SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zwiększenie mocy - tauron
Autor Wiadomość
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 55
Wysłany: 2020-11-26, 19:21   zwiększenie mocy - tauron

Gdzie znajdę informacje jak krok po kroku mogę zwiększyć moc przyłączeniową w Krk w Tauronie?
Potrzebuje na to jakiś projekt, jakiegoś elektryka?
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 214
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-26, 19:31   

To ja sie podczepie, tez potrzebuje ogarnietego elektryka w Warszawie, mam 13kW chce 21. Operator innogy.
Ostatnio zmieniony przez Ekolega 2020-11-26, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 41
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 71
Skąd: Kochlowice
Wysłany: 2020-11-26, 19:52   

Robiłem to dobre kilka lat temu w Tauronie pod Wrocławiem. Idziesz do Tauronu złożyć wniosek, wszystko na miejscu potrzebowali ode mnie akt własności i projekt instalacji, od ręki dostałem info czy jest to technicznie możliwe i za ile. Po miesiącu przyjechała ekipa techników, kilka dni czy tydzień później dostałem rachunek i po temacie.
_________________
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2964
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-11-26, 20:24   

Ekolega napisał/a:
To ja sie podczepie, tez potrzebuje ogarnietego elektryka w Warszawie, mam 7kW chce 21. Operator innogy.

Do zwiększenia mocy przyłączeniowej ( do wniosku ) nie zawsze potrzebujesz elektryka. Trzeba sprawdzić co masz w dokumentacji ( elektrycznej) .
To chyba nie dom jednorodzinny ?
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 214
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-26, 20:34   

jas_pik napisał/a:
Ekolega napisał/a:
To ja sie podczepie, tez potrzebuje ogarnietego elektryka w Warszawie, mam 7kW chce 21. Operator innogy.

Do zwiększenia mocy przyłączeniowej ( do wniosku ) nie zawsze potrzebujesz elektryka. Trzeba sprawdzić co masz w dokumentacji ( elektrycznej) .
To chyba nie dom jednorodzinny ?


Jednorodzinny domek, ale juz sie poprawilem w warunkach przyłączeniowych mam 13kW, wczesniej mialem budowalny i tam bylo 7kW.

Wlasnie zaczalem czytac, wypelnie wniosek o zmiane z 13 na 21kW, niby chcą jakiejś mapki ale moze jak to tylko zmiana warunkow to przejdzie bez. Zobaczymy.

A ktos moze potwierdzic ze 21kW to innogy montuje 40A bezpiecznik ? teraz mam 13kW i 25A.
Ostatnio zmieniony przez Ekolega 2020-11-26, 20:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1823
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-11-26, 20:37   

Ekolega napisał/a:
To ja sie podczepie, tez potrzebuje ogarnietego elektryka w Warszawie, mam 7kW chce 21. Operator innogy.

Sprawdź od jakiej mocy, jakie dają zabezpieczenie przedlicznikowe. Warto brać około 40 A i wyżej, Bo niby tesla np bierze 16A z jednej fazy ale nigdy nic nie wiadomo co bedzie kiedyś?
nie wiem jak Inogy ale w ENERGA to niewielkie jednorazowe koszty ok 56zł z 1 kW podniesienia

Elektryk musi byc i to z papierami, gdy chce sie zmienić w/w bezpieczniki. Będzie to szybciej niz czekanie na elektryków z Firmy.
U nas trzeba było zgłosić odbiór i świadectwo, że instalacja wytrzyma.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1885
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-11-26, 22:44   

Przy 21kW teoretycznie mogą dać jeszcze 32A. Przy 23kW już muszą dać 40A. Sama zmiana zabezpieczenia przy liczniku zależy od instalacji. Zabezpieczenie to może być Twoja własność (wtedy wymieniasz sam, a tauron tylko przyjedzie zaplombować) lub własność taurona i oni wymieniają i plombują.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1823
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-11-26, 22:53   

W ENERGA 21 kW to juz 40 A i nie warto przepłacać ( info od panienki z infolini) bo nikt nie ma pretensji jak będziemy pobierać większą moc w zakresie zabezpieczenia. Do nastepnego progu. Czyli wnosimy o moc najniższą dla danego zabezpieczenia

Zrobiłem u siebie na automatach i pociągnałem ekstra linię (5x 10mm) do samochodów, "spotyka" sie ona z fotowoltaiką

PS Dzięki Krzysztof :mrgreen:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12