Przesunięty przez: RaveN 2008-06-22, 20:55 |
Przywitaj się z użytkownikami forum |
Autor |
Wiadomość |
Losten
|
Wysłany: 2008-06-22, 19:55 Przywitaj się z użytkownikami forum
|
|
|
Cześć,
stronka zapowiada sie ciekawie
polecam jeszcze zapoznać sie z watkiem
http://forum.oilpeak.pl/about1033-0-asc-0.html
Po za tym przydałoby sie tutaj jeszcze kilka kategorii stworzyć do np takich postów jak ten bo nie miałem gdzie go napisac
Pozdr
Losten |
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2013-02-28, 21:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
RaveN
Administrator

|
Wysłany: 2008-06-22, 21:00
|
|
|
Również witam!
Nowy dział na ogólne rozmowy już jest. Temat na tamtym forum całkiem długi i ciekawy. |
_________________ Samochody Elektryczne - SamochodyElektryczne.org
|
|
|
|
 |
agrafek
|
Wysłany: 2008-08-01, 08:50
|
|
|
Witam
Wpadłem tutaj sam nie wiem jak, pamiętam że RaveN pisałeś na maila w sprawie ogniw Li-ION.
Temat porzuciłem jakiś czas po umieszczeniu posta na elektrodzie ze względu na chwycenie się dość zajmującej pracy, stąd też nie udzielałem się.
Moje prace skończyły się na zakupieniu bazy (Fiat Panda) oraz przygotowaniu listy do zakupienia sprzętu, ugadania się w sprawie transportu z firmami produkującymi ten sprzęt.
A więc odpowiadam od razu na Twoje pytanie odnośnie ogniw.:
12V/200Ah:USD2000.00/pc
72V/200Ah:USD9000.00/pc
(pc- piece - sztuka nie wliczając transportu)
Minimalne zamówienie 2 sztuki.
Odnośnie silnika co ciekawe wczoraj jedna z firm przysłała mi "ulotkę"
Cena silnika 800$ + SHC za sztukę firma nie podaje limitów zamówień, czas realizacji 25 dni
Wkrótce powinienem otrzymać ceny odnośnie silników specjalnie przystosowanych do montażu w kołach 13". |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
Wysłany: 2008-08-10, 19:40
|
|
|
Litowo-jonowe akumulatory do auta odradzam, radzę litowo-polimerowe, są dużo mniej wybuchowe.
1,5 tygodnia temu zapaliły nam się samoczynnie w warsztacie litowo-jonowe (komplet rowerowy). Gdyby to było w aucie, to straty były by olbrzymie.
Powyższy silnik raczej do auta się nie nadaje. |
_________________ EKOLOGICZNY BO ELEKTRYCZNY WIĘC ŚLICZNY CZYLI NOWOCZESNY !
http://www.samochodyelektryczne.pl |
|
|
|
 |
yarross
Przekonany
|
Wysłany: 2008-08-20, 20:39
|
|
|
Zbyszek Kopeć napisał/a: | Litowo-jonowe akumulatory do auta odradzam, radzę litowo-polimerowe, są dużo mniej wybuchowe.
1,5 tygodnia temu zapaliły nam się samoczynnie w warsztacie litowo-jonowe (komplet rowerowy). Gdyby to było w aucie, to straty były by olbrzymie. |
Panie Zbyszku, te aku co Pan zastosował w swoim samochodzie (na marginesie, ile to kosztowało?) też nie sa bezpieczne. Mają elektrolit w postaci zżelowanego jakims plastykiem organicznego rozpuszczalnika. który nadal jest palny, a patrząc po napięciach to są LiPo kobaltowe (może tez manganowe). Jedyne aku litowe które są bezpieczne "z zasady" (a nie z pilnującej ich elektroniki) to LiFePO4.
Ten pożar o którym Pan pisze to pewnie nawalił BMS w tych aku.
Zbyszek Kopeć napisał/a: | Powyższy silnik raczej do auta się nie nadaje. |
Trochę dziwna teza, bo ZTCW są specjalnie dla potrzeb EV zaprojektowane, wliczając przekładnię i dyferencjał. |
_________________ Zmieniłem zdanie. Zwiącholom nie należy płacić |
|
|
|
 |
tomasz_kombi
|
Wysłany: 2009-09-02, 09:28 Witam!
|
|
|
Serdecznie witam wszystkich już "zgromadzonych" oraz tych co się jeszcze (w przyszłości) dołączą !!
Jestem osobą zdecydowanie z zerowym doświadczeniem w zakresie budowy pojazdów elektrycznych ale mam nadzieję z pomocą niniejszego forum nabyć co-nieco wiedzy w tym zakresie.
Najbardziej jednak liczę na bliższy kontakt z osobami z tej "branży" gdyż jestem przekonany (jak zapewne większość z Was), że wprowadzenie napędów elektrycznych na szeroką skalę, po pierwsze zmieni oblicze motoryzacji (i świata) a po drugie, że jest to kwestią najbliższej przyszłości której mam nadzieję doczekać i móc mieć jakiś swój skromny udział w jej tworzeniu. |
|
|
|
 |
Piwoslaw
Wszyscy się gapią

|
Wysłany: 2010-03-27, 07:51
|
|
|
Witam wszystkich:)
Nie jestem posiadaczem samochodu elektrycznego, jednak moje zainteresowania mają z nimi wspólny mianownik. Mianowicie jestem fanem zwiększania wydajności, przeciwnikiem marnowania (energii, zasobów, itp.). Wiem, że właścicielom elektryków zależy na niskim zużyciu energii m.in. poprzez redukcję opórów, dlatego chciałbym wszystkich zaprosić by odwiedzili forum EcoModder (z powodu m.in. walki ze spammerami trzeba się zarejestrować aby oglądać zdjęcia i linki). Jest to kopalnia wiedzy o zmniejszeniu zużycia paliwa, zarówno poprzez zmiany w prowadzeniu, jak i przez zmiany mechaniczne i aerodynamiczne. Wbrew powszechnym przekonaniom, aerodynamika odgrywa zauważalną rolę nawet przy prędkościach miejskich, o czym wie każdy kto próbował dłużej utrzymać prędkość 40km/h na rowerze.
EcoModder.com ma też spory dział dla samochodów elektrycznych, polecam wątek Project Forkenswift. Jest też mnóstwo informacji o budowaniu własnych kontrolerów i ładowarek. Gdyby ktoś z Was poświęcił chwilkę na zamieszczenie tam opisu własnej konwersji, byłoby to bardzo miło przyjęte.
Aby nie być gołosłownym, przedstawię moje dotychczasowe osiągi. Dzięki wiedzy zdobytej na EcoModderze przede wszystkim udało mi się odkryć lepszą technikę prowadzenia, co pozwoliło mi obniżyć spalanie o ok.15%. Kolejnym krokiem były modyfikacje aerodynamiczne, m.in. przedłużenie dachu (t.zw. Kammback) i zakrycie tylnych kół. W miarę dokładne testy pokazały, że poprawiona aerodynamika zmniejsza moje spalanie o 7% przy stałej prędkości 70km/h, i o 8% przy 100km/h. Mój samochód nie jest najwdzięczniejszym obiektem jeśli chodzi o opory (Cd=0,33, za wysoki i prawie 1,5 tony), ale ma jeden z oszczędniejszych silników, turbodiesel 1,6HDi. Średnie spalanie podane przez fabykę to 5,6 l/100km, moje średnia z ostatnich 3 tankowań (zima!!) to 4,4. Szczegóły na w moim wątku na EcoModderze. |
|
|
|
 |
zeeltom

Wiek: 63 Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 1374 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2010-03-27, 08:36
|
|
|
Każda pliszka swój ogonek chwali, ale za nick należy się pochwała
Sami swoi |
Ostatnio zmieniony przez zeeltom 2011-05-12, 13:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
actyvny
Fan e-bików

|
Wysłany: 2012-03-08, 16:51
|
|
|
Witajcie fani elektryków Super że trafiłem na to forum, gdyż nie dość że mogę poczytać o moim zamiłowaniu - do rowerów elektrycznych, to także o samochodach! A przy obecnych cenach benzyny samochody elektryczne powinny wchodzić na rynek masowo! Pozdrawiam:) |
_________________ STRONKA O ROWERACH ELEKTRYCZNYCH
www.roweryelektryczne.info |
|
|
|
 |
zeeltom

|
Wysłany: 2012-03-09, 09:31
|
|
|
Żeby jeszcze kosztowały tyle, co normalny samochód i była by rozwinięta sieć ładowania, to czemu nie? |
_________________ http://pojazdyelektryczne.org |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
Wysłany: 2012-03-09, 12:05
|
|
|
Normalny samochód, to elektryczny samochód.
Spalinowiec to truciciel porządnych ludzi i w cenie nawet nie uwzględnia ani paliwa, ani tłumików, ani napraw pomp, ani wymian zbiorników, ani napraw chlodnic, ani wielu innych. |
_________________ EKOLOGICZNY BO ELEKTRYCZNY WIĘC ŚLICZNY CZYLI NOWOCZESNY !
http://www.samochodyelektryczne.pl |
|
|
|
 |
Pir-serwis

Wiek: 44 Dołączył: 11 Wrz 2010 Posty: 1246 Skąd: Ostrowiec
|
Wysłany: 2012-03-09, 14:46
|
|
|
Ale elektryk uwzglednia wymianę silnika, bądz szczotek, wymianę baterii, bądz regenerację, wymianę sterownika, ładowarki, bądz czegos tam-choć to mniej optymistyczne warianty.
Ogólnie to piękna sprawa-wyciągamy wtyczkę rano,wciskamy bieg, naciskamy gaz i jazda-bez martwienia się i zabawą ze sprzęgłem.Koszta jazdy znikome-jeśli baterie posłużą co najmniej 30tyś km-to bedzie juz opłacalne.Poniżej to tak średnio-powyżej to juz duży sukces. |
_________________ Blog - Konwersja ICE na BEV - Daewoo Tico vs Citroen BX
Citroen Berligo Electrique
Saxo 2D 5os Electrique
Saxo Van Electrique
P106 4os Electrique |
|
|
|
 |
actyvny
Fan e-bików

|
Wysłany: 2012-03-09, 16:12
|
|
|
Zeeltom powiem Ci że "coś tu śmierdzi" , bo jak wyjasnić że jeszcze nie ma tej sieci rozbudowanej i masówki produkcyjnej? Czytałem kiedyś że niektóre firmy wypuszczały już takie samochody ale w dziwnych okolicznościach kończyły produkcję... |
_________________ STRONKA O ROWERACH ELEKTRYCZNYCH
www.roweryelektryczne.info |
|
|
|
 |
zeeltom

|
Wysłany: 2012-03-13, 11:00
|
|
|
Toż to proste... jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... no o co? |
|
|
|
 |
actyvny
Fan e-bików

|
|
|
|
 |
fencek
|
Wysłany: 2012-04-11, 19:20
|
|
|
Witam, wszystkich użytkowników forum!
Od kilku dni analizuję dyskusję i rozwarzania toczone tu przez lata, starając się pozyskać wskazówki dotyczące budowy ev. Mam nadzieję, że nie bedziecie mieć mi za złe pytań które od czasu do czasu będę zadawał.
Pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
 |
Pir-serwis

|
Wysłany: 2012-04-11, 20:58
|
|
|
Im więcej będziesz czytał-tym mniej pytań będziesz zadawał.
To taka logika chyba.
Sam powoli zaczniesz dochodzić do pewnych kwestii.
Ale dobrze,że od razu nie rzucasz tysiąca pytań w podstawowych kwestiach, tak pytania będa powalać od razu |
Saxo 2D 5os Electrique
Saxo Van Electrique
P106 4os Electrique |
|
|
|
 |
fencek
|
Wysłany: 2012-04-11, 21:10
|
|
|
Narazie czytam, pytania będą później... |
|
|
|
 |
VRC46
|
Wysłany: 2012-10-19, 16:24
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów jako że jestem tutaj nowy i w temacie napędów elektrycznych zupełnie zielony mimo skończonej dawno kopy lat ale myślę nad konstrukcją 2osobowego toczydełka elektrycznego do miasta pozdrawiam
Wszystkich Marian |
|
|
|
 |
Pir-serwis

|
Wysłany: 2012-10-20, 21:49
|
|
|
Witamy, witamy oczywiście.
Miło,że grono EV-maniaków się poszerza.
Miałbym prośbę-jeśli to nie koliduje z waszymi poglądami o dodawanie gniazdek na ECOMOTO, wciąż czekam na nowe by gdzieś uderzyć a tu brak... |
Saxo 2D 5os Electrique
Saxo Van Electrique
P106 4os Electrique |
|
|
|
 |
camilos
|
Wysłany: 2012-10-20, 22:24
|
|
|
Każde może się przydać. To dziwne, na ecomoto jest 81 gniazdek, a tutaj użytkowników ponad 500. |
|
|
|
 |
Leśnowóz
Oida ouden eidos
|
Wysłany: 2012-11-09, 09:05
|
|
|
Witam wszystkich wszystkich fascynatów elektropojazdów, mam na imię Jarek,
interesuję się bardzo ogólnie ujmując, starą motoryzacją, jeżeli ktoś bywa na forach związanych ze starą motoryzacją to może mnie kojarzyć
Od jakiegoś czasu fascynują mnie wszelkiego rodzaju napędy alternatywne do tych wymagających ropy naftowej, stąd moje zainteresowania LPG, holzgazem silnikami parowymi a ostatnio pojazdami elektrycznymi.
Te ostatnie zainteresowały mnie po tym jak zobaczyłem zdjęcia elektrycznego samochodu Sovel VR z 1941, a następnie dotarło do mnie, że samochody elektryczne są tak stare jak stara jest motoryzacja.
Przyznaję, że chodzi mi po głowie elektryczny Volkswagen Garbus, ale to raczej odległa przyszłość
Pozdrawiam
Jarek vel Leśnowóz |
|
|
|
 |
cobra76
cobra76

|
Wysłany: 2013-01-29, 16:21
|
|
|
Witam,
mam na imię Marcin i to jest mój pierwszy post na tym forum.
Od lat siedzę w motoryzacji tradycyjnej ale kilka lat temu ukierunkowałem moje zainteresowanie w napędy alternatywne. Poczyniłem nawet kroki by samemu zaprojektować trochę inny od standardowego napęd elektryczny, coś, co zdecydowanie wydłuży dystanse jakie ograniczają na przykład baterie a który to zastosuję do mojego Lanosa sedan.
To na razie tyle, pozdrawiam. |
_________________ Niech stu wykona pracę jednego, niż jeden miałby wykonać pracę stu. Siła w grupie panie i panowie. |
|
|
|
 |
tomasz_kombi
|
Wysłany: 2013-01-29, 20:43
|
|
|
Witaj |
_________________ Moje gniazdka: praca |