SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Renault Zoe Z.E.50 - mobilne EVSE 1-fazowe
Autor Wiadomość
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 719
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-31, 07:54   

PatrykS napisał/a:
Cav napisał/a:
A jak to rozpoznać na aukcji?
Naklejka z tyłu obudowy. Jak nie ma na zdjęciu to trzeba dopytać sprzedawcę.


No tak, ale czy wizualnie takie evse wygląda tak jak tym przykładzie, czy może wyglądać dowolnie np. od innych marek?
Większość aukcji nie jest opisana nawet amperażem, a co dopiero mówić o producencie czy modelu, albo możliwości regulacji prądu...
Więc nawet nie wiem w co klikać i sprawdzać.
 
 
lookash_c
lookash_c

Dołączył: 02 Sie 2019
Posty: 178
Skąd: Niecki / Białystok
Wysłany: 2020-07-31, 08:20   

Cav napisał/a:

Bo na obecnych kablach 1,5mm to pewnie nawet 16A nie powinienem ładować?


OIDP dla 1,5mm2 przyjmuje się dopuszczalne obciążenie długotrwałe 14A.
Zerknij jakie masz zebezpieczenie dla tego gniazda.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 719
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-31, 09:15   

lookash_c napisał/a:
Cav napisał/a:

Bo na obecnych kablach 1,5mm to pewnie nawet 16A nie powinienem ładować?


OIDP dla 1,5mm2 przyjmuje się dopuszczalne obciążenie długotrwałe 14A.
Zerknij jakie masz zebezpieczenie dla tego gniazda.


B16 na cały garaż.
Ale za garażem jest gniazdo w ogrodzie i dmuchane jacuzzi podłączone, zużywające w szczycie około 3000 W - nic się nie dzieje.
(tak wiem, żeby nie włączać jednocześnie ładowania samochodu i grzania jacuzzi).
 
 
evston 
evston.com


Dołączył: 29 Mar 2019
Posty: 33
Wysłany: 2020-08-02, 19:49   

Cav napisał/a:
evston napisał/a:
(...)
Dla członków forum oferujemy rabaty;)


Ceny fajne, lepsze niż na aledrogo.
Na jakiego rzędu rabat można liczyć?


Jak ktoś jest na kupnie to proszę pisać do nas na priv, rabaty zależne są od produktów oraz od aktualnych możliwości :)

PS. jeśli chodzi o możliwość nastaw prądu o której tutaj kilka osób wspominało to mamy dla was ciekawostkę, tylko u nas rozszerzyliśmy w wersji 22kW zakres nastaw prądu do 9 zakresów:
6, 8, 10, 13, 16, 20, 24, 28, 32 A co daje dość dużą elastyczność np. przy produkcji prądu z paneli fotowoltaicznych.
link do tego produktu:
https://evston.com/pl/power/68-przenosna-stacja-ladowania-typ-2-22kw-3x32a-5m-kabel-zlacze-cee-5p.html

W wersji 11kW jak w poniższym linku obecnie też zwiększyliśmy zakres do 5 nastaw 6A 8A 10A 13A 16A. Prawdopodobnie w kolejnych partiach produkcyjnych zwiększymy ilość nastaw do 10 zakresów np. 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16A.

https://evston.com/pl/power/88-przenosna-stacja-ladowania-typ-2-11kw-3x16a-5m-kabel-zlacze-silowe-16a.html
_________________
evston.com
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3632
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-08-03, 14:01   

evston napisał/a:
Prawdopodobnie w kolejnych partiach produkcyjnych zwiększymy ilość nastaw do 10 zakresów np. 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16A.
I chwała Wam, tak trzymać!
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 719
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-08-04, 07:00   

jas_pik napisał/a:
Poszukaj EVSE marki KOPP.
Standardowo są one w wersji o regulowanym pradzie 6/8/10A czyli max 2,3kW.
Po zmianie softu ( dziękujemy PatrykS) można uzyskać więcej stopni regulacji pradu 6/8/10/12/16A czyli max do 3,7 kW.
Bywają na Allegro w bdb cenach


Sprawdzone w praktyce - nie kupujcie tego.
Nie chce działać z Zoe, inni mieli takie same problemy z zestawem kopp + Zoe.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2960
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-08-04, 11:06   

Cav napisał/a:
Sprawdzone w praktyce - nie kupujcie tego.

Zauważyłem że swoje jedostkowe doświadczenia uogólniasz. Ja polecam bo z kazdym elektrykiem jakiego miałem/mam ( czy też serwisowałem dla kogoś) był to najlepszy model EVSE.
A dotyczy to nastepujących modeli :
-Mitsu PHEV
- trojaczki
- Smart ED
- Leaf
-Ampera/Volt
- BMWi3
-Tesla
Cav napisał/a:
Nie chce działać z Zoe, inni mieli takie same problemy z zestawem kopp + Zoe.

Być może . Aczkowlwiek on ZOE jest zawsze wybredny . Nie chciał działać także z moim ROLEC-em
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 719
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-08-04, 11:19   

jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:
Sprawdzone w praktyce - nie kupujcie tego.

Zauważyłem że swoje jedostkowe doświadczenia uogólniasz.


Jednostkowych nie uogólniam.
Ale jak już 3 na 3 koppy z forum z Zoe nie działają (a może i więcej), to już coś raczej jest na rzeczy.
Więc jak można kupić coś, co w tym zestawie sprawi mniej problemów, to chyba warto temat przemyśleć przed zakupem.

jas_pik napisał/a:

Ja polecam bo z kazdym elektrykiem jakiego miałem/mam ( czy też serwisowałem dla kogoś) był to najlepszy model EVSE.
A dotyczy to nastepujących modeli :
-Mitsu PHEV
- trojaczki
- Smart ED
- Leaf
-Ampera/Volt
- BMWi3
-Tesla


No właśnie.
A Zoe na tej liście nie ma - więc do Zoe tego konkretnego evse nie warto polecać
Zwłaszcza gdy bywały już z nim problemy.
jas_pik napisał/a:

Cav napisał/a:
Nie chce działać z Zoe, inni mieli takie same problemy z zestawem kopp + Zoe.

Być może . Aczkowlwiek on ZOE jest zawsze wybredny . Nie chciał działać także z moim ROLEC-em


Czyli Roleca do Zoe też na wszelki wypadek nie można polecić.
Dobrze że piszesz, już na pewno go nie kupię.
Coś jeszcze z Zoe nie działało?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2960
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-08-04, 12:20   

Cav napisał/a:

Czyli Roleca do Zoe też na wszelki wypadek nie można polecić.

i znów uogólniasz nie mając żadnej wiedzy w temacie

Cav napisał/a:
Dobrze że piszesz, już na pewno go nie kupię.

Pożyczyem komuś mojego Roleca 22kW - i się nie łądował ZOE na jakimś wyjeżdzie . Ładowanie było z jakiegoś agregatu . Podejrzewam że to był problem. Bo u mnie w domu z ROLECA bez problemu ładował się każdy EV który do mnie podjeżdzał ( to samo dotyczy także wielu innych marek EVSE/Wallpodów

Cav napisał/a:
Coś jeszcze z Zoe nie działało?

Ja o ZOE nic nie moge napisać , nie miałem go w rękach nigdy , Z moich doświadczeń wszystkim odradzam chińskie wynalazki . Ale może u Ciebie zadziałaja :)
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 719
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-08-04, 12:26   

jas_pik napisał/a:

Pożyczyem komuś mojego Roleca 22kW - i się nie łądował ZOE na jakimś wyjeżdzie . Ładowanie było z jakiegoś agregatu . Podejrzewam że to był problem. Bo u mnie w domu z ROLECA bez problemu ładował się każdy EV który do mnie podjeżdzał ( to samo dotyczy także wielu innych marek EVSE/Wallpodów


Zoe też?

jas_pik napisał/a:

Cav napisał/a:
Coś jeszcze z Zoe nie działało?

Ja o ZOE nic nie moge napisać , nie miałem go w rękach nigdy ,


Wygląda na to, iż to że coś działa z innym elektrykiem, wcale nie oznacza że zadziała z Zoe.
Więc trzeba zmienić kryterium wyszukiwania i szukać TYLKO takich evse, które problemów nie robią.

Tak więc odświeżam temat - kto może coś polecić, co przetestował z Zoe?
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1619
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-08-04, 20:13   

W moich Zoe sztuk 4 Rolec x32A Typ2 działa bez problemu.
Polecam oryginalne evse Renault nigdy nie zawodzi.
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-elektryczna-renault-zoe-type-2-8901566523
Dodatkowo maja we wtyczce 230V zabezpieczenie termiczne.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2960
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-08-04, 21:13   

@Cav Jak widziesz jednak Rolec działa w ZOE
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 719
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-08-04, 21:19   

jas_pik napisał/a:
@Cav Jak widziesz jednak Rolec działa w ZOE


Tak, widzę że niepotrzebnie się zasugerowałem Twoim niedopowiedzeniem okoliczności z tym roleciem.

Ktoś jeszcze się pochwali jakie inne evse mu działały?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2960
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-08-04, 21:41   

Nie,Ty po prostu coś stwierdzasz nie mając pełnej wiedzy/wystarczających informacji.
A jedynym uzytkownikiem już kilku ZOE który publikuje ciekawe informacje na temat tych samochodów na tym forum jest tylko Apolonia .
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1619
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-08-04, 23:24   

Delphi działała świetnie, nie lubiała obracania w gnieździe
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-bmw-i3-i8-tesla-e-golf-inne-typ2-delphi-8642073754
Mennekes (niebieska) od volvo była też OK
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 719
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-08-05, 06:25   

Apolonia napisał/a:
Delphi działała świetnie, nie lubiała obracania w gnieździe
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-bmw-i3-i8-tesla-e-golf-inne-typ2-delphi-8642073754
Mennekes (niebieska) od volvo była też OK


A cokolwiek, co da się regulować?
Np. 10-12-16A?
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1619
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-08-05, 08:00   

Volvo https://archiwum.allegro.pl/oferta/audi-volvo-ladowarka-hybryda-mennekes-13a-i7606676740.html
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1882
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-08-05, 08:30   

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDFPQEk.html
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1619
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-08-09, 07:54   

U dołu strony startowej formu jest tabelka.
Tam są opisane przygody kolegów 6 letniego Leona.
Tak tak to ten chłopiec, co nie rozumie jak mu się tłumaczy.
Wylądował tam też i Cav z opisem "zakaz pisania"
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1882
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-08-10, 10:56   

No, trzecie ostrzeżenie. Ale najciekawsze jest to, że forum ma takie ustawienie, że ostrzeżenia nie wygasają po czasie. Więc nie wiem co trzeba zrobić, żeby 'cofnąć' ostrzeżenia. Nie żebym tęsknił za jego wpisami, tylko tak się głośno zastanawiam.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1619
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-08-10, 13:05   

On założy swoje forum i tam będą tylko jego wykłady.
Tez nie tesknie za taka retoryką, ale wiem, ze do 6 letniego
Leona możesz mówić, ale on musi poczuć żeby zrozumieć.
 
 
Ferdek 

Dołączył: 22 Sie 2018
Posty: 78
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-11, 23:12   

Cav napisał/a:
Ktoś jeszcze się pochwali jakie inne evse mu działały?


Nrg-kick - już bardziej klarownej reklamy nie ma chyba żaden z producentów:
https://www.nrgkick.com/en/
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1619
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-08-12, 15:31   

Tak, tak, świetny sprzęt, znamy go, ale bez 5000 zł nie podchodź.
Więc u kolegi z Poznania odpada cenowo i 3 fazowo.

Sprawdzałem mojego Kopp z Zoe i działa, ale tylko za pierwszym razem jak wszystko jest OK.
Jak kombinujemy, czyli rozłączamy, przekładamy wtyczkę odwrotnie w podwójnym gniazdku lub
inne zabawy, to Kopp robi stop i trzeba poczekać, a Zoe po 3 takich próbach mówi stop, no i mamy
ban na 20 min lub podaj dobre źródło zasilania. Bez wyzerowania Zoe, Kopp nie wystartuje.
Morał: dobra instalacja i żadnych zabaw z zasilaczem, albo inny zasilacz bo Kopp jest wymagający.
.
Podejrzewam, że te przeżycia z Kopp mnie minęły, bo już się przestałem bawić, tylko zasysam prąd.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2960
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-08-12, 19:35   

I to jest dobre podsumowanie :)
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 719
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-09-18, 09:52   

jas_pik napisał/a:
I to jest dobre podsumowanie :)


W każdym razie - koppa się pozbyłem, bo u mnie nie działał i już.
Nie działało też nowiutkie evse od Tesli.

Kupiłem więc lokalnie w Poznaniu evse besen, które miało możliwość sprawdzenia przed zakupem i nie sprawiało problemów.
Ma regulację 10-16 A, okazało się że przynajmniej na razie nawet ta druga wartość daje radę w mojej instalacji.
Ale używałem do tej pory ze dwa razy, tj. przed dłuższymi wyjazdami, w których każdy km w trasie ma znaczenie.

P.S.
Zazwyczaj jednak szybka i darmowa ładowarka po drodze jest, więc wystarczy mi się na niej naładować po części trasy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11