SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
granit 
Opel Ampera

Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 19
Wysłany: 2018-06-14, 00:22   

Pawiel napisał/a:
granit napisał/a:
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada amperę z kamerą drogi?

moja ma kamere, co potrzebujesz wiedzieć?

Wysłałem PW
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 167
Wysłany: 2018-06-14, 00:25   

Piszcie na ogólnym też chcę wiedzieć o kamerze drogi...to jest w modelach 2014?
 
 
jatko 


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 315
Wysłany: 2018-06-14, 10:13   

Darek napisał/a:
Piszcie na ogólnym też chcę wiedzieć o kamerze drogi...to jest w modelach 2014?


Ale to jakieś rozpoznawanie znaków czy coś więcej??
_________________
"Ideały to piękna rzecz, tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"
 
 
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 370
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-14, 17:29   

jatko napisał/a:
Darek napisał/a:
Piszcie na ogólnym też chcę wiedzieć o kamerze drogi...to jest w modelach 2014?


Ale to jakieś rozpoznawanie znaków czy coś więcej??

W 2013 też jest (niektórych). Mój jest z 10/2013. kamera rozpoznaje znaki drogowe, linie i mierzy odległość pojazdów przed nami - ostrzega przed zjazdem z wyznaczonego pasa ruchu, przed zbyt szybkim zbliżaniem się do przeszkody. Oprogramowanie również czyta napisy pod znakami, jak masz j polski, to gdy jestes np. w Niemczech, to na ekranie zobaczysz polskie tłumaczenie niektórych znaków.
_________________
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 8
Wysłany: 2018-06-14, 21:26   

Witam, własnie sie dokonało, Amperka stoi już w garażu. Wrażenia z trasy tylko pozytywne.
I pierwszy raczej banalny problem, ale w czasie trasy cosik nacisnąłem w ustawieniach radia, zaprogramowała się jedna stacja, wyskakuje komunikat OSTRZEŻNIE! ALARAM PTY nie mam pojęcia jak to usunąć.
Czy ktoś może na ten temat coś wie?
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 130
Skąd: Toruń
Wysłany: 2018-06-15, 23:08   

Po raz 3 dopadł mnie błąd systemu ładowania HVC, chyba zrobię z tego doktorat :-|

Tym razem czyszczenie styków złącza czujnika i próby skasowania za pomocą OBD2 i aplikacji nie przynosiły rezultatu.
Odłączenie akumulatora 12V na godzinę spowodowało tylko pojawienie się nowych błędów i pracę w "Trybie ograniczonej mocy", gdzie samochód porusza się tylko na silniku benzynowym strasznie wyjąc i osiągając max. 70km/h.
Na szczęście po kilku godzinach postoju wszystkie dodatkowe błędy i tryb ograniczonej mocy poznikały same.
Wyjąłem jeszcze wszystkie bezpieczniki od BCM, ale też nie pomogło.

Mając dość eksperymentów postanowiłem udać się do serwisu Haller w Gdańsku.
Zarezerwowałem godzinę pracy elektryka ( 240zł ), na miejscu okazało się, że 2 elektryków spędziło grzebiąc w moim samochodzie... 3 godziny.

Ostatecznie po lekkich negocjacjach za naprawę zapłaciłem 890zł.
Wgranie update'u do modułu BCM, hybrydowego i silnika, ( 3 x 150zł - w samochodach starszych niż 2 lata dealer płaci centrali za pobranie software'u z serwera ) plus diagnostyka, plus robocizna, minus 15% na usługi ( do 30% na części ) z tytułu członkostwa w klubie Opla.

Mam dwa lata gwarancji na usunięcie tego błędu jeżeli będzie to wymagało przeprogramowań tych samych sterowników.
  
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1183
Skąd: Kraków
  Wysłany: 2018-06-15, 23:22   

Jak to mówią " płaczą i płacą" takie jest motto UE :mrgreen: .
 
 
granit 
Opel Ampera

Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 19
Wysłany: 2018-06-16, 01:06   

Oj oj, współczuję takich niespodziewajek... ja miałem dziś telefon od żony, że zaświeciło się "tryb ograniczonej mocy" i zaczął wyć silnik i spadła moc, ale po chwili wróciło wszystko do normy. Wcześniej, jakiś tydzień temu zapaliła jej się kontrolka bloku silnika, jak podłączyłem kompa był błąd związany z układem chłodzenia (po uni kodach wychodziło, że termostat), ale po skasowaniu ELMem na razie nic nie wraca. Z tym trybem ograniczonej mocy o co chodzi, to sygnał, że wkrótce coś się może spier...... zepsuć?
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 47
Skąd: Płock
Wysłany: 2018-06-16, 08:52   

[quote="Rafał"]Po raz 3 dopadł mnie błąd systemu ładowania HVC, chyba zrobię z tego doktorat :-|

I co... laweta czy na kołach?
  
 
 
jackdp 
Jacek

Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 104
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2018-06-16, 09:40   

To jakaś epidemia. Ja mam błąd systemu ładowania HVC od kilku dni. Na wtorek jestem umówiony u Hallera.
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 8
Wysłany: 2018-06-16, 10:17   

Czy mam rozumieć że okreslenie PTY ma coś wspólnego z systemem ładowania? Ja jestem raczej przekonany do systemu audio tym bardziej że objawy są następujące zakodoała mi się jedna
stacja radiowa z FM radio Koszalin dokładnie 88.1 i radio nie reaguje nawet po przełączeniu na AM wciąż odbiera ta sama stacja. Co Panowie na to?
 
 
bodix


Dołączył: 06 Sty 2016
Posty: 268
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2018-06-16, 12:24   

MarekŁ napisał/a:
Czy mam rozumieć że okreslenie PTY ma coś wspólnego z systemem ładowania? Ja jestem raczej przekonany do systemu audio tym bardziej że objawy są następujące zakodoała mi się jedna
stacja radiowa z FM radio Koszalin dokładnie 88.1 i radio nie reaguje nawet po przełączeniu na AM wciąż odbiera ta sama stacja. Co Panowie na to?


Wejdź w menu i skasuj ustawienia indywidualne czy coś takiego.
_________________
Opel Ampera, Nissan e-NV200
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 130
Skąd: Toruń
Wysłany: 2018-06-16, 13:50   

Maxi napisał/a:
I co... laweta czy na kołach?


Na szczęście na kołach :)
Przy tym błędzie samochód jeździ normalnie tylko nie ładuje z gniazdka. Można sobie ładować trybem górskim, odzyskiem z górek albo przy otwartej klapie silnika.
Także nie ma tragedii, jeździmy jakby hybrydą.

jackdp napisał/a:
To jakaś epidemia. Ja mam błąd systemu ładowania HVC od kilku dni. Na wtorek jestem umówiony u Hallera.


Nie próbowałeś kasować przez aplikację?
Jest jeszcze sposób na domowy reset BCM poprzez wyjęcie z niego wtyczek na pół godziny przy odłączonym aku 12V. Podobno trzeba zdemontować schowek żeby się do niego dostać.
W moim pierwszym wystąpieniu błędu to by pewnie pomogło.

Więcej wie na ten temat

SergiuszB
 
 
jackdp 
Jacek

Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 104
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wczoraj 10:10   

I tak minął rok od pełnego przeglądu jaki zrobiłem u Hallera. Czas na następny. Przy okazji niech zrobią update jeśli go nie mam i ustalą przyczynę awarii.
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 47
Skąd: Płock
Wysłany: Wczoraj 10:45   

No i stało się... pierwsza awaria, ale gruba. 9 miesięcy i ponad 11 tyś. bezproblemowo i z dnia na dzień pada skrzynia biegów :-/ . Prawdopodobnie łożysko.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 130
Skąd: Toruń
Wysłany: Wczoraj 13:19   

Przykre...
Słyszysz dźwięk piły elektrycznej?

Film

Jeżeli masz gwarancję to pół biedy.
Po gwarancji można podobno napisać do GM żeby partycypowali w kosztach.
U Hallera mówią, że już 6 łożysk wymienili i mają doświadczenie.
 
 
kalex 

Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 257
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wczoraj 14:42   

:shock: - wszystkim na raz. Aż się boję.
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 47
Skąd: Płock
Wysłany: Wczoraj 15:15   

Rafał napisał/a:
Przykre...
Słyszysz dźwięk piły elektrycznej?

Film

Jeżeli masz gwarancję to pół biedy.
Po gwarancji można podobno napisać do GM żeby partycypowali w kosztach.
U Hallera mówią, że już 6 łożysk wymienili i mają doświadczenie.



Dokładnie taki dźwięk - słyszalny przy ruszaniu, później cichnie, nasila się przy zdjęciu nogi z gazu, a po wciśnięciu hamulca jakby brzeszczotem po krawędzi blachy jechał.
Podobno łożysko padało w pierwszych 40-60 tyś. U mnie obecnie 155 tyś. czyli powinno być po wymianie :-?
Rozmawiałem z kierownikiem z Hallera i też stawia na łożysko. Co do gwarancji to teraz żałuje, że nie przedłużyłem. Powiedzieli, że muszą zobaczyć książkę gwarancyjną i sprawdzić historię. Ostatni wpis holenderski mam grudzień 2015.
 
 
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 370
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wczoraj 20:31   

Jakis wysyp awarii. Az strach czytac.
To Ampera ma skrzynię biegów?

Apropos jazdy w trybie D i L. Po rwz kolejny stwierdzam, ze tryb L wydluza zasieg o 3-4 %.

Nie w każdej Amprze w NL bylo wymieniane łożysko. Zdarzaly sie egz z wiekszym przebiegiem i bez wymiany. Sam przymierzalem sie do kupna takowej.
_________________
  
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 47
Skąd: Płock
Wysłany: Wczoraj 21:14   

Ma, jak w kazdym aucie. :-> W tym wypadku bezstopniowa, polaczona z silnikiem elektrycznym (a nawet dwoma).
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 670
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Wczoraj 21:48   

Nie w każdym. W elektrykach często nie ma (bo i po co). Jest jedynie przekładnia o stałym przełożeniu.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 130
Skąd: Toruń
Wysłany: Wczoraj 22:39   

Funkcja skrzyni biegów Ampery w klasycznym rozumieniu ogranicza się do tylko zmiany kierunku i rozłączania napędu D-N-R-P.
Nie ma natomiast przekładni o zmiennych przełożeniach CVT czy jakiejś innej, jest tylko reduktor planetarny o stałym przełożeniu. Silnik elektryczny radzi sobie od 0 do max obr/min.

VOLT napęd
Ostatnio zmieniony przez Rafał Wczoraj 23:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 8
  Wysłany: Wczoraj 22:48   

Widzę że ja z tym swoim radyjkiem to jakaś pomyłka. Takie pytanko apropo tego łożyska czy są jakieś wstępne objawy, czy poprostu spada jak grom z jasnego nieba? :-/
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2153
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wczoraj 23:19   

Pawiel napisał/a:
Nie w każdej Amprze w NL bylo wymieniane łożysko. Zdarzaly sie egz z wiekszym przebiegiem i bez wymiany.
Rzekłbym że raczej w mało której - inaczej zrobiliby akcję serwisową. To samo dotyczy Volta.

MarekŁ napisał/a:
Widzę że ja z tym swoim radyjkiem to jakaś pomyłka.
W sensie już Ci działa? PTY to Program TYpe - funkcja RDSa (np. wiadomości, muzyka itp.), po jej włączeniu szuka po różnych stacjach wybranego typu audycji. W Amperze się tym nie bawiłem, ale w instrukcji do radia powinno o tym być:
https://www.opel.pl/conte...712_my13_pl.pdf

MarekŁ napisał/a:
Takie pytanko apropo tego łożyska czy są jakieś wstępne objawy, czy poprostu spada jak grom z jasnego nieba?
U mnie było jak grom.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Arek_ban

Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 29
Skąd: Ostrów Wlkp
Wysłany: Dzisiaj 0:17   

Jaki jest koszt wymiany łożyska w serwisie Opla ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 13