SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wallbox Pulsar
Autor Wiadomość
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-11, 08:32   

Napisalem do wallbox service i o dziwo odpisali.
Mozna tylko L1 podlaczyc i ze mam najprostszy model.
Proponuja zakupic wyzszy model, jezeli ten nie spasuje.
 
 
Hermes 

Dołączył: 07 Kwi 2020
Posty: 337
Wysłany: 2020-11-11, 09:11   

Czyli - tak jak pisałem po wielokroć. Po raz kolejny wyszło na moje. :lol: :mrgreen:
Od początku dobrze Ci radziłem: podepnij 1 fazę (albo 3, ale one NIE BĘDĄ wykorzystywane - sztuka dla sztuki) i po prostu żyj z tym i ładuj auto, bo auto TEŻ masz 1-fazowe.
Ale na siłę chcieli Cię przekonywać, że "przyszłościowo 3 fazy" i że "nie podpina się 1 fazy" - jakoś podpina widać.
I wracam do wcześniejszych moich wywodów: chcesz, to pociągnij sobie przewód 5-żyłowy, kiedyś się przyda. Niemniej czy podepniesz 3 fazy czy 1 fazę - to i tak auto 1-fazowe pociągnie z 1 fazy. Cudów nie ma - i choć technicznie to oczywiście możliwe "robienie" 1 fazy z kilku, to jest to ekonomicznie bez sensu w tym konkretnym przypadku. :)

Masz odpowiednią ładowarkę do fajnego auta - i odpowiednią. Więc żyj z tym, a nie kombinuj niepotrzebnie.
I nie słuchaj - bo zaraz przyjdą i będą udowadniać, że:
a) nic takiego nie pisali,
b) pisali, ale coś innego,
c) Hermes nie pisał tego, pisał co innego,
... i różne farmazony, kłamstwa i przeinaczenia oraz zdania wyrwane z kontekstu itp. itd.
Nie słuchaj nieuków, co to tylko w googlach coś wyczytają, ale na niczym... tfu! na wszystkim "sie znajum". :lol: :lol: :mrgreen:

Trójfazówkę kupisz sobie do kolejnego auta, które takową ładowarkę również będzie miało wbudowaną - póki co najodpowiedniejsza jest właśnie taka, jaką masz czyli 1-fazowa. :-D :kufel
 
 
Aranahav

Dołączył: 12 Kwi 2020
Posty: 46
Wysłany: 2020-11-15, 15:48   

Mam kolegę który używa Wallbox Pulsar wersję trójfazową - ale instalacje w garażu ma jednofazową. Jeśli chcesz to mogę go spytać czy zgodziłby się na zamianę.
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-16, 20:18   

Nie ma potrzeby bo auto mam jednofazowe i pewnie tak zostanie, bo zona zabronila zmieniac... Takze podziekowania
 
 
Hermes 

Dołączył: 07 Kwi 2020
Posty: 337
Wysłany: 2020-11-16, 21:55   

edi napisał/a:
zona zabronila zmieniac


W sensie - auta czy ładowarki? ;) :lol: :mrgreen:
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-16, 23:23   

Auta zmieniac.
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-17, 22:07   

Dobra, wallbox założony i działa i dziękuje za pomoc Panowie(nie). Stałem się dzięki Wam lepszym człowiekiem.

A teraz ocena:

Plusy:
- ładuje auto
- wtyczka pasuje do auta
- oświetla garaż, gdy wszystko zgaszone
- można z apki zmniejszać Ampery (hehe, pewnie każdy tak może)
- zajmuje mało miejsca
- wygląda nowocześnie
- dobra jeszcze raz napisze, ładuje auto i robi niezłe kolory w garażu przy zgaszonym świetle

Minusy:
- apka do bani
- połączenie tylko przez bloodtufa i to trzeba czasem blisko podejść
- bałagan ze statystykami, nie ładują się albo nie zawsze się ładują
- trzeba to ustojstwo przerestartować (wyłączyć bezpiecznik), żeby zaczytało ostatnie statystyki
- nie wyłącza się, gdy np. osiągnie 80% załadowania baterii
- schedule, ustawiasz od minuty co jest obecnie, co powoduje wyłączenie ładowania jak się zaczęło, jakby nie mogło ustawić minuty wcześniej jak jest ładowanie ON, aby niepotrzebnie nie wyłączać
- jak to może kosztować 3 tys zł ?!?!
- działa jak zwykły ESVE tylko wisi na ścianie i udaje, że oblicza ile kasy musisz zapłacić
- napisałbym więcej ale już nie chce narzekać

I podsumowując, ładuje auto i jest bosko

Thanks,
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 240
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-18, 00:58   

Jak swieci ? :-)
 
 
Aranahav

Dołączył: 12 Kwi 2020
Posty: 46
Wysłany: 2020-11-18, 11:43   

A teraz ocena:

Minusy:
- apka do bani
- połączenie tylko przez bloodtufa i to trzeba czasem blisko podejść


Ten model Pulsara działa poprzez bluetooth i WiFi. Zdecydowanie polecam przejść na WiFi - dział o wiele stabilniej i co najważniejsze na dużą odległość.
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-18, 18:29   

Wallbox pulsar jest bez wifi.
Pulsar plus chyba ma wifi.
 
 
Aranahav

Dołączył: 12 Kwi 2020
Posty: 46
Wysłany: 2020-11-18, 18:46   

Fakt. Zwracam honor.

Pulsar to podstawowy model i faktycznie ma tylko bluetooth. Model wyższy - Pulsar Plus ma już także WiFi.
Swoja drogą ciekawe w jaki sposób można w podstawowym modelu z bluetooth aktualizować oprogramowanie..... pytanie czy w ogóle można je aktualizować w tej sytuacji
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-18, 19:37   

Stoisz 5 minut bez ruchu przy urzadzeniu. A na nim pisze, ze nie wolno sie ruszyc, bo w przeciwnym wypadku urzadzenie juz nigdy sie nie uruchomi.
Najnizszy model za 3tys zl. No, uwazam, ze za tyle to modul wifi to powinien byc.
Wstyd dla nich, ze nie ma wifi.
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-18, 19:42   

Modul wifi to koszt 10zl
 
 
Aranahav

Dołączył: 12 Kwi 2020
Posty: 46
Wysłany: 2020-11-18, 20:00   

Może dlatego firma Wallbox wycofuje się konsekwentnie ze sprzedaży tego najprostszego modelu. W większości krajów nie ma tego modelu w ofercie. Wyprzedają resztki magazynowe.
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-18, 20:23   

Albo rozdaja za prawie darmo, a nissan robi z tego wielka promocje. Fakt, wallbox robi swoja robote, ale podchodzenie pod niego, zeby cokolwiek zalatwic to takie troche niedzisiejsze.
 
 
Aranahav

Dołączył: 12 Kwi 2020
Posty: 46
Wysłany: 2020-11-18, 20:58   

Sam czasami używam ich ładowarek, są przyzwoite, choć znam lepsze produkty na rynku w porównywalnych cenach. Dla mnie jako użytkownika "szarego" ale mającego pojęcie czego można oczekiwać od producenta urządzeń - mam jedno bardzo duże zastrzeżenie do firmy Wallbox: brak przedstawicielstwa oficjalnego w Polsce, brak autoryzowanego serwisu w Polsce. Załatwienie czegokolwiek (części zamienne, naprawa gwarancyjna, wsparcie pogwarancyjne) w Polsce to temat na długie tygodnie. Użytkownicy są zdani na serwis niemiecki, angielski i hiszpański.

Wszystko pięknie jak się chce kupić oryginalnego Wallboxa, problemy zaczynają się gdy potrzebny jest serwis. A szkoda bo modele Commander 2 czy jedyny dwukierunkowy Quasar to bardzo udane i nowoczesne produkty.

Pozostaje mieć nadzieję, że Wallbox "zauważy" polski rynek ....
 
 
Hermes 

Dołączył: 07 Kwi 2020
Posty: 337
Wysłany: 2020-11-18, 21:44   

Powiem tak: Do swojego Acceleva mam możliwość dokupienia modułu WiFi, rzecz jasna nie za 10 zł, ale dużo więcej. Przy czym... na kiego mi on...? Tak się zaczynam zastanawiać...? :roll:

Do sprawdzenia poziomu naładowania Leafa jest jego własna aplikacja.
Przyjeżdżam, podłączam ładowarkę - w aucie włączam timer, żeby w tańszej taryfie ładował. I... - no właśnie: po co to WiFi, poza samą funkcją gadżetu, osobnego "włącz/wyłącz" i przeglądania wykresu ładowania?
Po prostu - nie widzę istotnej potrzeby.
Najważniejsze, aby ładowarka była dobra, markowa i spełniała swoją funkcję. :-D
 
 
Aranahav

Dołączył: 12 Kwi 2020
Posty: 46
Wysłany: 2020-11-18, 22:22   

Postaram się ująć to delikatnie: Wallbox oryginalny można uruchomić tylko i wyłącznie przez aplikację. W tej sytuacji warto mieć stały dostęp do "włącznika".....
 
 
Hermes 

Dołączył: 07 Kwi 2020
Posty: 337
Wysłany: 2020-11-18, 22:43   

Aaaa.... no to zmienia postać rzeczy! :mrgreen:
Czyli - równie debilne rozwiązanie co niezbędne! No trudno - skoro trzeba to trzeba! :lol:

To taki "postęp" jak regulacja klimy w podmenu na ekranie dotykowym - no takie dziwne (czytaj: głupie) czasy nastały. :shock:
 
 
Aranahav

Dołączył: 12 Kwi 2020
Posty: 46
Wysłany: 2020-11-18, 22:54   

Dziękujemy za profesjonalny komentarz i ocenę sprzętu firmy Wallbox
 
 
Hermes 

Dołączył: 07 Kwi 2020
Posty: 337
Wysłany: 2020-11-18, 23:00   

Cała przyjemność po mojej stronie.
Opłaty za prawa autorskie do wypowiedzi proszę regulować na konto: 55 0000 2838 2923 2828 3882 7552 w terminie 1 dnia od dnia wystawienia faktury.
:lol: :mrgreen:
 
 
lookash_c
lookash_c

Dołączył: 02 Sie 2019
Posty: 201
Skąd: Niecki / Białystok
Wysłany: 2020-11-18, 23:01   

Aranahav napisał/a:
Postaram się ująć to delikatnie: Wallbox oryginalny można uruchomić tylko i wyłącznie przez aplikację. W tej sytuacji warto mieć stały dostęp do "włącznika".....


Eee... to nie żart?
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1982
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-11-18, 23:03   

Zdalny dostęp do włączania/wyłączania wallboxa ma taki plus, że można na przykład sobie zrobić ładowanie auta tylko do jakiegoś poziomu (zbieramy dane z api nissana i gdy poziom naładowania baterii osiąga na przykład 80% to wyłączamy wallboxa). Mam tak zrobione z openEVSE. Tyle tylko, że do włączenia openEVSE nie potrzeba aplikacji - po podłączeniu do auta 'na dzień dobry' ładowarka zaczyna ładować.
 
 
Barca

Dołączył: 13 Maj 2019
Posty: 200
Wysłany: 2020-11-19, 08:16   

lookash_c napisał/a:
Aranahav napisał/a:
Postaram się ująć to delikatnie: Wallbox oryginalny można uruchomić tylko i wyłącznie przez aplikację. W tej sytuacji warto mieć stały dostęp do "włącznika".....


Eee... to nie żart?


Nie, mój Wallbox Socket S też chodzi tylko przez aplikację i panel https://my.wallbox.com/ .
Generalnie powiem tak: EVSE chyba z najwyższej półki domowej ale była droga a obecnie to już w ogóle jest kupa innych, lepszych alternatyw. Zamiast dawać ponownie zarobić Hiszpanom drugie EVSE kupiłem w Polsce - Enelion ma 3 fazy 32A za powiedzmy tam jakieś 3500 zł, za Socket S płaciłem bodaj 5500 zł. Do tego Enelion nie traci połączenia WiFi a Socket S cierpi na tą przypadłość cały czas.
A i taki szczegół - mam już trzeci Socket S z tym problemem bo dwa poprzednie właśnie z powodu kłopotów z WiFi wracały do producenta na gwarancji. Teraz już mi się z tym nawet nie chce walczyć.
A i jeszcze taki numer wykręcili. Od zakupu portal https://my.wallbox.com/ był za darmo. Po roku zmienili zasady i można sterować Wallboksem tylko przez aplikację mobilną i nie ma się np. dostępu do rozbudowanych statystyk, które są na stronie. Dopiero po zrobieniu afery (jak można zmieniać zasady po zakupie produktu?) przyznali mi "wyjątkowo" dożywotni dostęp do https://my.wallbox.com/ . Generalnie takie czasy i ryzyko w świecie IoT. Na pewno drugi raz bym jej nie kupił i słowa dotrzymałem. A trzeciego EVSE już nie planuję :)
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-19, 17:26   

Zgubiłem się. Normalnie wallbox pulsar działa bez APKI. Włączasz wtyczke i tyle. Samo się ładuje, a potem wyciągasz.
Bardziej mi chodzi o to, że nie widzę z APKi czy ładuje jak jestem poza garażem.
I zdalnie nie mogę przerwać ładowania.
Te statystki słabo działają, raz pokazują sumę zużycia, raz nie...

Teraz to wszystko jest na wifi, smart home... sterujesz wszystkim z komórki, więc trochę wstyd dla Wallboxa, że nie dał podstawowej funkcjonalności. Za 3 tys to naprawdę można kupić cały komputer :)
Płytka wifi kosztuje 10zł, taki jest koszt wrzucenia tego do ich małego pudełka.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11