SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2880
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-12-23, 20:24   Re: Zwiększenie użytkowej pojemności baterii w Amperze

Jaka to aplikacja?
W MyVoltHold jest opcja obniżenia progu z ok. 20% (u mnie 19,2%, w innym samochodzie widziałem 22%) do 16%. Generalnie częste używanie przyspieszy zużycie akumulatora, ale jak użyje się tego raz kiedyś to nie ma problemu.

Grooby78 napisał/a:
Cześć.

Zainstalowałem program na telefon do kontaktu z Amperą poprzez ELM'a.
Widnieje tam opcja zwiększenia użytkowej pojemności baterii, standardowo jest 10,9 kWh i można sobie ją zwiększać lub zmniejszać. Czy ktoś próbował czegoś takiego? Czy może to grozić jakąś awarią. Chciałem się zapytać o Wasze doświadczenia.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Grooby78 

Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2018
Posty: 36
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2018-12-26, 18:40   

Ta aplikacja to MyGreenVolt.
Generalnie to nic nie robiłem z tym ustawieniem.
Dzisiaj za to trochę pojeździlem i widziałem, że bateria oddała 11 kWh.
To chyba calkiem nieźle.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2880
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-12-26, 23:07   

Grooby78 napisał/a:
Ta aplikacja to MyGreenVolt.
Hmm, to chyba mylisz w konfiguracji wybór pojemności baterii - różnej w różnych rocznikach. Przynajmniej nic innego w MyGreenVolt nie kojarzę.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 69
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-12-28, 09:09   

Rafał napisał/a:
Dla VOLT 2014 i 2015 za 500$ możemy dokupić moduł elektroniczny, który powiększa pojemność dostępnej energii w baterii o +20%.

Dodatkowo moduł zwiększa moc silnika ze 110kW do 130kW (150KM do 177KM)

Kanadyjski producent modułu twierdzi, że GM na podstawie danych zebranych z VOLT1 zmniejszył margines bezpieczeństwa energii w VOLT2 z 38% do 24% bez szkody dla trwałości baterii i to samo robi rzeczony moduł.

Przykładowo auto z zasięgiem 75km, po zamontowaniu modułu ma zasięg 90km.

Nic nie wiadomo o Amperach.

Moduł +20%


No niestety odpowiedź przyszła....

I’m really sorry but it’s not possible to you to install the module by yourself
We have to work on the car.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 160
Skąd: Toruń
Wysłany: 2018-12-28, 12:37   

Panowie, jak się zakończyły poniższe historie?

ralf46 napisał/a:
Auto jest u elektryka i ciezki temat udalo sie uruchomic po zgaszeniu znow to samo na kompie pokazuje ze na 3 sekcji baterii - 40 stopni, moze ktos pamieta cos o tym
czujniku temp gzdzie sie znajduje itd.



jackdp napisał/a:
U mnie kierownica porusza się w bardzo niewielkim zakresie. Czuć opór kiedy próbuje ja obracać.
Obawiam się, że używając siły mogę pogorszyć sytuację.
 
 
Grooby78 

Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2018
Posty: 36
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2018-12-28, 13:24   

PatrykS napisał/a:
Grooby78 napisał/a:
Ta aplikacja to MyGreenVolt.
Hmm, to chyba mylisz w konfiguracji wybór pojemności baterii - różnej w różnych rocznikach. Przynajmniej nic innego w MyGreenVolt nie kojarzę.


Chodzi mi o to ustawienie:

MyGreenVolt.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 297,82 KB

 
 
jackdp 
Jacek

Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 117
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2018-12-28, 19:13   

Blokada kierownicy była spowodowana utratą pojemności akumulatora 12V.
Po wymianie akumulatora i przeczyszczeniu styków złącza przy kolumnie kierownicy wszystkie objawy zniknęły.
 
 
Grooby78 

Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2018
Posty: 36
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2018-12-28, 20:19   

jackdp napisał/a:
Blokada kierownicy była spowodowana utratą pojemności akumulatora 12V.
Po wymianie akumulatora i przeczyszczeniu styków złącza przy kolumnie kierownicy wszystkie objawy zniknęły.


Też czytałem, że sporo problemów jest w wyniku słabego akumulatora. Dlatego wymieniłem prewencyjnie stary akumulator na nowy, aby uniknąć stresu. To chyba jest najlepsze rozwiązanie.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2880
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-12-28, 20:54   

Grooby78 napisał/a:
PatrykS napisał/a:
Grooby78 napisał/a:
Ta aplikacja to MyGreenVolt.
Hmm, to chyba mylisz w konfiguracji wybór pojemności baterii - różnej w różnych rocznikach. Przynajmniej nic innego w MyGreenVolt nie kojarzę.


Chodzi mi o to ustawienie:
W moim starym androidowym HTC inaczej to wygląda, a w tym miejscu jest lista z 4 pozycjami - pojemność i rocznik.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-29, 23:05   

Grooby78 napisał/a:
jackdp napisał/a:
Blokada kierownicy była spowodowana utratą pojemności akumulatora 12V.
Po wymianie akumulatora i przeczyszczeniu styków złącza przy kolumnie kierownicy wszystkie objawy zniknęły.


Też czytałem, że sporo problemów jest w wyniku słabego akumulatora. Dlatego wymieniłem prewencyjnie stary akumulator na nowy, aby uniknąć stresu. To chyba jest najlepsze rozwiązanie.

U mnie znowu się pojawił na kilka minut z łowieszczy komunikat "sprawdź blokadę kierownicy...: czy coś w tym stylu. Zniknął sam po 5 minutach jazdy. Na wszelki wypadek nie tykam kierownicy na postoju i jej nie blokuję. Akumulator mam chyba ok.
_________________
 
 
Grooby78 

Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2018
Posty: 36
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2018-12-30, 11:51   

Pawiel napisał/a:
Grooby78 napisał/a:
jackdp napisał/a:
Blokada kierownicy była spowodowana utratą pojemności akumulatora 12V.
Po wymianie akumulatora i przeczyszczeniu styków złącza przy kolumnie kierownicy wszystkie objawy zniknęły.


Też czytałem, że sporo problemów jest w wyniku słabego akumulatora. Dlatego wymieniłem prewencyjnie stary akumulator na nowy, aby uniknąć stresu. To chyba jest najlepsze rozwiązanie.

U mnie znowu się pojawił na kilka minut z łowieszczy komunikat "sprawdź blokadę kierownicy...: czy coś w tym stylu. Zniknął sam po 5 minutach jazdy. Na wszelki wypadek nie tykam kierownicy na postoju i jej nie blokuję. Akumulator mam chyba ok.


W sprawie akumulatora to najlepiej podejdź do jakiegoś sklepu z akumulatorami i poproś żeby Ci sprawdzili ile jeszcze zostało z pojemności Twojego obecnego. Mój po wymianie został sprawdzony i okazało się, że z 680 Ah zostało tylko 490, więc wymiana była uzasadniona.
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1423
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-12-30, 12:10   

Jak zostało 490 Ah, to "grubo" :lol: . A tak na poważnie, to takie aku pracujące pod przetwornicą trzeba raz na jakiś czas zrobić ze trzy pełne cykle ładowania i rozładowania (do 10,5V). Pojemność i prąd rozruchowy mocno zależą od temperatury (aku przy 27°C może mieć ponad 100% pojemności znamionowej).
 
 
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-30, 15:10   

No tak, ale takie sprawdzenie wymaga chyba pozostawienia akumulatora na pełny cykl ładowania/rozładowania... No i unieruchomienia auta na jakiś czas.
_________________
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 126
Wysłany: 2018-12-30, 18:25   

Nie demonizowałbym aż tak wpływu akumulatora. Mój ma za sobą ponad 6 lat i ponad 250kkm i nic się nie dzieje, a zapewne nie należy do tych w dobrej kondycji. Zbieram się już jakiś czas, żeby podjechać go sprawdzić, może uda mi się w poniedziałek.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2880
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-12-30, 20:58   

gienek333 napisał/a:
Jak zostało 490 Ah, to "grubo"
Rzeczywiście niezły ten akumulator - 1/3 pojemności trakcyjnego, dużo miejsca zajmuje w bagażniku? :-) Pewnie chodzi o prąd rozruchowy - szczęśliwie nasze takich prądów nie doświadczają, bo rozrusznika 12V w Amperze brak :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 234
Wysłany: 2019-01-01, 22:45   

W związku z rozpoczęciem przygody z Amperą (2013 pażdziernik) proszę o podpowiedż w następujących kwestiach:
1. Czy jest możliwość streamingu Bluetooth?
2. Czy można zainstalować mapę PL? (nie ma Polski na mapie...a słyszałem, że w poliftach jest)
-Jest tylny podłokietnik
-Jest kamera na przedniej szybie.-Radio ma DAB
-Na lewym panelu kierownicy jest "komplet gadżetów.
Proszę choć o podpowiedź gdzie pytać...😊
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-02, 21:27   

Darek napisał/a:
W związku z rozpoczęciem przygody z Amperą (2013 pażdziernik) proszę o podpowiedż w następujących kwestiach:
1. Czy jest możliwość streamingu Bluetooth?
2. Czy można zainstalować mapę PL? (nie ma Polski na mapie...a słyszałem, że w poliftach jest)
-Jest tylny podłokietnik
-Jest kamera na przedniej szybie.-Radio ma DAB
-Na lewym panelu kierownicy jest "komplet gadżetów.
Proszę choć o podpowiedź gdzie pytać...😊


1. Streaming BT działa w nowszych samochodach. W mojej 2013 działa tylko głośnomówiący. Choć raz się zdziwiłem, bo coś zaskoczyło. U Yanosicka działa na 100%. To chyba profil BT "A2DP".
2. Mapę PL można zainstalować tylko w wersjach 2014+. Możesz się upewnić w serwisie po VIN.
_________________
 
 
Komandrat 
Krzysztof

Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 5
Wysłany: 2019-01-03, 12:39   

Zdecydowałem się na zakup niezawodnej hybrydy we wrześniu 2018. Po dwóch miesiącach przyszło pierwsze rozczarowanie. Układ napędowy zaczął wyć podczas odzysku energii. Przebieg to 174 tyś km.
https://www.youtube.com/watch?v=cqQ09AtfQKo . Auto od razu trafiło na lawetę, aby nie spowodować większych zniszczeń.
Jeszcze przed rozebraniem skrzyni zamówiłem łożysko w najbliższym serwisie Opla ( Kraków ), który ma autoryzacje do obsługi Ampery. Koszt to niecałe 500 zł i trzy tygodnie oczekiwania. Do tego olej Motul Dexron VI - 7 litrów. Ze skrzyni wypłynęło 6,4 litra.
Łożysko wymienione bez wyciągania skrzyni. Dostęp fatalny. Stare łożysko miało plastikowy koszyczek. Olej chyba od nowości nie wymieniany. Nie znalazłem adnotacji w dokumentach serwisowych.
Ampera wróciła na drogę i znów porusza się bezszelestnie :)
Zdjęcia łożyska
 
 
Grooby78 

Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2018
Posty: 36
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2019-01-03, 15:31   

A czy ktoś jest w stanie podać numer części tego łożyska po którym można je zamówić w serwisie. Skoro trzeba tak długo na nie czekać to może lepiej kupić i niech czeka :)
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 60
Wysłany: 2019-01-03, 15:39   

Jaki to serwis w krakowie bo jest ich kilka może jakies bliższe dane i pytanie jaki łączny koszt całosci tj . kupno łożyska oleju i robocizna fajnie byłoby to wiedzieć czy to wszystko w jednym serwisie .
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 234
Wysłany: 2019-01-03, 17:57   

kalex napisał/a:
Pytanie. Jak odpalałem grzanie z kluczyka zawsze mi się włączały światła. Ostatnio kilka razy mi się nie włączyły. Teraz znowu świecą. Jakoś się to ustawia ???

Hmm. Z tym podgrzewaniem jest jakoś dziwnie...raz mi się z pilota odpaliło normalnie a dziś próbowałem i nic...Cisnę na ten zegareczek i nic...dlaczemu tak?
Jak by co w Warszawie jedyny serwis który może AMPERĘ to Żoliborz
ul. Rudnickiego 3, Warszawa 01-858
22 336 10 00
salon.zoliborz@autozoliborz.pl
opel.autozoliborz.pl/
 
 
Grooby78 

Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2018
Posty: 36
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2019-01-03, 18:28   

Darek napisał/a:
kalex napisał/a:
Pytanie. Jak odpalałem grzanie z kluczyka zawsze mi się włączały światła. Ostatnio kilka razy mi się nie włączyły. Teraz znowu świecą. Jakoś się to ustawia ???

Hmm. Z tym podgrzewaniem jest jakoś dziwnie...raz mi się z pilota odpaliło normalnie a dziś próbowałem i nic...Cisnę na ten zegareczek i nic...dlaczemu tak?
Jak by co w Warszawie jedyny serwis który może AMPERĘ to Żoliborz
ul. Rudnickiego 3, Warszawa 01-858
22 336 10 00
salon.zoliborz@autozoliborz.pl
opel.autozoliborz.pl/

Musisz nacisnąć najpierw guzik zamykania, a nstępnie ten poniżej od podgrzewania. Będzie działało :)
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 234
Wysłany: 2019-01-03, 18:44   

Hmmm tak zrobiłem... A z innej beczki czy ktoś dorabiał kluczyk oryginał albo kupował nowy?
 
 
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-03, 19:38   

Darek napisał/a:
kalex napisał/a:
Pytanie. Jak odpalałem grzanie z kluczyka zawsze mi się włączały światła. Ostatnio kilka razy mi się nie włączyły. Teraz znowu świecą. Jakoś się to ustawia ???

Hmm. Z tym podgrzewaniem jest jakoś dziwnie...raz mi się z pilota odpaliło normalnie a dziś próbowałem i nic...Cisnę na ten zegareczek i nic...dlaczemu tak?
Jak by co w Warszawie jedyny serwis który może AMPERĘ to Żoliborz
ul. Rudnickiego 3, Warszawa 01-858
22 336 10 00
salon.zoliborz@autozoliborz.pl
opel.autozoliborz.pl/


Opnię Żoliborz ma kiepską. I to nie tylko od właścicieli Amper, ale tez zwykłych spaliniaków.
Odradzam Żoliborz, polecam Hallera.
_________________
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 60
Wysłany: 2019-01-03, 20:29   

Panowie a chevrolet volt to czym sie różni od ampery z tego samego rocznika oprócz znaczka i świateł czy serwisy amper w polsce też robią volty
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 14