Miały być dopłaty a jednak ich niema. |
Autor |
Wiadomość |
vwir
Vectrix, Leaf

|
Wysłany: 2020-07-23, 08:54
|
|
|
Różne są gusta. Na przykład komuś może bardziej pasować wyższa pozycja za kierownicą kony. |
|
|
|
 |
Cav
Zoe ZE40 2018
|
Wysłany: 2020-07-23, 09:07
|
|
|
vwir napisał/a: | Różne są gusta. Na przykład komuś może bardziej pasować wyższa pozycja za kierownicą kony. |
No mi pasuje.
Tyle że akurat w Leafie też siedzisz dość wysoko, bo akumulatory podwyższają miejsce mocowania fotela.
Do tego stopnia, że jak sobie w Leafie 1 zamontowałem swoje fotele Recaro, które są nieco wyżej od punktu mocowania, to ciężko było się zmieścić z nogami pod kierownicą, która nie miała zbyt dużego zakresu regulacji na wysokość.
W Konie mam z jej fotelem niestety jeden problem - w tej wysokiej pozycji fotela, cierpnie mi noga na pedale gazu.
Widać kąt między siedziskiem a pedałem jest tak nieszczęśliwe dobrany, że stopa (w pozycji nie naciskającej gazu) przybiera nienaturalny kąt pochylenia, uciskający na jakiś nerw.
Elektryk ma tak samo, do tego dużo wyższy tunel środkowy w elektryku, dodatkowo ogranicza miejsca na prawą nogę i możliwość jej innego ułożenia podczas jazdy. |
Ostatnio zmieniony przez Cav 2020-07-23, 09:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf

|
Wysłany: 2020-07-23, 09:10
|
|
|
No to sam sobie odpowiedziałeś, że częste wyjazdy ponad 400km to nie jedyny powód aby wybrać konę. Znajdą się inne, zależne od preferencji użytkownika. |
|
|
|
 |
Cav
Zoe ZE40 2018
|
Wysłany: 2020-07-23, 09:11
|
|
|
vwir napisał/a: | No to sam sobie odpowiedziałeś, że częste wyjazdy ponad 400km to nie jedyny powód aby wybrać konę. |
Informacją, że pozycja za kierownicą jest jej słabym punktem? |
Ostatnio zmieniony przez Cav 2020-07-23, 09:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cav
Zoe ZE40 2018
|
Wysłany: 2020-07-23, 09:25
|
|
|
vwir napisał/a: | komuś może bardziej pasować wyższa pozycja za kierownicą kony. |
Tak z ciekawości, zmierz maks. wysokość siedziska fotela kierowcy nad podłogą w Leafie II....
W Konie to 48-52 cm (podłoga nie jest równa, sam fotel jest więc max. 48 cm od punktu jego mocowania). |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf

|
Wysłany: 2020-07-23, 09:52
|
|
|
Cav napisał/a: | vwir napisał/a: | Różne są gusta. Na przykład komuś może bardziej pasować wyższa pozycja za kierownicą kony. |
No mi pasuje. |
Cav napisał/a: | vwir napisał/a: | No to sam sobie odpowiedziałeś, że częste wyjazdy ponad 400km to nie jedyny powód aby wybrać konę. |
Informacją, że pozycja za kierownicą jest jej słabym punktem? |
Weź najpierw ustal sam ze sobą czy Ci bardziej pasuje czy nie. |
|
|
|
 |
Cav
Zoe ZE40 2018
|
Wysłany: 2020-07-23, 10:00
|
|
|
vwir napisał/a: |
Weź najpierw ustal sam ze sobą czy Ci pasuje czy nie.
|
Teoretycznie pasuje, ale praktycznie tj. w połączeniu ze sposobem wykonania już nie.
Wybiórcze cytowanie część wypowiedzi, to tylko słaba próba jej zniekształcenia.
Lepiej zmierz ten fotel w Leafie, żebyśmy wiedzieli czy w ogóle coś takiego o czym mówimy istnieje.
Nie zdziwiłbym się, gdyby różnice były minimalne, tak jak różnica w wysokości samochodu (1,5 cm nie wliczając relingów).
Toto tylko z daleka wygląda na spore różnice w wysokości.... |
|
|
|
 |
Apolonia
Tesla Model 3 i ZOE

|
Wysłany: 2020-07-23, 11:01
|
|
|
Polecam tempomat zamiast nogi na gazie. |
_________________ Dla chcących zakupić Teslę poniżej link polecający.
https://ts.la/alejan15145 1500 km SC w prezencie. |
|
|
|
 |
Cav
Zoe ZE40 2018
|
Wysłany: 2020-07-23, 11:07
|
|
|
Apolonia napisał/a: | Polecam tempomat zamiast nogi na gazie. |
Gdyby nie tempomat, to w ogóle nie byłbym w stanie tym jeździć.
Ale czytaj uważniej - problem jest największy gdy pedał jest najwyżej - czyli gdy czekasz z nogą NAD pedałem żeby go wcisnąć - czyli np. przed światłami, albo przy wleczeniu się za kimś w korku.
W spaliniaku w związku z brakiem Auto Hold, problem się potęguje. |
|
|
|
 |
Apolonia
Tesla Model 3 i ZOE

|
Wysłany: 2020-07-23, 11:11
|
|
|
Ja mam nogi na desce, bo tylko kierownice muszę dotykać.
Bronek też przyjmuje z nogami w powietrzu (pacjentów)
Jak kupi Cybertrack to będzie przyjmował z nogami na biurku (jak w westernie).
Nie czytam dokładnie, bo to Bronka branża w sprawach medycznych.
Jak nie Bronek to Monika zdiagnozuje i poprawi krążenie. |
|
|
|
 |
Cav
Zoe ZE40 2018
|
Wysłany: 2020-07-23, 11:29
|
|
|
Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała z wczorajszego oglądu Kony Electric - na wyposażeniu nie ma kabla AC Type2.
Czyli jak się ktoś będzie chciał naładować z wallboxa z gniazdkiem (np. w galeriach handlowych), albo słupka - to musi kabel dokupić.
U Hyundaia to wydatek pod 2 tys zł.
Leaf ma taki kabel w cenie... |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf

|
Wysłany: 2020-07-23, 11:54
|
|
|
Ale już u nie-hyundaia to jakies 500-1000pln (w zależności od długości kabla, ilości faz i maksymalnego prądu). Nie traktowałbym tego jako jakiś zauważalny czynnik przy wyborze auta, aczkolwiek brak takiego kabla na wyposażeniu to niezbyt ładne zachowanie ze strony hyundaia. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-07-23, 16:05
|
|
|
Apolonia napisał/a: | Ja mam nogi na desce, bo tylko kierownice muszę dotykać.
....... . |
Jesteśmy w Gdańsku na Kempingu , kurde musiałem tu dojehać dieslem Fiata w jego pseudoautomacie.
I gdyby nie te odgłosy i silnika i garów w szafkach nie byłoby źle.
poniewaz po tylu latach korzystania jazda spaliniakami to jak jazda na rowerze , nie zapomina się . Niemniej troche to trwało , bo kilka miesięcy spaliniaka nie dotykałem. Jeziu jak to rzęzi !
Przygotowanie do badania :
https://youtu.be/kjIy_JSpxUo |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
|
|
|
 |
PatrykS
Opel Ampera 2012r.

|
Wysłany: 2020-07-23, 16:38
|
|
|
Bronek napisał/a: | Jesteśmy w Gdańsku na Kempingu , kurde musiałem tu dojehać dieslem Fiata w jego pseudoautomacie. | To nie wziąłeś Trójki na sztywny hol - do lokalnych wycieczek? |
_________________ FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-07-23, 16:46
|
|
|
To nie Ameryka ... Byloby po taniości , ladwanie za fryko.
Ale akcent prądowy jest, są hulajnogi
Patryk zapraszam na jazde w Kołobrzegu jesli nie próbowałeś Trójki. |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
|
|
|
 |
Cav
Zoe ZE40 2018
|
Wysłany: 2020-10-02, 08:27
|
|
|
Dziś, czyli z ponad kwartalnym opóźnieniem, dostałem info o gotowej umowie do podpisu na zielony samochód.
Oczywiście w międzyczasie zmieniło się wszystko, łącznie z zaufaniem do ewentualnej wypłaty tych środków w jakimkolwiek dającym się przewidzieć terminie, oraz faktem że już zdążyłem kupić samochód elektryczny, a z tego na który miała być dopłata, musiałem zrezygnować.
Ale oni pewnie nadal się dobrze czują i uważają że pracują prawidłowo...
Oczywiście w korespondencji nie było słowa o przeprosinach za wielkokrotne przedłużenie wszystkich możliwych terminów które sami sobie ustalili na starcie itd.... |
|
|
|
 |
lookash_c
lookash_c
|
Wysłany: 2020-10-02, 09:38
|
|
|
Cav napisał/a: | Dziś, czyli z ponad kwartalnym opóźnieniem, dostałem info o gotowej umowie do podpisu na zielony samochód.
Oczywiście w międzyczasie zmieniło się wszystko, łącznie z zaufaniem do ewentualnej wypłaty tych środków w jakimkolwiek dającym się przewidzieć terminie, oraz faktem że już zdążyłem kupić samochód elektryczny, a z tego na który miała być dopłata, musiałem zrezygnować. |
Teraz tylko czekać, aż zaczną nakładać kary administracyjne na takich, co to się rozmyślili |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-10-02, 09:39
|
|
|
Na pocieszenie i dla tych co wierzą, że to kraj dla ludzi a nie dla Władzy, to powiem, że ponad 5 miesięcy czekam na te 2x5000 za prąd z Git planety co im w części oddaję. |
|
|
|
 |
krawcu
|
Wysłany: 2020-10-02, 10:12
|
|
|
Bronek napisał/a: | Na pocieszenie i dla tych co wierzą, że to kraj dla ludzi a nie dla Władzy, to powiem, że ponad 5 miesięcy czekam na te 2x5000 za prąd z Git planety co im w części oddaję. |
Jak byś zrobił instalację na początku programu tak jak tu o tym rozmawialiśmy to by było szybciej
Teraz się ludzie rzucili i tam nie mogą się obrobić z tymi dotacjami.
Mój wniosek zgłoszony był chyba 7 listopada 2019 a 6 grudnia 2019 miałem pieniądze na koncie. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-10-02, 16:31
|
|
|
Mam dwie obie złożone internetowo. I co ciekawe musiałem zmienić adresy zamieszkania bo w EPUAP był brak kodu pocztowego. I tego za diabła nie można było przejść.
Jeden wniosek w rozpatrzeniu drugiego nie widać...
Pierdziele ich kasę, nie brałem i nigdy nie biorę w kalkulacjach - niepewnych dotacji, ulg i darowizn uznaniowych. Tym bardziej przyznawanych po fakcie.
To jak z dopłatami do samochodów.. Ci co brali po uwagę pseudo dziesiątki tysięcy z dopłat obiecanych,... Kupili już diesle.
następni czekają na IZERę
całe życie rabiłem swoje i za swoje. |
|
|
|
 |
krawcu
|
Wysłany: 2020-10-02, 16:35
|
|
|
Bronek napisał/a: | Pierdziele ich kasę |
Jak to mówią: Bogatemu wszystko wolno
Kasę pewnie dostaniesz... tylko troszkę poczekasz na nią. Pamiętaj że możesz jeszcze odliczyć PV od podatku w rozliczeniu rocznym. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-10-02, 16:41
|
|
|
krawcu napisał/a: | Bronek napisał/a: | Pierdziele ich kasę |
Kasę pewnie dostaniesz... tylko troszkę poczekasz na nią. Pamiętaj że możesz jeszcze odliczyć PV od podatku w rozliczeniu rocznym. |
takie podejście zapewnia mi spokojny sen A kasa mnie w dwójnasób ucieszy
Obie na żonę i te 56 o ile dobrze pamiętam pójdzie za jednym razem A kosztowały około 85?? |
|
|
|
 |
Ekolega
BMW i3 94ah

|
Wysłany: 2020-10-02, 20:17
|
|
|
Bronek napisał/a: | krawcu napisał/a: | Bronek napisał/a: | Pierdziele ich kasę |
takie podejście zapewnia mi spokojny sen A kasa mnie w dwójnasób ucieszy
Obie na żonę i te 56 o ile dobrze pamiętam pójdzie za jednym razem A kosztowały około 85?? |
Ale od podatku chyba mozna odliczyc ? a jak nie dostales 5000.- to od calosci |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-10-02, 20:59
|
|
|
Nie jest limit sprawdziłem 53 tys od dochodu. Przez 6 lat
U nas pójdzie od razu
Ponieważ kosztowało nas to drożej to tylko odliczamy te 53 000 zł. Z racji że dwie instalacje ale na dwóch domach, których właścicielem jest moja żona to 1x odliczy sobie 53 tys ale 2x dostanie po 5000
https://wysokienapiecie.pl/27619-jak-odliczyc-od-podatku-panele-fotowoltaiczne-rozliczyc-dotacje-z-programu-moj-prad/
Cholera ja mam mieszkania, gdybym miał ten drugi np dom to by było 2x 53 tys
Trudno
https://wysokienapiecie.pl/25728-jak-odliczyc-panele-fotowoltaiczne-od-podatku/
Cytat: | Kwota odliczenia nie może przekroczyć 53 tys. zł. Nie dotyczy to jednego przedsięwzięcia, ale wszystkich realizowanych w poszczególnych budynkach, których podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem. W przypadku małżonków, limit 53 tys. zł dotyczy każdego z nich oddzielnie. |
|
|
|
|
 |
Cav
Zoe ZE40 2018
|
Wysłany: 2020-10-03, 02:39
|
|
|
Bronek napisał/a: | Z racji że dwie instalacje ale na dwóch domach, których właścicielem jest moja żona |
A propos - czy można wspólnie rozliczać wytwarzanie prądu z dwóch różnych adresów i przyłączy? |
|
|
|
 |
|