nie wiadomo jak ktoś sie z nim obchodził, w jakich warunkach pracował i ile ma hotspotów. Weź kamere termowizyjną i sprawdź w pełnym słońcu pod obciażeniem, wez miernik badajacy charakterystyke prądowo napieciowa w odniesieniu do ogniwa wzorcowego i sie okaże że twoj super fajny używany panel 270w ma wydajnosć 130 i zaplacileś za niego polowe ceny panela 300w ktory ma wydajność 270 w Polskich warunkach. Też sie jarałem pare lat temu używkami, dzisiaj nawet nie chce na to patrzeć, akurat tak sie poskładało że mam firme zajmujacą się montażem fotowoltaiki i posiadam sprzęt za paredziesiąt tysiecy do pomiarow inwerterów oraz paneli, zdziwilibyście się do czego nadają sie te Wasze "uzywane" panele. I nie pisze tego by Was na coś naciągać, mam swój rynek i na nim działam, ale na prawde, nie dajcie sie naciągać na herezje sprzedawcy ktory chce sie pozbyć towaru ktory (nie zawsze) ale często jest szrotem. Moje instalacje budowane na 300w panelach zaskakują czasami nawet mnie. Okablowanie grube, inwertery sprawne, instalacja 6900w potrafiła wypuścić w siec w piku w lipcu 2017 roku 7020w w sieć, chwilowo, po deszczu, lekki wiatr i nie sia to dane z inwertera któy cześto przekłamuje a z zewnętrznego urządzenia pomiarowego. Przypomne że niby droższy 300w panel potrzebuje mniej konstrukcji i miejsca by osiagnąć taką samą moc instalacji w odniesieniu do słabszego mocowo panela . . .


No tu się zgadza kamera termowizyjna i te sprawy.
Można wiedzieć jakie falowniki jak grube kable i jakie panele te 300W???
Ale tego nie rozumie jak 300W mniej konstrukcji mam różne panele różnych firm i mocy 235W jaki i 275W i wszystkie maja identyczny wymiar 1650mm na 992mm a jeżeli jest różnica to kilka mm bo chińczyk na profilu oszczędza i daje niższy :-D ogólnie mówię 1,7m na 1m no chyba że porównujemy różne rodzaje paneli mono lub polikrystaliczne do np. amorficznych
_________________
e-nv 200 2016r.
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1197
Wysłany: 2018-04-25, 17:09   

Tez nie wiem, 1,7m na 1m okolo, i albo 35, albo 49mm, albo ewentualnie 45mm grubosc aluminiowego profilu wkolo. ale zadnej konstrukcyjnej roznicy.

Ja sobie jeszzxe monitoringu w pvmonitor nie zrobilem, ale to, co pokazuje falownik jest tozsame z licznikiem Energi na plocie.

I cos czuje, ze jak moje piecioletnie panele do tej pory nie maja bledow, to i za piec lat nie bedanmialy.
 
 
vaiker 

Dołączył: 28 Lut 2017
Posty: 41
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2018-04-25, 21:16   

dla 3 kw potrzeba 12 paneli 250 lub 10 paneli 300, mniejsza powierzchnia potrzebna dla tej samej mocy, mniej konstrukcji.

Ja ciągne dyskusje, Ty podajesz argumenty za używkami, ja przeciwko, chyba ze znamy ich pochodzenie bo np kolega zmienia na 320 duo i chce sie pozbyc 240 ;] A odnośnie pomiarow i badania amperomierzem na zwarcie - szkoda czasu na komentowanie. W specyfikacji panela masz napiecie otwarte, w maksymalnym punkcie pracy, prad w maksymalnym punkcie pracy oraz prad zwarcia, nawet jesli sobie zmierzyles prad zwarcia to dalej nic nie mowi o jakosci panela, moesz to udowadniac jak chcesz. jest jeszcze wspolczynnik temperaturowy, jest jeszcze moc promieniowania padajaca na panel, miernik bierze temperature , bierze naslonecznienie z ogniwa wzorcowego ustawionego tak samo jak badany panel i rozpoczyna proces badania symulujac mppt , tyle w uproszczeniu. jest jeszcze badanie czy ktores z ogniw nie ma przebicia do ramy itd. Posprawdzales chociaz diody bypasowe w panelu przed zamontowaniem ? bo zdarzaly sie przypadki ze diody nie dzialaly, a do czego jest ta dioda to juz poszukaj w internecie. Uwierz, nie mam zamiaru Cie obrazic ani krytykowac bo kazdy ma wolny wybór, ale nie udowadniaj że używka niewiadomoego pochodzenia w okazyjnej cenie jest SuperTurboMegaŚwietna. Malo jest rzeczowej wiedzy by klient mogl sie doksztalcic, tak jak parenascie miesiecy wisialy cienkowarstwowki na allegro, ludzie to kupowali i wpinali do zwyklych inwerterow ;] Zreszta, cienkowarstwowki nie nadają się na polskie warunki termiczne.
 
 
MOTORASTA

Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 108
Wysłany: 2018-04-25, 21:19   

http://allegro.pl/inwerte...ml#shippingInfo co powiecie o tym inwerterze ? Generalnie jestem"zielony" w temacie , poprostu kolega wodnik7 zaszczepił we mnie temat i tak się rozglądam.
Jak wogóle się liczy taką instalację mocowo ? szczytową DC czy AC na wyjściu z falownika ? doczytałem że mikro jest do 40KW ale gdzie to się mierzy ?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1981
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-25, 21:25   

vaiker napisał/a:
da do czego jest ta dioda to juz poszukaj w internecie.

Skoro masz taką wiedzę to dlaczego się ją tu nie podzielisz?
Wiele osób chciało by mieć wiedzę od fachowca a nie od "fachowców z internetu" .
Ja mam instalacje od 3 lat 10 kWp którą zrobiła mi firma. Kosztowała mnie z konstrukcją oraz z dachem na budynku około 50 000 zł. Wraz z cała instalacja /gwarancją/przeglądami.
Chetnie dowiedział bym sie więcej z pierwszej ręki, bo instalcję nowej na innym budynku wraz z konstrukcja ( bez dachu) o mocy 3kWp zrobilem za 7000 zł kupując używki panele ( tylko inwerter kupiłem nowy solidny) .
Ale może czegoś nie wiem i popełniłem błedy
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1197
Wysłany: 2018-04-25, 21:28   

Do 10kW mikro (do 40kw mniejszy wspolczynnik opustu - netmeteringu, bo tylko 70%!)

Nie mierzy sie nic, tylko sumuje sie moc wytworcza (czyli ile paneli masz x ich moc kWp)

Apropos inwertera, to „przerobiony“ danfoss tlx, plus ze ma 3 mppt -jesli potrzebuejsz 3 niezalezne stringi, i jest trzyfazowy.

Za 3000zl tez przyzwoita cena na pierwszy rzut oka.
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1197
Wysłany: 2018-04-25, 21:40   

vaiker napisał/a:
dla 3 kw potrzeba 12 paneli 250 lub 10 paneli 300, mniejsza powierzchnia potrzebna dla tej samej mocy, mniej konstrukcji


Wow, 2m aluminium mniej (30zl) i ewentualnie kilka hakow. Serio, ale oszczednosci! Na pewno przy 4000zl duza oszczednosc! No bez jaj, prosze Pana...

A juz na serio: nie odpowiedziales, jak czesto badasz dachy ta termowizja? Jak sa juz podlaczone? Sadze ze nigdy. I jakos setki tysiecy instalacji chodza, najwyzej inwertery padaja. Ale moduly raczej nie.

Masz biznes oparty na marzy, ja rozumiem, ale przestanmy mowic, ze wszTsko musi byc nowe, by dzialac i byc dobrym.

Np. nasz mikser z lat 70tych dziala wciaz lepiej niz „nowe“ o plastikowych trybikach.
 
 
tomekmisio 

Wiek: 42
Dołączył: 09 Lut 2016
Posty: 40
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2018-04-25, 21:53   

vaiker napisał/a:
dla 3 kw potrzeba 12 paneli 250 lub 10 paneli 300, mniejsza powierzchnia potrzebna dla tej samej mocy, mniej konstrukcji.

No to teraz się zgadza wiemy o czym gadamy lepiej mieć 10 300W niż 12 250W.
_________________
e-nv 200 2016r.
 
 
MOTORASTA

Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 108
Wysłany: 2018-04-25, 21:53   

Czyli do 10KW 80% opustu a do 40KW 70% To jak bym chciał do 40KW i zimą grzać chałupę to bym musiał mieć 4 takie AEG-i po 10KW ? A co jest jak się przekroczy w szczycie 40KW ? układ pomiarowy wykrywa tak zwany MAX ? Czy źle myślę tak sumując ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11