SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowarka pokładowa Tesla Gen2 (slave)
Autor Wiadomość
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3249
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-07-31, 22:09   Ładowarka pokładowa Tesla Gen2 (slave)

Czy może ktoś już rozgryzł takie ładowarki ?
Parametry ma fantastyczne . Ale jak to sterować ?
Gdzie co podłaczyć ?
Ktoś może wie?





Masa to aż 12 kg
Jedyny dokument który znalazłem to taki dokument
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2016/SB-10081836-5448.pdf
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3936
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-08-01, 00:19   

Jest rozgryziona, jest FW open source w sieci, i nawet płytki sterownika. Nawet w Polsce ktoś już się jedną bawił.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3249
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-08-01, 00:32   

Linki please :)
Żadnych nie udało mi się nigdzie znaleźć.
Opisy że jest rozgryziona i pomiary tak .
Poszukiwania pomogły mi znaleźć nawet kompletne manuale serwisowe chyba wszystkich modeli S , wraz z rozpiskami kolorystyki kabli dla każdego złącza ( ale bez podstawowych danych jak to sterować) i co gdzie podłączyć .
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
martii 
martii

Dołączył: 21 Sty 2019
Posty: 45
Skąd: Białystok
Wysłany: 2019-08-01, 09:06   

jas_pik napisał/a:
Linki please :)
Żadnych nie udało mi się nigdzie znaleźć.
Opisy że jest rozgryziona i pomiary tak .
Poszukiwania pomogły mi znaleźć nawet kompletne manuale serwisowe chyba wszystkich modeli S , wraz z rozpiskami kolorystyki kabli dla każdego złącza ( ale bez podstawowych danych jak to sterować) i co gdzie podłączyć .


Ja mam takie płytki, ale kolejna partia dopiero po wakacjach - cena 950 zł. Dojdzie sterownie przez WiFi oraz praca z EVSE.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3249
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-08-01, 09:12   

Przydało by się :)
Bo smarcik z pokładową 3,3 kW trochę wolno się ładuje :) A na razie na horyzoncie nie widać tych 22 kW .
BTW ktoś potrafi naprawić ładowarkę wbudowaną od Smarta , bo mam jedną przegrzaną
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 743
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-08-01, 09:46   

https://github.com/damienmaguire/Tesla-Charger
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1568
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-08-01, 10:04   

Tą od smarta mógł bym się pobawić, ale dopiero jesienią. Czy ona ma komunikację CAN?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3249
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-08-01, 13:16   

I CAN i HVIL tak jak te Teslowe .
Oczywiście także CP i PP
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3249
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-08-04, 22:23   

Tan naprawdę to są 3 osobne moduły po 3,6 kW w jednej obudowie
czyli możemy mieć 3f 11 kW

Zdjęcie z opisu płytki sterującej damianmaguire
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
martii 
martii

Dołączył: 21 Sty 2019
Posty: 45
Skąd: Białystok
Wysłany: 2019-12-31, 15:11   

jas_pik napisał/a:
Tan naprawdę to są 3 osobne moduły po 3,6 kW w jednej obudowie
czyli możemy mieć 3f 11 kW
Obrazek
Zdjęcie z opisu płytki sterującej damianmaguire


Jak zwykle się przedłużyło, ale płytka jest po testach i sprawuje się dobrze. Jeszcze do przetestowania zostało EVSE, chociaż jako dodatkowa ładowarka komplementarna do pokładowej to nie wiem czy obsługa evse jest konieczna.
 
 
Slawek 

Wiek: 45
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 259
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2020-01-01, 10:54   

Dało by radę zrobić z tej ładowarki małe Chademo 11kW?, dokładają oczywiście pompkę z chłodzeniem wodnym.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3936
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-01-01, 11:02   

Slawek napisał/a:
Dało by radę zrobić z tej ładowarki małe Chademo 11kW?, dokładają oczywiście pompkę z chłodzeniem wodnym.
Dałoby, główny koszt to kabel CHAdeMO z wtyczką, resztę ogarniesz za 500zł.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 45
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 259
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2020-01-01, 11:21   

Gdzie można kupić, lub zrobić taki sterownik Chademo?
Wtyk wtyczki mam zrobiony na frezarce CNC + obudowa z wtyczki siłowej 32A
 
 
martii 
martii

Dołączył: 21 Sty 2019
Posty: 45
Skąd: Białystok
Wysłany: 2020-01-01, 11:59   

Slawek napisał/a:
Dało by radę zrobić z tej ładowarki małe Chademo 11kW?, dokładają oczywiście pompkę z chłodzeniem wodnym.


A czy to ma sens robić chademo z tak małą mocą?
 
 
lookash_c
lookash_c

Dołączył: 02 Sie 2019
Posty: 286
Skąd: Niecki / Białystok
Wysłany: 2020-01-01, 12:08   

martii napisał/a:
Slawek napisał/a:
Dało by radę zrobić z tej ładowarki małe Chademo 11kW?, dokładają oczywiście pompkę z chłodzeniem wodnym.


A czy to ma sens robić chademo z tak małą mocą?


Do ładowania "trojaczków" może mieć, zawsze to 3x szybciej.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3936
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-01-01, 12:18   

Slawek napisał/a:
Gdzie można kupić, lub zrobić taki sterownik Chademo?
Zamierzam taki zrobić, ale ciągle inne tematy pochłaniają.

lookash_c napisał/a:
Do ładowania "trojaczków" może mieć, zawsze to 3x szybciej.
Leafów z 3kW ładowarką też nie brakuje, i amerykańskich Tesli. Do tego w wersji przenośnej możesz w trasie korzystać z tańszego i mniej obleganego AC zamiast DC. I zawsze możesz dołożyć drugą ładowarkę i mieć 22kW.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
martii 
martii

Dołączył: 21 Sty 2019
Posty: 45
Skąd: Białystok
Wysłany: 2020-01-01, 13:57   

PatrykS napisał/a:
Slawek napisał/a:
Gdzie można kupić, lub zrobić taki sterownik Chademo?
Zamierzam taki zrobić, ale ciągle inne tematy pochłaniają.

lookash_c napisał/a:
Do ładowania "trojaczków" może mieć, zawsze to 3x szybciej.
Leafów z 3kW ładowarką też nie brakuje, i amerykańskich Tesli. Do tego w wersji przenośnej możesz w trasie korzystać z tańszego i mniej obleganego AC zamiast DC. I zawsze możesz dołożyć drugą ładowarkę i mieć 22kW.


One generują sporo ciepła więc jeśli mają być przenośne to musi być chłodnica i jakiś minimalny wentylator - przestaje to być poręczne. Dla mnie jedynie mogłby mieć to sens jeśli nie chcemy ingerować w auto jeśli chcemy go sprzedać później
 
 
Sebuś

Dołączył: 27 Lis 2018
Posty: 52
Wysłany: 2020-01-04, 13:00   

Potwierdzam, Martii ma płytki, które działają :)

0.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 151,35 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 156,12 KB

 
 
Slawek 

Wiek: 45
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 259
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2020-01-05, 09:47   

Cena 950?, a jakie możliwości mają te płytki ?
 
 
martii 
martii

Dołączył: 21 Sty 2019
Posty: 45
Skąd: Białystok
Wysłany: 2020-01-05, 14:37   

Slawek napisał/a:
Cena 950?, a jakie możliwości mają te płytki ?


Wykorzystują w pełni moc ładowarki Tesli Gen2 lub Gen3. Można więc sobie dodawać moc ładowania do obecnej ładowarki pokładowej (3F 11kW) o ile oczywiście auto na to pozwala - bo niektóre powodują błąd komputera jeśli moc ładowania z AC przekracza pewne wartości (np 10kW). Jeśli nie pozwala trzeba ładować na włączonym zapłonie.

https://youtu.be/LAMheNOABSg

ENV200 ładowany z pokładowej + Tesla (aktywne 2 moduły) - można wymienić gniazdo z Typ1 na Typ2 i ładować z udziałem pokładowej 3F 16A.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 2,24 sekund. Zapytań do SQL: 15