Zlot 2020
SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nissan Leaf II (2018) Tekna w Polsce
Autor Wiadomość
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2864
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-01-17, 23:39   

Przestań używać Yanoska i Sygica.
Dlaczego ?
Bo Yanosik ( bez twojej wiedzy - i za Twoją zgodą - nieświadomie im podaną wykorzystuje Twój telefon jako skaner przestrzeni dookoła Twojego telefonu - uruchamia maksymalną moc BT i WiFi) i skanuje istniejące tzw beacony .
A co to takiego - otóż matczyna firma Yanosika świadczy innym podmiotom usługę wyszukiwania skradzionych przedmiotów/zagubionych zwierząt które wyposaża się w miniaturowe becaony. A sieć wszystkich użytkowników Yanoska tworzy za darmo sieć wyszukiwania tych beaconów.
Ad rem .
Nawigacją która łączy w sobie aktualność map Google, traffic od Google jest zakupiona przez Google nawigacja pod nazwą WAZE.
Może nie ma 100k użytkonwinków - jak raportuje Y. ALe przy uruchamianiu podaje ile jest aktywnych uzytkowników w promieniu 5 km . Zawzwyczaj jest ich kilkudzisięciu . A to jest ważne bo zgłoszenia radarów/policji/wypadków działają tak jak w Yanosiku.
Przy ostatnim wyjeżzie do Francji uratował mi portfel bo polcja zrobiła kaskadową kontrolę ( 4 ukryte radiowozy z radarami na prostym odcinku 2 pasmówki o długości 10 km) a tam niestety prędkośc max to aż 80 km/h poza miastami .
Szczerze polecam .
Działa w trybie android Auto /Car Play czyli będzie dobrze działała w Leafie.
Dodatkowa funkcjonalność .
Jeśli jednocześnie uruchamiasz ją na AA/CP i na telefonie to na Ekranie wbudowanej nawigacji masz główny ekran , zaś na ekranie telefonu wybierasz albo następne manewry albo następne ostrzeżenia( o radarach/policja) oraz inne utrudnienia .
Ciekawa funkcjonalność - idealnie działa wybranie głosowe adresu w języku polskim . Doprowadzi Cię zawsze na miejsce .
Działa tez na całym świecie bez problemu . Jedyne dwa kraje gdzie odradzam stosowanie nawigacji online to Szwajcaria i Norwegia ( chyba wiecie dlaczego )
I bez problemu da się teraz zamontować MediaNav od Renault najnowszy wypusk jest na Linuxie z obsługa AAi CP i ma niesamowita szybkość . A kosztuje w okolicach 600 zł
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-01-18, 04:59   

BT używam , bo Tesla musi mnie rozpoznać , po to by wsiąć i jechać i ruki swabodnyje.
A do tego w pracy noszę sluchawkę .
Yanosik : , ależ ja to wiem... i co z tego ??/ Nie jestem zlodziejem , przestępcą . A że za darmo ktos znajdzie psa kota czy zagarek z moją pomocą to mi nie przeszkadza.
Yanosik uruchamia sie tylko gdy ja chcę ..Jest w trybie uśpienia i w tle nie mam prawa ruszyć , bo blokuje go inna apka , która trzyma telefon w ryzach . itd Uprawnienia do funkcji dostaje tylko w chwili uruchomienia .

Nie mam mentalności Kalego . I sam chcialbym aby mi inni pamagali znaleśź mojego Wacika itd .

Np Jabra - taka sluchawka BT ma lokalizacje i kilka razy zaoszczędziłem ok 3stówek znajdując ją . Też cholera sledzi ...A że za darmo ???
Waze używam w kamperze za granicą .Jednak moim zdaniem Yanosik jest lepszy u nas i tyle . MÓWI O FUNCJI ostrzegania !!!!!!


Z nawigacjami to co Cyryl to Metody . Kazdy ma swoją i to się zmienia ...Bo nawigacje sie zmieniają .
Yanosik nie do nawigowaania !!!! Yanosik tylko do ostrzegania . CB radio juz sie kończy i jest chamskie i upierdliwe . czasem jednak się przydaje ( kamper).. idt .

Konkluzja dla mnie jest taka ,ż e dedykowane mnie nigdy nie rajcowały . To zawsze jest kompromis ( google potrafi tez robic jaja)
Czego ja nie uywałem :lol: Chyba minimum z dziesięć w tym w/w . Najgorzej mieć dwie naraz plus żóńę obok :mrgreen:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
Paren1 

Dołączył: 20 Sie 2019
Posty: 52
Wysłany: 2020-01-18, 07:35   

Zamiast Yanosika (za dużo reklam), w Polsce używam świetnej i bezproblemowej nakładki Rysiek do map Google. Dodaje na ekran aktualne ograniczenie prędkości, ostrzega przed radarami/kontrolami + użytkownicy mogą zgłaszać zdarzenia na trasie (tak samo jak w Waze, którego używam za granicą). Ikonka z prędkością jest stale widoczna na ekranie, nawet gdy jadę z włączonym Car Scanner ELM OBD2.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 613
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-01-18, 07:59   

jas_pik napisał/a:
Przestań używać Yanoska i Sygica.
Dlaczego ?
Bo Yanosik ( bez twojej wiedzy - i za Twoją zgodą - nieświadomie im podaną wykorzystuje Twój telefon jako skaner przestrzeni dookoła Twojego telefonu - uruchamia maksymalną moc BT i WiFi)


Jeśli to do mnie - to na razie nie używam Yanosika na telefonie, a o breloczkach wiem.

Co do Waze - podczas ostatniej podróży po Bałkanach używałem (dla porównania) wszystkich dostępnych sensownych nawigacji tj. Sygica, I-go, Yanosika i Waze właśnie (jak już się skończył promocyjny okres na Sygica).
No i z omijaniem korków Waze miał konkretny kłopot, co prawda próbował wyznaczyć trasę ze Słowenii z pominięciem autostrady w Austrii, ale korka nie sygnalizował, mimo że prawdopodobnie o nim wiedział.
Nie posłuchałem go, pojechałem autostradą i o korku nie ostrzegł w ogóle.
Tzn. ostrzegł, gdy już się w niego wpakowałem.
Do tego częste zwiechy typu: brak połączenia z serwerem, a w Polsce praktycznie zupełny brak informacji o suszarkach.

Program ma potencjał, ale musiałby mieć tylu userów co yanosik, żeby sensownie działał.
A niestety nie ma i w Polsce pewnie już miał nie będzie, o ile nie zintegrują zgłaszania suszarek z GM.
Sygic z kolei ma inny problem - uparcie kieruje o drogi o najwyższym standardzie, nawet kosztem nadkładania drogi i czasu.
Może na dłuższym wyjeździe ma to sens, ale w mieście żadnego.
Zamiast omijać korki i minimalizować czas dojazdu z pracy i do pracy, potrafi go wydłużyć.
Jego odwrotnością jest Naviexpert, gdzie działa to b. dobrze, ale on z kolei źle się wyświetla na mojej wbudowanej nawigacji - nie skaluje napisów i innych symboli (np. manewrów) na dużej rozdzielczości ekranu, więc są tam nieczytelne.
I-go ma podobnie, ale tam idzie wymusić mniejszą rozdzielczość i zdecydowanie poprawić wielkość napisów - NE tego nie potrafi.

P.S.
Media Nav na Linux to dalej I-go?
Jeśli tak, to niestety - przez brak sensownego traffica użyteczność tego programu jest coraz mniejsza.
A szkoda bo go lubiłem.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 613
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-01-18, 08:05   

Paren1 napisał/a:
Zamiast Yanosika (za dużo reklam), w Polsce używam świetnej i bezproblemowej nakładki Rysiek do map Google. Dodaje na ekran aktualne ograniczenie prędkości, ostrzega przed radarami/kontrolami


Testowałem kiedyś Ryśka i podobnie jak NE ma poważny problem z informowaniem o suszarkach - rzadko kiedy pokazuje gdy stoją, do Yanosika się nie umywa.
Yanosik byłby ideałem do ostrzegania, gdyby nie ogromna ilość fałszywych alarmów - powinni karać ujemnymi punktami za fałszywe zgłoszenia, a nie tylko nagradzać za każde.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-01-18, 08:31   

CZYLI ??? JAK Z KOBIETAMI !!!!

Nawet kilka nie jest w stanie nas zadowolić
Testujesz , testujesz i musisz sie w końcu podgodzić....że czasem wyjedziesz na manowce i jeszcze jakie koszty!!!! :mrgreen:


Ad rem : Miarą wartości ostrzegania przed nie stałymi kontrolami itp jest ilość użytkowników . I tym samym wiadomo ... Tylko kwestia , czy lepiej kilka razy zwolnić , niepotrzebnie ???? Czy raz nie zostać poinformowanym , bo np Waze u nas cienko...???

Wywalam w yanosiku powiadomienia o duperelach , dziala w tle i tylko radary patrole inspekcje..
czasem nawet nie wiem ,że dziala . Komunikaty albo via BT do ucha albo Via kanał np media do systemu auta .

Nikogo nikt tu nie przekona , bo kazdy z nas to samiec Alfa i tyle :lol:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 613
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-01-18, 09:16   

Bronek napisał/a:

Ad rem : Miarą wartości ostrzegania przed nie stałymi kontrolami itp jest ilość użytkowników . I tym samym wiadomo ... Tylko kwestia , czy lepiej kilka razy zwolnić , niepotrzebnie ???? Czy raz nie zostać poinformowanym , bo np Waze u nas cienko...???


Zgadza się - dlatego mimo wszystko na razie najlepszy jest yanosik.
Do nawigacji też (na razie) go używam, bo jednak o korkach wie.
Tylko ostatnio coś zaczął źle oceniać czas przejazdu niektórymi ulicami, zwłaszcza rano.
Tak jakby do wyliczania czasu korzystał z danych historycznych z okresu międzyświątecznego, a nie z danych bieżących.
Wcześniej działał prawidłowo.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2864
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-01-18, 10:34   

Yanosikiem przejechał w PL około 100 kkm przez ostatnie 4 lata.
Zbyt wiele fake ostrzeżeń jak dla mnie.
Od roku jeżdżę już tylko na Waze . Dla mnie ważne jest że idealnie działa w Niemczech i we Francji ( bo zazwyczaj tam jeżdżę najczęściej) . W Polsce zazwyczaj jeżdżę przepisowo . We Francji to naprawdę jest trudne do zobienia przepisowo ze względu na Macronowy przepis o prędkości max na drogach ograniczony do 80 km/h ( prędkość optymalna dla EV - i naprawdę sporo tesli jeżdzi tam nacionalkami a nie autostradami . Fotoradary ukryte w przydrożnych głazach , oznaczenie tylko takie że na drodze długości 100 km sa fotoradary.
Dobrze że chociaż zółte kamizelki zamalowują jaskrawymi sprayami szyby tych fotoradarów lub owojają je taśmami odblaskowymi . Ale najbardziej wkurzające są videorejestratory włożone do cywilnych samochodów rodzaju starawych Peugeotów 307 , Dacia Snadero czy Renault Clio które nadjeżdzą z tyłu i popędzają Cię światłami ( gdyby nie Waze już kilka razy by nie podpuścili) . Ale i tak zdarzyło mi się dostać taki mandat.
Medianav ma nawet logo Nissana jako logo startowe :)
Tan wbudowana nawigacja jest iGo , działa traffic ale Reanult do samochodów w PL nie daje licencji na TMC ( ale to już zostało rozgryzion) można sobie wybrać z których danych TMC ma to działać.
Jednak wbudowana nawigacja zawsze będzie o-óźniona. Waze mapy aktualizuje szybciej niż Google - zazwycaj po 1 dniu od otwarcia nowej drogi prowadzi już nowymi trasamai .
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-01-18, 12:36   

Ciekawe informacje Dzieki .

Google u nas wiadomo po kilku miesiacach dopiero poprawia i to nie zawsze idealnie . Ale my somm zadupie ...
S6 czy ograniczenia miejskie w Kolobrzegu są do kitu .

I to niestety Tesla odczuwa . Np jadąc do domu , gdybym włączył autopilota, to owszem pojedzie , da radę sama . Po drodze bez pobocza i lichym pasem srodkowym . Tylko ,że bedzie zapierniczać 90km/h a nie 50 . I tu można mieć pełne gacie.

To ta droga na tym moim filmiku . Tu gdyby włączył autonimię z nawigacją daje 90 jak nic. Pelna autonomia i auto prowadzenie ,to gdy jest jeden niebieski pasek środkowy. Tu bez nawigacji tylko samodzielna jazda ( dwa niebieskie paski)
https://youtu.be/AK4sBfaY7BE
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 613
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-01-18, 15:20   

jas_pik napisał/a:
Yanosikiem przejechał w PL około 100 kkm przez ostatnie 4 lata.
Zbyt wiele fake ostrzeżeń jak dla mnie.



Dla mnie też.
Ale wolę zwolnić 10 razy, zamiast raz, za to nie być złapanym.
Zwłaszcza że elektrykiem jeżdżę powoli i wpaść przy jakichś śmiesznych prędkościach byłoby po prostu dyshonorem

jas_pik napisał/a:

Od roku jeżdżę już tylko na Waze .


j.w.

jas_pik napisał/a:


Tan wbudowana nawigacja jest iGo , działa traffic ale Reanult do samochodów w PL nie daje licencji na TMC ( ale to już zostało rozgryzion) można sobie wybrać z których danych TMC ma to działać.


Problem w tym, że wszystkie do luftu, po nie działają w czasie rzeczywistym i nie zbiera info od userów.
Specjalnie przed zeszłorocznym wyjazdem doktoryzowałem się z I-go i zmieniałem wersję (chyba na Gift), ale i tak to niewiele dało.
O korkach stworzonych godzinę temu się z tego nie dowiesz, podobnie jak o suszarkach.
Czyli faktycznie program nie wie, ile aktualnie trwa przejazd i jaką trasą.
To już nawet Waze lepsze.
A I-go na miejsca poza UE, gdzie internet kosztuje krocie (np. większość Bałkanów).
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1764
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-01-30, 07:19   

Bronek, mam pytanie o przyciski po lewej stronie kierownicy (tam, gdzie jest włączanie podgrzewania kierownicy). Do czego służy ten przycisk:



Wydawało mi się, że to symbol ProPilota. Ale czy ProPilota nie uruchamia się przypadkiem na kierownicy?
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-01-30, 08:01   

vwir napisał/a:
Bronek, mam pytanie o przyciski po lewej stronie kierownicy (tam, gdzie jest włączanie podgrzewania kierownicy). Do czego służy ten przycisk:

Obrazek

Wydawało mi się, że to symbol ProPilota. Ale czy ProPilota nie uruchamia się przypadkiem na kierownicy?

Ja mam TEKNę i u mnie jest inaczej . I fakt na kierownicy ale
I na kierownicy mam podobny piktogram do autopilota
:!:
Znalazłem To w wersji bez AUTOPILOTA str 5-32 wyłączenie tzw . ILI czyli Inteligentnego Trzymania linii :idea:
U mnie nie ma bo mam autopilota i wyłącza go ale zostawia tempomat i właśnie asystenta . Czyli nie ma samodzielnego wtedy prowadzenia podobnie jak u TESLI

Nie mam też regulacji reflektorów bo to są ledy i się same coś tam ustawiają . Długie itp .
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2020-01-30, 08:46, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1764
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-01-30, 08:06   

Ok, czyli to jest coś innego. Szukałem instrukcji obsługi na sieci, ale jest tylko w wersji na amerykę północną i tam nie było takiej opcji. Jeśli masz gdzieś pod ręką instrukcję to byłbym wdzięczny, gdybyś zerknął.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-01-30, 08:40   

U mnie (KIEROWNICZKA ) wyłącza autopilota zostawiając aktywny tempomat i tego asystenta ILI co u Ciebie jest tym Twoim pstryczkiem wyłączany .



. U Ciebie wyłącza asystenta pasa ruchu
Napisałem wyżej ILI Czyli trzymanie pasa


Poedytowałem swój post wyżej przeczytaj . :idea:

Pisze chaotycznie ( jak zwykle ) bo wykonuje kilka czynności na raz :mrgreen:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1764
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-01-30, 09:06   

Dzięki!
 
 
Sebol_pl 

Dołączył: 11 Sty 2020
Posty: 13
Skąd: UĆ
Wysłany: 2020-02-05, 20:10   

vwir napisał/a:
Bronek, mam pytanie o przyciski po lewej stronie kierownicy (tam, gdzie jest włączanie podgrzewania kierownicy). Do czego służy ten przycisk:

Obrazek

Wydawało mi się, że to symbol ProPilota. Ale czy ProPilota nie uruchamia się przypadkiem na kierownicy?


To po prostu funkcja która informuje Cie o przekroczeniu linii bocznej, bez używania kierunkowskazów będzie interwencja w postaci brzęczka i drgania na kierownicy.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-02-05, 20:41   

U mnie skubany dodatkowo gdy wykryje inne auto przyhamowuje i lekko jak gdyby chce wrocić . czasem pojawa sie czerwone ostrzeżenie .
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
Sebol_pl 

Dołączył: 11 Sty 2020
Posty: 13
Skąd: UĆ
Wysłany: 2020-02-05, 21:01   

Bronek napisał/a:
U mnie skubany dodatkowo gdy wykryje inne auto przyhamowuje i lekko jak gdyby chce wrocić . czasem pojawa sie czerwone ostrzeżenie .

przy pro pilocie rzeczywiście ingeruje w tor jazdy. Odnoszę wrażenie że im dalej na pas zajęty przez inny pojazd, tym większa ingerencja.
Ja ma u siebie AVM (wszystkie te czujniki które używa pro pilot) zastanawia mnie czy uruchomienie pro pilota to nie kwestia odpalenie funkcji w trybie serwisowym.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1764
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-03-04, 16:45   

Bronek, jeszcze jedno pytanie. Czy na przycisku ogrzewania kierownicy sama ikonka jest nocą podświetlona? Bo chyba mam coś nie tak - u mnie pozostałe przyciski są nocą podświetlone, a podgrzewanie kierownicy nie. Zaświeca się na nim żółta dioda gdy jest włączone ogrzewanie, ale sama ikonka nocą nie jest podświetlona.

Swoją drogą - wczoraj miałem pierwsze próby przejazdu 200km bez ładowania. Warunki słabe (4 stopnie, deszcz, wiatr) i dojechałem do celu z 15km zasięgu. Oczywiście w środku pełen komfort, ogrzewanie, wycieraczki, światła (na tym nie mam zamiaru oszczędzać). Więc da się bez specjalnych wyrzeczeń, ale na autostradzie tempo niewiele szybsze niż TIRy (pomiędzy 100 a 110km/h).
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-03-04, 17:18   

W ogóle podswietlenie niepelne na drzwiach jest jak jednopłaszczyznowo ustawiana kierownica Japońsko idiotyczne . Nie wszystkie przyciski na dzrwiach są podswietlane . A szyba tylko kierowcy jest tylko podoszona w automacie ...I chyba nie ma czujnika płynu spryskiwaczy ??
Takie pomieszanie pseudo luksusu z oszczędnością . Durnowate.
ZA TO PARKOWANIE Ok LEPSZE OD TESLI , jest ręczna korekta

IDĘ .....zobaczyć

JEST :!: świeci kierowniczka
Wszystkie przyciski mam ich sześć, plus reszta są podświetlone
.........................................

U mnie pokazuje około 200 z klimą 240 bez wentylacji . ja grzeję i chłodze jednoczesnie na wew obiegu by nie parowalo . Ogólnie jest syf spalinowy , dlatego jadę "hermetycznie"
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2020-03-04, 17:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1764
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-03-04, 17:33   

Ok, dziękuję. W takim razie muszę sie umówić w serwisie i niech naprawiają. Tylko mam nadzieję że zrobią to od ręki, bo nie chcę się rozstawać z autem na dłużej. Naprawdę go polubiłem ;)
Nissan Connect zrobili od ręki, w jakieś 15-20min. Nie był w ogóle aktywny i go aktywowali.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-03-04, 17:58   

u mnie przecierali szlaki kilka chyba tygodni. Początkowo aplikacja pokazywała pozycje samochodu na mapach Here podobnie jak Tesla . Po idiotycznym RODO przekierowuje teraz na Routeplanera www. czasem dziala czasem sie wylogowuje . korzystam by preogrzać / schłodzić auto ...
jakies kretyńskie statystyki , przebieg mi sie nie zgadza ...ale mam to w nosie juz minie nie bawi .
Dziwne jest , że grzeje wstępnie kierownice a nie grzeje foteli

Teraz ja mam pytanie. Masz ten komunikat na ekranie co trzba klinąć Ok by zamknac te pierdoły ,ze sie zgadasz na śledzenie ???

Miałem przez tydzień Qushkaja czy jakos tak i mial lepsze mapy i inne menu . A to ta sama klawiszologia co Leafia . Pewnie masz nowy soft . niby mamy aktualizacje map 1x za darmo w roku ale mi powiedzieli ,że ich nie ma .
Mam to tez w nosie bo raz teraz nim daleko nie jeżdżę i do tego korzystam z Android Auto .
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1764
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-03-04, 21:34   

Też mam ten durny komunikat. On był też w leafie I.
Też używam aplikacji tylko do załączania ogrzewania i sprawdzania stanu baterii. Nie wiedziałem nawet, że dało się nią sprawdzić pozycję samochodu. Rozumiem, że już się nie da?

Odnośnie grzania tylko kierownicy a nie foteli - tak jest również w leafie I i to jest raczej logiczne, że tak musi być, bo fotele mają fizyczne włączniki (a nie przyciski). Więc nie mają prawa się załączać zdalnie. Nie wiem jak by się to zachowało gdyby tak zostawić auto z włączonym ogrzewaniem foteli. Może wtedy by się załączyły.

Generalnie sam wyświetlacz mam jeszcze stary (nowy jest od połowy 2019) ale mam to gdzieś bo też używam android auto.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1604
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-03-04, 21:51   

Niekoniecznie z tym sfajczeniem , bo i termostat i czasowo te funkcje są ograniczone w swym działaniu . Szkoda ze zostawiając włączony przycisk grzania siedzeń nie podlegają one zdalnemu grzaniu .
Ja zostawiam włącznik na słabsze grzanie jak opuszczam samochód.

I było fajnie kilka miesięcy z tym pozycjonowaniem samochodu na mapach .
Ale aplikacja jest generalnie do kitu . Nic z nią nie robią od lat .

To za jakis czas bedzie płatna opcja . Ciekawe ile zaśpiewaja ?? Ja to oleję to pewnie dla zasady .

Az tak ten Leaf już mnie nie kręci . Niestety jak zasmakujesz Tesli to reszta ... trąci myszką .

Niemniej Nissanem w mieście jeździ się lepiej jak Teslą !!!

Nie sprzedam go chyba jednak , bo nie wierzę , że powstanie szybko coś lepszego na tym poziomie , a bajdurzenie o oczekiwaniu na tanie auto elektryczne , to gadanie w stylu bajeczki przed snem .
Dla polepsznia nastroju . Zaklinanie rzeczywistości .

Trzeba zebrać fundusze lub znaleść sposób finansowania i kupić coś , a nie międolić o dotacjach i okazjach i obniżkach .
Bo wtedy to raczej chodzik sie kupi w odpowiednim wieku i po pół wieku czekania .
Albo odpuścić temat na jakies 10 lat..
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1764
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-03-04, 22:26   

Nie chodzi o sfajczenie, tylko nie ma jak zdalnie załączyć fizycznego wyłącznika. Z przyciskiem, za którym jest przekaźnik (jak w grzaniu kierownicy) nie ma problemu, bo można wysterować sam przekaźnik. Czemu tak zrobili to nie wiem. Ewidentnie celowo jest tak, żeby stołki się nie załączały. Może oszczędność energii?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11