SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2019-02-10, 13:42
Domowe instalacje fotowoltaiczne i i ładowanie EV ze słońca
Autor Wiadomość
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2301
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-02-01, 17:48   

PatrykS napisał/a:
A, czyli jednofazowe on-grid dopuszczają? No to wtedy dziwne :-)

W Innogy tylko wtedy gdy masz do domu/mieszkania doprowadzoną instalacje 1-fazową . Taka otrzymałem odpowiedź.
Ale swoją droga EU rozpoczęła konsultacje w sprawie powszechnego wyrażenia zgody na instalację bez żadnych zgód/umów/zmian liczników tzw mikroinstalaacji domowych o mocy ograniczonej do 600W
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1120
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2019-02-01, 20:02   

Nooo, z tym to bym uważał. Generalnie z tego co widziałem u mnie to licznik jednokierunkowy mierzył jedynie natężenie prądu, a ignorował kierunek przepływu. W efekcie włączenie fotowoltaiki powodowało naliczanie tego co wygenerowałem jako zużycie. Dlatego też czekałem z włączeniem fotowoltaiki do wymiany licznika.
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 39
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 356
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2019-02-01, 23:00   

Microinwertery są mega drogie zwłaszcza do tak dużej instalacji o jakiej myśli Bronek.
Pochwal się po ile kupowałeś swoje Vwir bo ja na alledrogo wbiłem i wyszło drogo :mrgreen:
MICROINWERTER EVT500
Nawet żeby microinwerter kosztował 400zł to za 1kw mamy 800zł za 10kw 8000 tys
A tu masz 1 urządzenie LINK i taniej do tego ja bym szukał falownika używanego NP. TAKI . Miałem styczność z wieloma i nikt nie narzeka.
Ps. Spory nam się off-top zrobił może warto założyć oddzielny temat np . Ładowanie auta z OZE w domu
 
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2301
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-02-01, 23:32   

Już opisałem swoje doświadczenia mnie skłoniły do wybrania SolarEdge ze względu na to że każdy panel ma swój MPPT a nie tylko te które sa w inwerterze.
To jest najważniejsze jeśli panele mogą być zacieniane.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
bro

Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 202
Wysłany: 2019-02-01, 23:50   

vwir napisał/a:
bro napisał/a:
vwir napisał/a:
. Na przykład dwa panele na zadaszeniu nad autem, kolejne cztery na altanie, itp. Nie muszą być blisko siebie, tylko każdy jest niezależnie wpięty do 230V.


mógłbyś proszę zrobić zdjęcie jak to wygląda? kombinuję jak zrobić nano instalację z 2-r paneli na balustradzie w balkonie w mieszkaniu..



Z fotką teraz przy zaśnieżonym dachu nie będzie łatwo. Ale magii nie ma - bierzesz dwa panele, musza być bardzo blisko siebie, najlepiej krótkimi bokami. Wtedy pod jeden z nich dajesz mikroinwerter (ja dałem envertech evt500). Kable podłączasz bezpośrednio z mikroinwertera do paneli (dlatego muszą być blisko siebie, bo kable nie sa zbyt długie). Mikroinwerter jest tak zrobiony, że idealnie mieści się pod panelem. Z mikroinwertera wychodzi już zwykłe 230V, które wpinasz do instalacji. Koniec zabawy ;) Każdy panel ma osobny obwód i osobne przyłącze do mikroinwertera.


dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. już nie chodzi nawet o zdjęcie, tylko o wytłumaczenie jak "krowie na rowie" jak wygląda wpięcie się w instalację - czy z mikroinweretra wychodzi wtyczka, którą wpinam w gniazdo? czy muszę pruć ścianę i ingerować w rozdzielnię?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2301
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-02-02, 00:20   

Standardowo za inwerterem ( zgodnie z wytycznymi operatorów sieci) musisz dać zabezpieczenia DC i AC i dopiero po nich wpiąć się do swojej rozdzielni. Jeśli nie masz tych zabezpieczeń ( naniesionych na schemacie ) we wniosku składanym do operatora to nie zostanie zmieniony licznik na dwukierunkowy.
Nie możesz z inwertera wyjść z wtyczka bo jak zaświeci słońce to będziesz miał na wtyczce napięcie sieci.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 626
Skąd: Kołobrzeg

Wysłany: 2019-02-02, 06:28   

Tak wstałem rano i "złota myśl" mi przyszła do głowy: " Może by Admin w wolnej chwili wyodrębnił posty foto z watku o Taryfie?
Nie dlatego ,że ma być " Ortodoksyjnie" ale tematy w sumie o pieniądzach to dla wielu zagladajacych istotne,

Albo temat wzbogacił o dopisek ???
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1120
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2019-02-02, 07:23   

jas_pik napisał/a:
Standardowo za inwerterem ( zgodnie z wytycznymi operatorów sieci) musisz dać zabezpieczenia DC i AC i dopiero po nich wpiąć się do swojej rozdzielni. Jeśli nie masz tych zabezpieczeń ( naniesionych na schemacie ) we wniosku składanym do operatora to nie zostanie zmieniony licznik na dwukierunkowy.
Nie możesz z inwertera wyjść z wtyczka bo jak zaświeci słońce to będziesz miał na wtyczce napięcie sieci.


Nie będziesz miał, bo to nie są inwertery off-grid. Bez napięcia podanego na tą wtyczke nie zadziałają. Ba - elektrownia u mnie to sprawdzała przy wymianie licznika (że po wyłączenie prądu napięcie zniknęło). Co oczywiście nie zmienia faktu, że właściwie zrobiona instalacja powinna mieć zabezpieczenie pomiędzy inwerterem a instalacją. U mnie to są standardowe esy i różnicówka. PGE nie miało do tego żadnych zastrzeżeń. Odpowiadając na pytanie - tak, z inwertera wychodzą już kable 230V, które wpinasz w instalację. Nie musisz pruć instalacji i wpinać się bezpośrednio do licznika. Przy jednym mikroinwerterze możesz się wpiąć nawet do przewodu idącego do gniazdka elektrycznego, bo tam masz zapewne przewód minimum 1,5mm2, a to wystarczy z dużym zapasem na 500W z dwóch paneli.
 
 
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-02-02, 08:35   

jas_pik napisał/a:
Za mała moc inwertera do mocy paneli ( ale może się nie znam)

Wielu instalatorów stosuje taki myk, który jest zalecany przez producenta
https://www.fiff.pl/moc-i...wnikow-fronius/
Ostatnio zmieniony przez rume 2019-02-02, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pabblo_pl
początkujący

Dołączył: 21 Gru 2016
Posty: 140
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-02-02, 09:17   

Pytanie do kolegów którzy montowali u siebie używaną instalację.
Falowniki dawaliście nowe? Jakich modułów szukać pewnie im młodsze tym lepsze?
Sam mam zamiar założyć na dach ok 6kwp, rachunki na tą chwilę mam ok. 230 zł miesięcznie.
_________________
http://forum.samochodyele...der=asc&start=0
 
 
bro

Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 202
Wysłany: 2019-02-02, 13:52   

vwir napisał/a:
bro napisał/a:
vwir napisał/a:
. Na przykład dwa panele na zadaszeniu nad autem, kolejne cztery na altanie, itp. Nie muszą być blisko siebie, tylko każdy jest niezależnie wpięty do 230V.


mógłbyś proszę zrobić zdjęcie jak to wygląda? kombinuję jak zrobić nano instalację z 2-r paneli na balustradzie w balkonie w mieszkaniu..

Z fotką teraz przy zaśnieżonym dachu nie będzie łatwo. Ale magii nie ma - bierzesz dwa panele, musza być bardzo blisko siebie, najlepiej krótkimi bokami. Wtedy pod jeden z nich dajesz mikroinwerter (ja dałem envertech evt500). Kable podłączasz bezpośrednio z mikroinwertera do paneli (dlatego muszą być blisko siebie, bo kable nie sa zbyt długie). Mikroinwerter jest tak zrobiony, że idealnie mieści się pod panelem. Z mikroinwertera wychodzi już zwykłe 230V, które wpinasz do instalacji. Koniec zabawy ;) Każdy panel ma osobny obwód i osobne przyłącze do mikroinwertera.


czyli coś takiego może swobodnie działać?
https://youtu.be/ziOPGTCncBo
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1120
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2019-02-02, 16:40   

Nie licząc nienajlepszego montażu (mam nadzieję, że przy mocnej wichurze te panele nie spadną komuś na głowę) i inwertera przykręconego na jedną śrubę to będzie działać. Powinny być też zabezpieczenia pomiędzy gniazdkiem a wtyczką (ja bym tam jednak dał przynajmniej jakiegoś esa). No i wymiana licznika na dwukierunkowy, bo jeśli nie zużyjesz na bieżąco produkowanego prądu to za niego zapłacisz ;)
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 626
Skąd: Kołobrzeg

Wysłany: 2019-02-02, 17:26   

Po rozmowach z niezależnymi inżynierami i zależnym ( synami), jak również posiadaczami instalacji . Ale ludźmi bez tendencji do tego co każdy z nas na ogół ma , czyli nieodparte chęci argumentacji za swoimi wyborami ..... Co nasze to cool.

Posługując czystym rachunkiem i.... medytacjami .... :mrgreen: Odpuszczam. Temat .
PS.
Najbardziej ujęła mnie argumentacja wzrostu wartości domu przy sprzedaży . Jak będę sprzedawal to założę ( czarny poliwęglan aby udawał :oops: ).
A na razie to kiepski interes.
Drzewa są dla mnie ważniejsze. Z trzy musiał bym wyciąć.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 39
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 356
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2019-02-02, 21:44   

pabblo_pl napisał/a:
Pytanie do kolegów którzy montowali u siebie używaną instalację.
Falowniki dawaliście nowe? Jakich modułów szukać pewnie im młodsze tym lepsze?
Sam mam zamiar założyć na dach ok 6kwp, rachunki na tą chwilę mam ok. 230 zł miesięcznie.

Ja z powodzeniem stosuje używane falowniki Ale o mocach max 5kw. Zazwyczaj chodziły w gospodarstwie domowym i nie są tak zmęczone jak większe z farm.
 
 
 
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-02-03, 09:14   

KilleR.racer napisał/a:
Ja z powodzeniem stosuje używane falowniki Ale o mocach max 5kw. Zazwyczaj chodziły w gospodarstwie domowym i nie są tak zmęczone jak większe z farm.


Jeśli chodzi o zmęczenie to raczej większe znaczenie ma w jakiej części świata pracował. Te z farm na ogół są dobrze dobrane , serwisowane (przeglądy, dokręcanie przewodów itp.) Większej mocy mają również lepsze systemy chłodzenia.
 
 
pabblo_pl
początkujący

Dołączył: 21 Gru 2016
Posty: 140
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-02-03, 09:25   

KilleR.racer napisał/a:

Ja z powodzeniem stosuje używane falowniki Ale o mocach max 5kw. Zazwyczaj chodziły w gospodarstwie domowym i nie są tak zmęczone jak większe z farm.


Czytałem że mogę dać dwa falowniki.
Np. w tym roku montuje zestaw 5kwp z falownikiem 5kw, a za rok dokładam drugie 5kwp z drugim falownikiem.
Czy faktycznie tak można, czy ktoś głupoty pisał?
Jeszcze kwestia przewymiarowania falownika, czy stosujecie taką zasadę że falownik jest 5kw, a panele na dachu 5,5 kwp?
Też gdzieś wyczytałem że można tak zrobić.
Dzięki za podpowiedzi bo od firm montujących to różnie mówią.
Ostatnio jak mówię że chcę rozbudowywać to wciskają mi falowniki 10kw, ale nikt nie wspomniał że można dać dwa.

Taką ofertę dostałem od gościa co handluje zestawami z farm:
Kod:
Z Iwerterów albo nowy leżak magazynowy Pairan niemiecki 3200zł 5 miesiecy gwarancji
Lub Sofar Solar KTL-x 6.6 5400zł lyb 5.5kW 5200zł (do 6kW na stronie DC)
Moduły używane
Suntech 270Wp 22 sztuki 6600zł
system montażowy 1700zł

Co o tym myślicie?
_________________
http://forum.samochodyele...der=asc&start=0
Ostatnio zmieniony przez pabblo_pl 2019-02-03, 09:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-02-03, 09:32   

pabblo kilka postów wcześniej wrzuciłem link na temat doboru falownika
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 39
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 356
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2019-02-03, 09:54   

rume napisał/a:
KilleR.racer napisał/a:
Ja z powodzeniem stosuje używane falowniki Ale o mocach max 5kw. Zazwyczaj chodziły w gospodarstwie domowym i nie są tak zmęczone jak większe z farm.


Jeśli chodzi o zmęczenie to raczej większe znaczenie ma w jakiej części świata pracował. Te z farm na ogół są dobrze dobrane , serwisowane (przeglądy, dokręcanie przewodów itp.) Większej mocy mają również lepsze systemy chłodzenia.

Na farmie obciąża się na Maxa. Do tego pracują w gorszych warunkach niż u "Kowalskiego" , moje są w piwnicy w której latem robią za grzejnik :)

Co do 2 falownikow , ja mam na jednej fazie od 1,5roku dwa różne falowniki i jest super . Nic się nie dzieje.
 
 
 
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-02-03, 12:38   

Jaki masz wpływ na obciążenie? Czyż nie zależy to od nasłonecznienia? Zdecydowanie wolałbym inwertery z północy zamiast południa Europy, gdzie falowniki pracują na dużym obciążeniu dwa razy krócej w ciągu roku.
Jaka jest różnica w pracy na farmie czy u Kowalskiego? Każdy wyciąga tyle energii ile się da w danym układzie.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 606
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-02-04, 10:24   

KilleR.racer napisał/a:
Microinwertery są mega drogie zwłaszcza do tak dużej instalacji o jakiej myśli Bronek.
Pochwal się po ile kupowałeś swoje Vwir bo ja na alledrogo wbiłem i wyszło drogo
MICROINWERTER EVT500

Te mikroinwertery należy porównywać do Solaredge, wtedy już nie są mega drogie... tylko troszkę droższe.
 
 
pabblo_pl
początkujący

Dołączył: 21 Gru 2016
Posty: 140
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-02-04, 14:35   

Tylko falownik mamy jeden lub dwa, a microinwerterów trochę więcej.
Mnie tylko jedna firma proponowała microinwertery, reszta odradzała.
Jako potencjalne ryzyko awarii i problemów, dodam iż nie mam problemów z zacienieniem.
_________________
http://forum.samochodyele...der=asc&start=0
Ostatnio zmieniony przez pabblo_pl 2019-02-04, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
iwi

Dołączył: 08 Cze 2017
Posty: 183
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-02-04, 14:44   

Dowiedziałem się od instalatora, że z powodzeniem można stosować 2-3 inwertery - każdy na inną fazę. Zaleta - 3 inwertery jednofazowe kosztują porównywalnie z inwerterem 3faz
W przypadku awarii jednego reszta działa.
I najważniejsze - w przypadku braku jednej z faz - inwerter 3 fazowy zgodnie z warunkami od Taurona musi się wyłączyć - w przypadku jedno fazowych wyłączona jest tylko jedna z faz.

Ja też jestem zainteresowany w tym roku postawieniem mikroinstalacji na około 5-6kWp.
Może zbierzemy się i razem kupując panele czy inwertery będziemy mieli lepszą cenę.
_________________
Renault ZOE: TYP2
Mitsubishi Outlander PHEV III: J1772, CHAdeMO
 
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1120
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2019-02-04, 14:49   

Mikroinwertery nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem. Minusy są takie jak koledzy piszą - trochę wyższy koszt i potencjalnie większa awaryjność (bo mamy więcej urządzeń). Z drugiej strony - gdy zepsuje się jeden mikroinwerter to odsyłamy na gwarancji i instalacja wiele na tym nie traci. Gdy padnie jedyny inwerter w instalacji to zostajemy bez instalacji. Coś za coś. Do tego przy mikroinwerterach nie potrzebujemy żadnych kabli solarnych. Nie mamy też problemu w stylu "gdzie dac inwerter" gdy mamy instalację z dala od budynku. Poza tym dają pełną dowolność konfiguracji. Jeśli chcemy dołożyc kolejne dwa panele to nie zastanawiamy się, czy mamy jeszcze zapas na inwerterze, tylko dokładamy i po temacie. Ba - możemy je nawet dołożyć w zupełnie innymi miejscu, nie związanym z istniejącą instalacją. Możemy je też dowolnie rozdzielać pomiędzy fazami (na przykład więcej inwerterów na fazie, na której ładujemy auto).

Generalnie jeśli robimy instalację "pod klucz", o konkretnej zadanej mocy, bez planowanych modernizacji, na dachu budynku, bez żadnych zacienień, to 'klasyczny' inwerterer jest lepszą opcja. W przeciwnym wypadku warto rozważyć mikroinwertery.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 606
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-02-04, 14:50   

Wciąż się zastanawiam czy robić samemu czy wziąć do tego firmę... Jeśli się zdecyduję samemu to chętnie dołączę do grupowych zamówień.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 626
Skąd: Kołobrzeg

Wysłany: 2019-02-04, 14:59   

A ja też rozmawiałem z instalatorem , tym co składał jedną z ofert ( Firma ogolnokrajowa) ....

To nie hejt czy próba obrzydzenia , .. Tylko gwoli informacji . W Jeśli ktoś ma tak jak wyżej napisano "zbędne pieniądze' to można się pokusić .

Opcja własnego wykonania jest jak najbardziej wskazana i optymalna .

Ale jak już oficjalnie zrezygnowałem , pomimo dobrej jak na ten rynek oferty , to doczekałem się szczerości i ta wygląda jw .
Samemu lub tylko jako pewnego rodzaju lokata z wątpliwa stopą zwrotu . Podawane wydajności z danego układu to niestety " pobożne zyczenia" ...

Dwa fakty przemawiają dodatkowo : odliczenie 53tys i ewentualną podwyżka .
Z drugiej strony obawa , ale marginalna dotyczącą umów dystrybutorami .

Ja czekam . :!:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12