SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Citroen Berlingo Electric 15 kW 99r
Autor Wiadomość
krzychu-kris

Dołączył: 12 Sty 2019
Posty: 9
  Wysłany: 2019-05-10, 17:35   Citroen Berlingo Electric 15 kW 99r

Witam ponownie wszystkich :)
Czym diagnozujecie i ingerujecie w ustawienia kalkulatora ?
Program to Checkelec ? A interfejs ? Zakupiłem OBD ELM 327 II 1.5, jednak zapłaciłem za niego tylko 50 zł bo innego nie znalazłem i rezultat tego jest taki, że BT połączę telefonem z interfejsem, jednak wchodząc w ten program nie znajdzie on OBD i nie wiem już gdzie jest problem... Przy tym tanim interfejsie chińskim? ... Jeśli tak to co polecacie żeby zakupić i robić wszystko jak należy?

59932568_586978011792763_4241388330601676800_n.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 75,13 KB

59865824_2430665563824152_8435118458546421760_n.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 75,97 KB

59835876_466908974048889_9005415623542439936_n.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 358,35 KB

 
 
sshoney 

Dołączył: 11 Cze 2017
Posty: 16
Skąd: Radom
Wysłany: 2019-05-10, 22:05   

Witam,
z tego co pamiętam gdzieś na forum przeczytałem, że nie wszystkie ELMy współpracują z tą aplikacją. Zasugerowano mi wtedy VGAETa iCar3. Ja u siebie używam z powodzeniem w Saxo EV i P106 EV tego z allegro:

https://allegro.pl/oferta/interfejs-icar3-vgate-bluetooth-obdii-elm327-7201896936?

Pozdrawiam
 
 
krzychu-kris

Dołączył: 12 Sty 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-05-11, 09:10   

Czyli rozumiem, że za pomocą kostki którą podałeś w link-u i programu checkelec jesteś w stanie ingerować w pełne ustawienia w swoim elektryku ? :)
U mnie jest problem tego typu, że potrzebuje w ustawieniach zmienić typ akumulatorów z Niklowo-Kadmowych na Ołowiane, podobno należy zmienić ustawienia odnośnie nazw typów akumulatorów i wtedy procesor przestawia się na inne parametry współpracy z akumulatorami.
Dzięki za odpowiedź :)
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2389
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-05-12, 00:05   

krzychu-kris napisał/a:
programu checkelec jesteś w stanie ingerować w pełne ustawienia w swoim elektryku ? :)

Checkelec pozwala na ustawienie wielu róznych parametrów kalkulatora czyli ECU.
Ale żadna z tych funkcji nie jest nigdzie udoumentowana. Nie wiemy jak niektóre parametry zmieniane w programie działaja . Nie istnieje żadne instrukcja obsługi. Niektóre zmienione parametry nie działają mimo że sa wyświetlane, niektóre zmiany powodują zawieszanie się działania, inne zmieniane nie działją. Zalezy to też od typu/wersji hardware kalkulatora.
Oryginalny program był napisany w DOS-ie i jak w większości odczytywałem to co program robi(może robić analizując kod programu)

krzychu-kris napisał/a:
U mnie jest problem tego typu, że potrzebuje w ustawieniach zmienić typ akumulatorów z Niklowo-Kadmowych na Ołowiane,

W sofcie jest wiele różnych parametrów akumulatorów ale w wersji DOS nie było one opisane w żaden sposób tylko jako numerki ( tylko DDT2000/Lexia/Actia) pozwoliły nam odkryć że pod trzema pierwszymi numerkmi są ogniwa NiCd R oraz NiCd P i Pb .
Wiemy że dla ogniw NiCd trzeba podawać liczbę ogniw jako sumę liczby ogniw podstawowych ( czyli taki o nominalnym napięciu 1,2 V) co oznacza że dla Saxo liczba ogniw to 100 .
Nie wiem jak ( trzeb dojśc doświadczalnie) jakie parametry należy wpisać dla ogniw Pb.
Nie wiem tez jak zareaguje ładowarka , jak to zmieni parametry ładowarki.
Pamiętaj aby zapisywać/fotografować każdy zmieniamy parametr bo przywrócenie do ustawień fabrycznych jest możliwe za pomocą tzw "telekodowania" wyłącznie .
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
rzepon 

Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 42
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-13, 00:40   

Zmianę rodzaju akumulatorów możesz zrobić tylko dedykowanym sprzętem tzw. lexią
Uruchamiając telekodowanie ale z tego co pamiętam to działało to tylko w starszych wersjach komputerów 3.0 3.1 w tych 3.3 czy też 3.5 już się nie dało, po zmianie można było używać aku ołowiowego 10x12 lub 20x6 V
_________________
http://www.evalbum.com/4085
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14