Jaka ładowarka 32A i inne - do Leafa 2019? |
Autor |
Wiadomość |
Hermes
|
Wysłany: 2020-04-07, 14:22 Jaka ładowarka 32A i inne - do Leafa 2019?
|
|
|
Dzień dobry,
Miało być dobrze, a jest jak zwykle - ale mimo braku dopłat podjąłem decyzję o zakupie Leafa 2019: Acenta, pakiet zimowy, 6,6 kW.
Jeździłem tym autem jakiś czas temu przez weekend, po mieście, w trasie (do 200 km), mi pasuje taki miejsko/podmiejski (nie na długie trasy, tutaj mam minivana spalinowego, jakby coś) trochę mini-hot-hatch. Oczywiście znam przewagę Tesli, więc proszę się nie śmiać, też myślałem, ale to jednak 2x drożej, więc na razie od Nissana zacznę.
Także rapidgate się nie boję, dalej niż ok. 200 km w jedną stronę się nie wybieram, choć wiem, że zasadniczo "da się". Wolałbym oczywiście wersję 62 kWh, ale cena jest już blisko Tesli i to prawie 2 Leafy 40 kWh, więc ekonomicznie odpada.
Ze swojej strony, w kontekście tego co jest na rynku, uważam, że cena ok. 120 tys. zł za kompakta elektrycznego, nieźle wyposażonego jest powiedzmy akceptowalna.
Wracając do tematu:
Auto będzie się powiedzmy w 90% ładować przy domu. U mnie Tauron liczy sobie 33 zł/1 kW zwiększenia przydziału mocy, trafo mam obok domu, więc temat otwarty.
Nie wiem jaką ładowarkę/wallboxa kupić? Od strony elektrycznej wiem, że 32 A, ~7 kW, 1 faza, ale która konkretnie...? Tandetnej jakiejś chińszczyzny nie chcę, ale jakiejś hiper-drogiej też nie, bo jednak dużo tych kosztów około-zakupowych będzie.
Na razie podoba mi się robiona w Wieliczce (podobno) przez firmę V-tech coś takiego:
ładowarka
Na allegro ją wystawiają za niecałe 2 tys. zł.
Czy na codzień przeszkadza bardzo brak WiFi, bo ona chyba tego nie ma?
Auto będzie się ładować na zewnątrz, nie w garażu.
Jak macie własne typy, a tym bardziej sprawdzone, to bardzo proszę o pomoc
A przy okazji: lampy soczewkowe świateł mijania z żarówkami H11 świecą na żółto, bo po prostu to jest najzwyklejsza żarówka, najtańsza - czy jakieś zbyt małe napięcie jest na te żarówki w instalacji (w co mi się nie chce wierzyć)? Planuję wsadzić Osramy NightBrekaer oczywiście, ale wolę zapytać kogoś, kto już ma Leafa?
I jeszcze: jaki moduł OBD dla Leaf SpyPro? |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-04-07, 16:28
|
|
|
1. Ładowarka: ja poszedłem w kierunku OpenEVSE. Powód jest prosty - w 100% można ją kontrolować przez sieć, możesz zmieniać z komórki natężenie prądu, możesz zintegrować z fotowoltaiką (auto ładuje się tylko takim prądem, ile aktualnie produkuje fotowoltaika), można ją zintegrować z inteligentnym domem, dzięki temu mam opcję ładowania do dowolnego poziomu baterii (na przykład do 80%).
2. Żarówki są zoptymalizowane do 14V w spaliniakach. W leafie jest niższe napięcie więc świecą słabiej niż w spaliniakach. Ostatecznością są jakieś ledy H11, ale to jest niezgodne z homologacją i nieco ryzykowne. Auto świeci wtedy o niebo lepiej, ale nie jest to zgodne z przepisami i lepiej w bagażniku wozić zwykłe żarówki (na wszelki wypadek).
3. Moduł: ten powinien działać: https://allegro.pl/oferta/interfejs-elm327-bt-obdii-chip-pic18f25k80-torque-6306582561 |
|
|
|
 |
Hermes
|
Wysłany: 2020-04-07, 16:52
|
|
|
A jakaś konkretna OpenEvse?
Co do napięcia - gdzieś widziałem raporty z ładowania aku w Leafie2, że podczas jazdy jest 14,4 V. Przecież to jest zdaje się najzwyklejszy aku, to jak on się naładuje do pełna, jeśli będzie miał w trakcie ładowania tylko 12 V?
Z tym OBDII, to programista SpyLeaf pisze, że już nie wszystkie działają, bo "koszty" i poleca jakiś LELink na amazonie. Nie wiem, wolałbym wiedzieć przed zakupem, co konkretnie ktoś używa - taki:
LELink
I pytanie dodatkowe, bo wyczytałem, że koniecznie trzeba kupić przedłużacz - ale pytanie jak długi? 30, 60 czy 100 cm? |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-04-07, 16:59
|
|
|
1. Ja wziąłem OpenEVSE Advanced series.
2. Nie cały czas jest 14,4V. Nie mówię też, że ma cały czas 12V. Od czasu do czasu było ok. 13,6-13,8, a czasami spadało w czasie jazdy. Tak przynajmniej wynika z moich pomiarów w leafie1. W leafie2 jeszcze nie mierzyłem (nie miałem potrzeby). Może to zmienili, podepnij miernik i sprawdź.
3. Piszę o tym interfejsie, bo od tego sprzedającego kupowałem i u mnie działa. Nie jest idealnie taki jak mój (inna obudowa) ale z opisu wynika, że bebechy są takie same. Wiem, na co zwracać uwagę przy kupnie, bo przeszedłem przez wymianę 3 sztuk zanim znalazłem właściwy. Generalnie trzeba patrzeć na to co raportuje ELM identifier.
4. Nie potrzebujesz żadnych przedłużaczy. Chyba, że chcesz z leaf spy jeździć non stop i chcesz mieć możliwość zamknięcia klapki złącza. |
Ostatnio zmieniony przez vwir 2020-04-07, 17:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PatrykS
Opel Ampera 2012r.

|
Wysłany: 2020-04-07, 17:01
|
|
|
vwir napisał/a: | 1. Ja wziąłem OpenEVSE Advanced series. | martii ma dużo taniej i szybciej zdaje się, zagadnijcie. |
_________________ FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r. |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-04-07, 17:04
|
|
|
Nie wiem co to znaczy taniej i szybciej, mnie z wtyczką i wszelkimi opłatami wyszło poniżej 2tys. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-04-07, 17:11
|
|
|
Kupiłem OBDII polecany tutaj . Z Amazona mi nie dzialał ELM 327 mini!!!!
. Gdzies jest link do innego ??? W moim wątku ?
Tu link do przedlużacza :
https://www.amazon.de/gp/...0?ie=UTF8&psc=1
Druga ofreta ta działałająca już nie istnieje, ale tak nazywal się ten moduł :
foseal skaner Bluetooth OBD2 OBD motorkontrollleuchte OBDII Bluetooth Car Diagnostic Scan-Tool do urządzeń z systemem Android...
I jak z rejetratorem ... Z 5 x odpalilem , teraz mam to w nosie . |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2020-04-07, 17:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hermes
|
Wysłany: 2020-04-07, 17:19
|
|
|
Dzięki vwir
Jak wrzucam w google tę ładowarkę, to tylko amerykańska strona mi się znajduje jako sklep. A Ty gdzie kupowałeś?
Bronek:
Ale z Amazona Ci nie działał nie ten, co dałem linka tylko inny, prawda? A przedłużacz warto czy nie, bo niektórzy pisali, że "się wyłamuje gniazdo"?
Ja też nie planuję ciągle mieć tego wpiętego - jakoś doraźnie: dla opon, centralnego zamka i czasami przejrzeć parametry.
A Ty masz LEDy mijania, prawda? Jeździłeś kiedyś takim z H11 lub wiesz jak to świeci: czy beznadziejnie (bo napięcie ponoć zbyt niskie...?) czy po prostu jak halogeny? Mam H11 w innym aucie i nawet bez soczewek świecą bardzo dobrze - ale może w Leafie jest inaczej? |
|
|
|
 |
PatrykS
Opel Ampera 2012r.

|
Wysłany: 2020-04-07, 17:53
|
|
|
vwir napisał/a: | Nie wiem co to znaczy taniej i szybciej, mnie z wtyczką i wszelkimi opłatami wyszło poniżej 2tys. | Czyli kupiłeś gotową? Myślałem że sam kontroler, to martii ma na miejscu. |
_________________ FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r. |
|
|
|
 |
wodnik7
teslanacodzien.pl
|
Wysłany: 2020-04-07, 17:58
|
|
|
za 2000 to ja bym kupil wallboxa tesli, 22kW - na przyslosc bys mial gdybys zmienil kiedys.. |
_________________ https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac! |
|
|
|
 |
Hermes
|
Wysłany: 2020-04-07, 18:05
|
|
|
A gdzie takiego kupię w tej cenie - i czy z Tesli do Leafa będzie się nadawał 1fazowego? |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-04-07, 19:15
|
|
|
Tak evse Tesli ładuje mi czasem mojego Nissana . Daje wersja europejska 32A na fazę. Ale to zalezy jaką końcówke wepniesz . czy schuko , kempingowe małe czy kempingowe duże .... I oczywiście jak bedzie instalacja aby nie "upaliło"
I bym nie brał do Tesli a jakąś inna regulowaną !!!!!
Też bym nie brał 1dno fazowej , bo życie bywa zaskakujace. Póki co Tesla bierze 3x16A a Nissan 1x 32A
Tym samym, aby wilk syty i owca cala trzeba by brać 3F 3x32A na wyrost dla obecnych europejskich Tesli i optymalnie dla Nissana , ale przplacamy kilka stówek za te dwie w tej chwili zbedne fazy . A jak przyjdzie czas na Tesle to bedzie nadmiar we wszystkich trzech o 2x .:mrgreen:
Kompromis trudny
A i do tego bralbym wersje mobilna plus przejscówki
jest tu o tym wątek
I każdy z nas ma inaczej , bo do tego dochodzi fakt jaką kto ma w domu instalację Czy ma FW ? jaka ma taryfę i zwyczaje . |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2020-04-07, 19:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hermes
|
Wysłany: 2020-04-07, 19:23
|
|
|
No dobra, Bronek, to idźmy tym tropem - chciałbym wiedzieć, dokąd mnie to zaprowadzi, bo nic nie zakładam ani nic nie wykluczam
Jak kupię taką 3x32 A, to IMHO Leaf będzie pobierał 1x32 A, więc pozostałe dwie fazy nie będą obciążane w ogóle. Co do przyłącza, to jestem w trakcie zmiany na 3x50 A, powinno starczyć na jakiś czas i na grzanie zupy, pieczenie ciasta i klimę łącznie.
Więc załóżmy, że sprawy instalacyjno-prądowe będą ogarnięte na 30 kW (na 3 fazach) - i co, jaką kupić tę ładowarkę? I za ile?
Wstępnie zakładam, że ta do Leafa 32 A kosztowałaby ~2 tys. zł - a ta 3x32 ? I jaka? |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-04-07, 19:27
|
|
|
Poszukaj tu jest ceny tez jakos tak z 2500 do 2800 wer mobilna i taka Ci polecam . zawsze wexmiesz z soba a siłę 32A znajdziesz . A gdy regulowana to jak bedzie mala sila 16A to obniżysz pobór i nie wywalisz komus korków,
Poszukaj tu na Forum wszystko juz bylo . jak trafie to podlinkuje
Tu np http://forum.samochodyele...opic.php?t=3045
Znów potaniała korci mnie https://m.pl.aliexpress.com/item/32957350238.html? |
|
|
|
 |
Ekolega
BMW i3 94ah

|
Wysłany: 2020-04-07, 21:40
|
|
|
1 762,38 zł 21% Off | 22KW 380V EV charging stations portable evse Type 2 plug 10A 16A 24A 32A 5M black cable for Electric Car home Charger
https://a.aliexpress.com/_d8ZYwdO
Kupilem tutaj wersje 3x16A
Doszlo w 16dni bez podatkow i cel, zamawialem 10 marca.
Napewno moge polecic sprzedawce. Ladowarka tez niczego sobie.
Ja uwaznie czytalem co pisal Bronek i moge potwierdzic. Dobrze miec dwie ladowarki, wilna i szybka. Wbrew pozorom czesciej uzywam wolniejszej oryginalnej, cienszy kabel, wygodniej sie wpina. No i zawsze mozesz zabrac na wyjazd obie |
|
|
|
 |
Hermes
|
Wysłany: 2020-04-07, 22:08
|
|
|
OK, Koledzy dziękuję za informacje, wszystko przejrzałem i rozeznałem.
Ale jednak skłaniam się ku ładowarce 1x32 A z kilku powodów:
- zawsze jak coś doposażałem, inwestowałem zbyt mocno/przyszłościowo, to korzystnie to było w omawianej przyszłości bardzo, ale... dla kolejnego właściciela albo
- technologia się zmieniła i to stare jest "be" albo
- cena się zmieniła w dół i technologia.
Mam nadzieję, że mnie zrozumiecie
I teraz: ładowanie będzie pod chmurką, no może częściowo zadaszone dla ładowarki, bo dach trochę wystaje, ale generalnie na zewnątrz, więc pewnie dobrze byłoby jakąś skrzyneczkę zrobić, taki mam wstępny pomysł: przyjmę za i przeciw.
Co do ładowarki - raczej stacjonarna, choć nie mówię kompletnie "nie" przenośnym. Ale nie moze się "walać" po ziemi, bo co innego jak ta "ziemia" jest w garażu, a co innego jak na chodniki, śnieg, woda, ktoś się potknie, kuna zeżre itd.
Nie chcę Ali - już się nakupowałem w Chinach i na razie mi przeszło: albo coś przyjechało od razu popsutego, albo żywotność miało wybitnie krótką: jak auta chińskie na Kubie. Jechałem takim w zeszłym (niepandemicznym) roku i przysiągłbym, że auto ma 25-30 lat, 1 właściciel od nowości - ale patrzę na przebieg: 80 tys. km, więc pytam właściciela grzecznie: ile to to ma lat?
- Nowe auto! - odrzekł właściciel - 4 lata ma!
...a wierzcie mi: wyglądało jakby miał co najmniej ćwierć wieku. Takie zniszczone w sensie zużycia i tragicznej jakości elementów.
I takie też były niektóre rzeczy z Chin - ja się potem denerwuję, za stary jestem. Owszem, wszystko załatwię, zwroty itd., ale ile głupiego gadania Chińczyka było itp. itd. Nie chcę.
Także musi być dobrej w miarę jakości, może być nawet robione w Chinach, ale pod auspicjami jakiegoś nie-chińskiego producenta.
Czyli zakup albo w PL albo w jakimś normalnym sklepie ze zwrotami typu Amazon i cała reszta.
Co myślicie? |
|
|
|
 |
Cav

|
Wysłany: 2020-04-07, 22:26
|
|
|
Ekolega napisał/a: | 1 762,38 zł 21% Off | 22KW 380V EV charging stations portable evse Type 2 plug 10A 16A 24A 32A 5M black cable for Electric Car home Charger
|
Przepłacone - na alibabie dostaniesz za 1200 zł z wysyłką przenośny Zenec 22kW. |
|
|
|
 |
Ekolega
BMW i3 94ah

|
Wysłany: 2020-04-07, 23:14
|
|
|
Cav napisał/a: | Ekolega napisał/a: | 1 762,38 zł 21% Off | 22KW 380V EV charging stations portable evse Type 2 plug 10A 16A 24A 32A 5M black cable for Electric Car home Charger
|
Przepłacone - na alibabie dostaniesz za 1200 zł z wysyłką przenośny Zenec 22kW. |
Nie sprawdzalem alibaby, ja zaplacilem 1400 za 3x16A i przyszło naprawde szybko. Z alibaby zamawialem raz, byly problemy i cło. To ja wole sprawdzone, ale to zawsze jest loteria.
Co do kolegi to i tak wszystko robia w chinach |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-04-08, 06:23
|
|
|
Chiny , to moje marzenie wyjazdowe . mam kumpli z biznesami w Chinach . Wszystko zależy z kim sie je robi to 1/4 Swiata więc jest tam 1/4 pożądnych i 1/4 oszustów no może tych ostatnich mniej bo to w końcu Komuna z pozorami wolności ale POTĘGA .
Mam od nich rowery hulajnogi , teraz pewnie i FW... I stetki innych rzeczy . jedynie co sie sparzyłem to na bateriach w hulajnodze i jednym z rowerów . - powazna starata kilka tyś . Ale na wlasne zyczenie kupiłem baaaardzo tanio w Firmie/sprzedawcy "krzak" i to w POLSCE !!
Dla posiadania GWARACJI warto kupić u nas czyli w Europie , ale jesli ta gwarancja ma kosztować 1/3 wartości ( tak czasem bywa) to decyzja jest trudna . czy dac za np EVSE 2800 zł czy 2000 ??? jak jest to to samo ???
Ładowanie na dworze nie wyklucza ładowania mobilna evse ale odpowiednia zamknieta w skrzynce. A nawet lepiej bo zabierzesz i nikt nie zdewastuje . Zostanie tylko gniazdo 32A w skrzynce .
|
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-04-08, 07:07
|
|
|
Hermes napisał/a: | Dzięki vwir
Jak wrzucam w google tę ładowarkę, to tylko amerykańska strona mi się znajduje jako sklep. A Ty gdzie kupowałeś?
Bronek:
Ale z Amazona Ci nie działał nie ten, co dałem linka tylko inny, prawda? A przedłużacz warto czy nie, bo niektórzy pisali, że "się wyłamuje gniazdo"?
Ja też nie planuję ciągle mieć tego wpiętego - jakoś doraźnie: dla opon, centralnego zamka i czasami przejrzeć parametry.
A Ty masz LEDy mijania, prawda? Jeździłeś kiedyś takim z H11 lub wiesz jak to świeci: czy beznadziejnie (bo napięcie ponoć zbyt niskie...?) czy po prostu jak halogeny? Mam H11 w innym aucie i nawet bez soczewek świecą bardzo dobrze - ale może w Leafie jest inaczej? |
Mam H11 w leafie i jest tak sobie. Próbowałem ledów i jest o niebo lepiej, ale bez homologacji. Night breaker by też dużo dały, ale z mojego doświadczenia ich żywotność jest bardzo krótka.
OpenEVSE kupiłem w oficjalnym sklepie w stanach.
Przedłużacza do obd nie trzeba, jeśli nie zamierzasz z tego korzystać non stop. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-04-08, 07:22
|
|
|
Ad przedłurzacz , to fakt . Ale mnie ta klapka wkurzała i myslalem ,że będe korzystał ( są fani monitoringu przeciez i miałem nadzieje że zalapie bakcyla ) i szkoda mi bylo gniazda .
Ana marginesie
Ledy Leafa orginalne z automatyką czyli wykrywaniem itp nieźle dzialaja - i lepiej niz w Tesli tak mi sie wydaje ??? Ale niewiele jeździlem w trasach to raczej opinia wzgledna . I jak pisałem zarówno Leaf jak i Tesla maja proste linie swiateł nie europejskie |
|
|
|
 |
Ekolega
BMW i3 94ah

|
Wysłany: 2020-04-08, 07:27
|
|
|
Lewa nie swieci nizej ?? U mnie w i3 jest odrobine nizej z lewej, choc mam wrazenie ze moge oslepiac, ale przy przegladzie sprawdzali i bylo ok. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-04-08, 07:37
|
|
|
Lekko w srodku niby lejek potem poziomo i w polowie uskoczek wyzej o "piczy klaczek " i dalej równo
http://forum.samochodyele...er=asc&start=75
 |
|
|
|
 |
papamila2
papamila
|
Wysłany: 2020-04-08, 07:38
|
|
|
ja kupiłem nidawno pokazywanego powyzej ZENEC-a 22kW
w wersji 3x 32A, koszt to 1650 z przesylką, innych opłat/podatk9w nie było |
|
|
|
 |
Hermes
|
Wysłany: 2020-04-08, 08:06
|
|
|
Ekolega napisał/a: | Co do kolegi to i tak wszystko robia w chinach |
Tak, ale pisałem, że to kompletnie co innego, jeśli chińczyk robi dla firmy swojej lub rodzimej, a zupełnie inna jakość, jak jest to np. Panasonic Made in China. Bo wtedy jest inna jakość, kontrola tejże jakości i w ogółe produkt.
Bronek napisał/a: | A nawet lepiej bo zabierzesz i nikt nie zdewastuje |
Doprecyzuję, że raczej nikt nic nie zabierze, bo owe "na zewnątrz" nie jest co prawda pod dachem, ale w zamkniętym ogrodzie i z monitoringiem
vwir napisał/a: | Night breaker by też dużo dały, ale z mojego doświadczenia ich żywotność jest bardzo krótka |
Otóż nie! Mam H11 w Toyocie i świecą 2-3 lata. Więc IMHO jak na żarówkę "plus coś tam", naprawdę dobrze świecącą, to jest to bardzo długo. Świecą krócej niż H4 ale dużo dłużej niż H7.
Ale dzięki za opinię - ja będę zmieniał wszystkie 6 żarówek już w momencie zakupu. Mogę oddać komuś za free te oryginalne H11, HB3 i H8
W ogóle to będę montował również czujniki przód/tył Valeo 632202 z LCD, wymieniał głośniki, przyciemniał szyby i parę innych dodatków. Swoją drogą te zwykłe głośniki z Acenty grają niewiele gorzej (w kontekście dużo wyższej ceny) niż Bose z Tekny. No przy czym ani jedne ani drugie nie grają dobrze jak dla mnie.
Przy czym aktualnie priorytet ma ładowarka bo i droga i to nie jest produkt, który - jako całość - pójdę, kupię i gotowe. Bo instalację też trzeba poprawić i moc zamówić, więc to wszystko trwa. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|