SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Opel Ampera -Modyfikacje
Autor Wiadomość
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2018-12-27, 11:41   Opel Ampera -Modyfikacje

Nie wiem czy się zgodzicie, ale zauważyłem że mamy tu kilka tematów związanych z naszym 😃nietypowym wehikułem. Niezależnie od tematu we wszystkich można znaleźć różne opisy zmian ulepszeń i modyfikacji dotyczących Opla Ampery który wydaje się być ostatnio coraz bardziej poszukiwany jako tzw. "przejściówka" przed EV.
Ponieważ każdy nowy użytkownik ma na dzieńdobry duży niedosyt wiedzy a okazuje się że wbrew ogólnemu przekonaniu wersji wyposażenia jest więcej niż się spodziewałem chciałbym aby zasoby o wersjach i możliwych uleprzeniach znalazły się w jednym miejscu 😊
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2018-12-27, 11:51   

A zatem prośba o to abyśmy spróbowali określić jaki zestaw urządzeń znajduje się w naszych pojazdach i co możemy w nich polepszyć rozwinąć itp.
Póki co:
Ampera 2013.10- tylny podłokietnik jest, jedna kamera, asystent pasa jest, kontrola odległości od poprzedniego pojazdu jest, radio DAB jest, polskiej mapy nie ma, steamingu przez BT nie ma, HDD jest, zakres ładowania 6 i 10A przestawialny z ekranu jest.
Pytanie co można poprawić...głównie chodzi mi o mapę i streaming.
Będę też opracowywał druk 3d konsoli telefonu zapinanej na nadmuchu z prawej strony kierownicy w taki sposób by nie zasłaniała go kierownica.
Było nie było te zestawy BT dziwnie działają...np. do książki tel sciągane są tylko dane z karty...a dziś trzyma się je w chmurze itd.
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2018-12-29, 19:53   

Gniazdo AUX w podłokietniku. Czy ktoś miał problem z tym gniazdem jack. Przy poruszaniu ( obojętnie jakim jackiem) przerywa dostępność AUX na ekranie. Raczej nie jest to kabel...
Czy trudno to gniazdo wymienić?
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-01-04, 19:02   

O takie coś powinno być we wszystkich samochodach:
https://www.youtube.com/watch?v=4qdaOQ7W9sY
nic więcej ;-)
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-01-04, 19:06   

Nie wiem czy będzie widać ale tu pochwalę się moją konsolą do telefonu do zakliknięcia na wylocie powietrza od strony ekranu:
https://www.facebook.com/...13664498736248/
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-01-05, 16:13   

Jak ktoś chętny to wydrukowałem jeszcze jedną sztukę:
https://allegro.pl/uchwyt-telefonu-3d-do-opel-ampera-i-chevrolet-volt-i7762275329.html
Jedną już wysłałem do kolegi z fb
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-01-15, 21:50   

Poszły już trzy konsolki więc za ciosem drukuję następmą ;-)
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-telefonu-3d-do-opel-ampera-i-chevrolet-volt-7762275329
Jeżeli ktoś chce sobie sam wydrukować jest na Thinkverse.
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-05-11, 21:40   MAPA do Ampery

https://www.facebook.com/...05891379895002/
Zdaje się że koledzy z Węgier ogarnęli sprawę. Czy jest ktoś kto by to poczytał i zrozumiał? Jest tyle firm które się chwalą że każdą mapę wgrają...a jak się pyta o Amperę to nie...a jak się chce to jednak można.
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 68
Wysłany: 2019-05-12, 12:33   

Ja też jestem bardzo zainteresowany wgraniem polskiej mapy tak mi jej brakuje że aż boli jak będziesz coś wiecej na ten temat wiedział to prędziutko dawaj znać myśle że wielu jest zainteresowanych.
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-05-12, 21:50   

Kolega Węgier ma pdrzucić wersję Angielską to ja spró uję to na pl. Potem kwestia co ja z tego zrozumiem...
Fajnie by było poprosic kogoś kto parał się tematem map aby to jakoś ogarnął i wypróbował.
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2311
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-05-12, 22:35   

W GM mapami się nie zajmowałem ( dotychczas rozgryzłem całkowiicie system nawigacyjny tylko w Daciach i Renault w wersjach MediaNav ) .
Ale jeśli ktoś jest z Warszawy mogę pomóc :)
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-05-12, 23:48   

OK zatem jak przetłumaczymy z języka Węgierskiego można na Ciebie liczyć w zrozumieniu tematu? Ja mogę podjechać jestem z Piaseczna:-)
Aż mi się gęba śmieje na myśl, że będę miał mapę :-)
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2311
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-05-13, 00:05   

Jak zgadza się wersja rocznikowa z opisana to mamy szansę :)
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 68
Wysłany: 2019-05-13, 12:34   

Jak się ciesze że jakieś postępy są czekamy na dalsze ustalenia.
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-05-13, 13:45   

Kolega Arek już uruchomił !!! TO DZIAŁA!!!
https://www.facebook.com/...&type=3&theater
https://www.facebook.com/...&type=3&theater
Moszna? Moszna!!!
Trzeba teraz zbierać na duuuużą flaszkę dla Węgra naszego i dla Arka za to że zrozumiał co Węgier napisał po węgiersku ;-) ))
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2913
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-05-13, 13:54   

Hmm, mimo że mam o niebo lepszą Automapę to podobało mi się na wycieczce w Niemczech mieć drugą w razie biedy - może też wgram? To kto zbiera na flaszkę? :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 437
Wysłany: 2019-05-13, 14:06   

Ja muszę poczekać aż ktoś ogarnie navi w polifcie, bez dysku
_________________
Volt 2014

Boże wybacz wszystkie bluźnierstwa jakie padają pod moim adresem z ust kierowców jadących za mną

https://www.facebook.com/iNasiTuByli/
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 68
Wysłany: 2019-05-13, 19:12   

A jest jakaś szansa na kontakt z kolegą Arek który to ogarną prosze o podanie numeru tel albo pełny nick na forum żeby na pw się skontaktować .
 
 
arekb

Dołączył: 12 Mar 2017
Posty: 12
Wysłany: 2019-05-15, 16:02   

Melduję się i jeśli ktoś ma ochotę na mapy całej Europy dla Ampery to zapraszam.
Pokrycie całej UE albo i więcej.
Wersja z roku 2018.

Bazuje na oficjalnie dostępnych ze strony aktualizacjach mapach Volvo.

Mapy zaktualizuje w u mnie w Ostrowie Wlkp.
Nie ma "gadaczki" w języku polskim ale jest w niemieckim/angielskim.
Sprawdźcie proszę czy działa u Was w aucie głos po polsku ? Ale pewnie musielibyście być w zasięgu mapy.

Jak ktoś ma ochotę to można podesłać sam dysk twardy z radia/nawigacji Ampery ale nie odpowiadam wtedy za dane bo to dyski kilkuletnie.

Koszt aktualizacji u mnie 290 zł
piszcie na mail: ab@arsoft.pl

IMG_7203.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 108,3 KB

IMG_7201.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 135,05 KB

IMG_7200.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 139,18 KB

IMG_7187.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 81,09 KB

IMG_7186.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 122,48 KB

Ostatnio zmieniony przez arekb 2019-05-15, 16:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 68
Wysłany: 2019-05-15, 16:56   

Zgłosze się osobiscie ale w lipcu troche km mam do ciebie ponad 300 ale przyjade na pewno super ze ogarnołes temat jesteś wielki .SZACUN.
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-05-19, 20:23   

Spędziliśmy z Arkiem pare godzin w baardzo miłej atmosferze, i zrobiliśmy co można było...Niestety okazało się że w mojej Amperce jest inny dysk...moja jest młodsza i poliftowa ale dysk ma jakby starszy bo ATA. Niesety procedura która zadziałała u Arka nie działa u mnie...dysk jest inaczej kodowany.
Sprawdźcie czy wasz dysk jest SATA bo taki się da updatnąć😊mój nie...aż się wierzyć nie chce że tyle tych wersji narobili i tak pomieszanychw czasie.
Moje pytanie do Was czy ktoś ma może oryginalną płytę z updatem mapy? Może tam by się dało podmienić mapę?Zna się ktoś na hakerce? 😄
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 68
Wysłany: 2019-05-26, 11:28   

A jak sprawdzić gdy nie ma nawigacji że gadaczka jest w naszym polskim języku.
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-27, 23:50   

Mam LPG na pokładzie max. 12 zł 100km. Zrobiłem już ok 5000km. Koszt instalacji 3400.00. 5000km na PB przy średnim3.4 l ( 5.2pln/l ) = 18pln.
LPG 4l x 2.2= 8.8pln. Oszczędność 9pln/100km. Zwrot po ok 40000km. U mnie to nie cały rok.
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 235
Wysłany: 2019-05-30, 22:25   

Czy to standardowy zestaw do LPG czy coś specjalnego?
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-30, 22:57   

Nic specjalnego, no może poza zbiornikiem. Nie łatwo taki dostać. Czekałem na niego prawie rok... Do tego zbiornika pasuje tylko osprzęt jednego producenta.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13