SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
BMW i3 94 ah i stacja ładowania Orlen 100 KW
Autor Wiadomość
Jacek S. 

Wiek: 61
Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 11
Wysłany: 2020-11-07, 12:50   BMW i3 94 ah i stacja ładowania Orlen 100 KW

Kupiłem taki model niedawno i usiłowałem go naładować z tej stacji złączem CCS 100 KW . Nie udało się , mimo zresetowania stacji - zgłosiłem problem telefonicznie . Stacja zaczynała ładownie i po 5 sekundach je kończyła . Pytanie , czy to wada stacji , czy po prostu to za duży prąd na I3 ? .

Na stacjach Greenway 50 kW , CCS ładowanie bez problemu .
_________________
pozdrawiam

jacek
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1789
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-11-07, 18:31   

Jak poczytasz forum, zamiat otwierać nowy temat, to się dowiesz,
nie Ty pierwszy kupiłeś BMW i3 i nie pierwszy masz ten problem.
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 246
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-08, 22:29   

Potrzebujesz aktualizacji softu auta, koszt w warszawie 810.- na prymasa. Jest o tym na forum.
I zeby nie bylo ionity tez przez to nie dziala.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1789
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-11-09, 11:16   

7-letni Leon też załatwia sprawy tekstem "mama nie mogę znaleźć przyjdź i mi pokaż".
Oczywiście pracujemy nad tym, aby w przyszłości był samodzielnym mężczyzną
i po prostu nie wyręczamy go w jego problemach. Tak mi się skojarzyło.
Co ciekawe mnie nigdy nie wzywa na pomoc, bo wie jakie jest moje stanowisko.
Nie kupuj elektryka bo ładowarki blokujesz. Po co komu gumowe ryby.
Zeszyt minąłem w męskiej toalecie trzy pietra wyżej, miał już mokry zszywacz.
Po takich wyjaśnieniach do mnie mówi: tak tak wiem gumowe ryby są nie potrzebne.
 
 
Jacek S. 

Wiek: 61
Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 11
Wysłany: 2020-11-09, 13:11   

Ekolega napisał/a:
Potrzebujesz aktualizacji softu auta, koszt w warszawie 810.- na prymasa. Jest o tym na forum.
I zeby nie bylo ionity tez przez to nie dziala.


Dzięki za rzeczową odpowiedź . Apolonia ma chyba dużo problemów ze sobą i nie powinna ich wylewać na forum ... Odezwałem się do BMW w Gdyni , ale , mimo tego , że samochód jest na gwarancji , życzą sobie niezłe pieniądze za zmianę oprogramowania . Najpierw 650 zł za podłączenie pojazdu do kompa ( diagnoza , bo forum jest be ... ) , potem nieokreśloną kwotę w zależności od ilości godzin pracy diagnosty ( 650 zł/godz. ) . Nie zrobimy interesu nie dam się naciągnąć . Rozczarowany jestem ich parciem na kasę ...
_________________
pozdrawiam

jacek
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1789
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-11-09, 13:50   

No brawo, właśnie, właśnie, to poprawny trop, pytać BMW, lub użyć wyszukiwarki.
Apolonia swoje problemy rozwiązuje sam, czyli szuka odpowiedzi, bo tak w latach 80 uczyli w szkole
na matmie. Nie musisz znać wzoru ważne żebyś wiedział gdzie go znaleźć odp. "tablice matematyczne"
Nie mam urazy do Ciebie, gdyż z doświadczenia wiem, że Leon też jest nie szczęśliwy, jak nie dostanie
od mamy na tacy podane. Apolonia nie jest niczyją mamą.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 840
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-11-09, 14:25   

Jacek S. napisał/a:
Ekolega napisał/a:
Potrzebujesz aktualizacji softu auta, koszt w warszawie 810.- na prymasa. Jest o tym na forum.
I zeby nie bylo ionity tez przez to nie dziala.


Dzięki za rzeczową odpowiedź . Apolonia ma chyba dużo problemów ze sobą i nie powinna ich wylewać na forum ... Odezwałem się do BMW w Gdyni , ale , mimo tego , że samochód jest na gwarancji , życzą sobie niezłe pieniądze za zmianę oprogramowania .


Po prostu złóż reklamację z tyt gwarancji i nic nie płać.
 
 
Jacek S. 

Wiek: 61
Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 11
Wysłany: 2020-11-09, 16:47   

[quote="Cav"]
Jacek S. napisał/a:
Ekolega napisał/a:
Potrzebujesz aktualizacji softu auta, koszt w warszawie 810.- na prymasa. Jest o tym na forum.
I zeby nie bylo ionity tez przez to nie dziala.



Po prostu złóż reklamację z tyt gwarancji i nic nie płać.


Chyba się źle wyraziłem . Samochód jest po gwarancji ( 2 lata ) , ale ma wykupiony pakiet serwisowy do 09/2021 lub do 60 000 km . I na wymianę oprogramowania w jego ramach nie ma co liczyć ...
_________________
pozdrawiam

jacek
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-09, 18:04   

Dobrze, że tanie Leafy 2 nie mają takich problemów :P
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 41
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 75
Skąd: Kochlowice
Wysłany: 2020-11-09, 18:17   

Miałem to samo. Pakiet serwisowy, auto na gwarancji ale ani jedno ani drugie nie obejmuje wymiany softu. Chyba wyszło jakieś 850PLN w serwisie w Katowicach.
Sprawdź symbol akumulatora na liczniku i będziesz miał pewność ma być plus i minus.

FFF4166C-95B1-4981-ACF6-DD3D7AD20190.jpeg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 134,38 KB

_________________
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3729
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-11-09, 20:06   

edi napisał/a:
Dobrze, że tanie Leafy 2 nie mają takich problemów
No faktycznie, jakoś z CCSem nie mają żadnych problemów :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
lookash_c
lookash_c

Dołączył: 02 Sie 2019
Posty: 214
Skąd: Niecki / Białystok
Wysłany: 2020-11-09, 21:05   

PatrykS napisał/a:
edi napisał/a:
Dobrze, że tanie Leafy 2 nie mają takich problemów
No faktycznie, jakoś z CCSem nie mają żadnych problemów :-)


Można też interpretować w ten sposób, że właśnie mają!
;-)
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1994
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-11-10, 06:41   

Dlatego też na tu i teraz nadal uważam, że auto z chademo nie jest złym wyborem. Za 2-3 lata gdy CCS się dotrze z kolejnymi producentami to wybiorę auto z CCS. Ale na chwilę obecną chademo jest po prostu rozwiązaniem bezpieczniejszym. I to nie chodzi tylko o BMW - inni mają takie same problemy.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 840
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-11-10, 07:44   

aviator napisał/a:
Miałem to samo. Pakiet serwisowy, auto na gwarancji ale ani jedno ani drugie nie obejmuje wymiany softu. Chyba wyszło jakieś 850PLN w serwisie w Katowicach.


Poszedłbym raczej do sądu z takim gwarantem.....
Wygrana w 100% pewna.
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 41
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 75
Skąd: Kochlowice
Wysłany: 2020-11-10, 08:54   

Bawaria Motors w Katowicach i wszystko jasne... więcej do nich nie pojadę. Serwisowanie służbowych Xów było bezproblematyczne ale i3 to dla nich czarna magia a wszelkie problemy z oprogramowaniem (akurat miałem problem z prawidłowym zasięgiem) naprawiają tylko aktualizacją map :evil: i wymiana softu, którego wgrywanie powoduje najwyrazniej sraczke u połowy serwisu. Tym sposobem bezwiednie uniknąłem przynajmniej problemów przy ładowarkach.
Teraz mam czasem restart środkowego monitora ale z tym wole już pojechac kilkanaście km dalej do konkurencji. Może tam będzie lepiej.
Mieszkając wczesniej pod Wrocławiem nie miałem żadnych problemów z serwisem, tam maja specjalnie przeszkolony i osobny personel do obsługi i.
_________________
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 246
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-11, 10:50   

Mnie w Warszawie tez straszyli w roznych serwisach kwotami po 1200.-
Finalnie na prymasa bylo jakos 350.- diagnostyka i 460.- aktualizacja oprogramowania.
Gdzies czytalem ze w Poznaniu robia sama aktualizacje oprogramowania za 460.-
Tak czy siak trzeba to zrobic. Poza poprawieniem ladowania jest kilka innych drobnych zmian.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1789
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-11-11, 10:57   

Niemcy robia to gratis, przy obsłudze okresowej,
nazywają to "kulantz", aby wizerukowo dobrze wypaść.
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 246
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-11, 11:32   

Bo niemcy dbaja o klienta, u nas sie doi. Jak bym mial blizej do granicy to bym tam serwisowal. Kumpel mieszka we wroclawiu i miesiac temu przeglad passata 2letniego robil po 60kkm we Wroclawiu 2450.- w Dreznie zaplacil 450€ za to samo z wymiana oleju w DSG wlacznie.
 
 
Jacek S. 

Wiek: 61
Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 11
Wysłany: 2020-11-11, 21:06   

Apolonia napisał/a:
Niemcy robia to gratis, przy obsłudze okresowej,
nazywają to "kulantz", aby wizerukowo dobrze wypaść.


A da się to zrobić samodzielnie ? Pogrzebałem trochę w necie :

https://www.bmw.pl/pl/top...are-update.html

Wklepałem swój VIN , ściągnąłem plik . Podobno teraz należy przegrać to na pendriva , włożyć do gniazda USB w tunelu i samo się robi . Tylko czy to jest tylko oprogramowanie multimediów , czy auta ? Próbował ktoś ?
_________________
pozdrawiam

jacek
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3058
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-11-11, 22:44   

Nikt się nie chwalił do tej pory .
Musisz sam sprawdzić i opisać co się zmieniło.
A dobrze by było gdybyś ten plik udostępnił innym .
Może się przydać .
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-11-12, 08:50   

Jacek S. napisał/a:
Apolonia napisał/a:
Niemcy robia to gratis, przy obsłudze okresowej,
nazywają to "kulantz", aby wizerukowo dobrze wypaść.


A da się to zrobić samodzielnie ? Pogrzebałem trochę w necie :

https://www.bmw.pl/pl/top...are-update.html

Wklepałem swój VIN , ściągnąłem plik . Podobno teraz należy przegrać to na pendriva , włożyć do gniazda USB w tunelu i samo się robi . Tylko czy to jest tylko oprogramowanie multimediów , czy auta ? Próbował ktoś ?


To nie jest aktualizacja sterowników. Aktualizuje tylko infotainment.
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-11-12, 08:55   

Ekolega napisał/a:

Gdzies czytalem ze w Poznaniu robia sama aktualizacje oprogramowania za 460.-


Przypomnisz sobie gdzie ?
 
 
Jacek S. 

Wiek: 61
Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 11
Wysłany: 2020-11-12, 09:03   

jas_pik napisał/a:
Nikt się nie chwalił do tej pory .
Musisz sam sprawdzić i opisać co się zmieniło.
A dobrze by było gdybyś ten plik udostępnił innym .
Może się przydać .


Ten plik będzie dla każdego przypuszczalnie inny , generuje się po podaniu nr Vin na tej stronie . Dziś to zrobię , za kilka dni będę w Gdyni zajadę na Orlen i zobaczymy .

A mapy nawigacji właściciele BMW też mogą aktualizować samodzielnie , link do instrukcji :

https://www.youtube.com/watch?v=M3AasbzaGVo
_________________
pozdrawiam

jacek
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 41
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 75
Skąd: Kochlowice
Wysłany: 2020-11-12, 17:42   

Mapy sobie sam aktualizuje ale trzeba mieć wykupiony pakiet aktualizacji map. Bez tego chyba kosztuje to 100-150PLN w BMW.
_________________
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 41
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 75
Skąd: Kochlowice
Wysłany: 2020-11-12, 18:21   

Skorzystałem z linka i wgrałem aktualizacje. Wersja mediów bez zmian, zmieniło się oprogramowanie telefonu i pojawiło się poszerzenie oprogramowania. Na pierwszy rzut oka nie widzę żadnych zmian. Watpie aby w minutę zrobił się update całego oprogramowania samochodu tym bardziej, ze to tylko 99MB
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 14