SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 673
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-01-08, 23:14   

Po co go odkręcać??? Po miesiącu nauczysz się wyczuwać nachylenie i wysokość przeszkód a poza tym samo obtarcie fartuchem nic przecież nie szkodzi.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1174
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-01-08, 23:14   

Maras napisał/a:
CH ARKADIA 08.01.2016
Moja Ampera i reszta "elektryków"
Na miejsce czekałem 30 min mimo komunikatów ochrony

Fotka: http://tufotki.pl/IIbBv

Ja wtedy nie czekam , wyciągam przedłużacz, blokuję palantów, i ładuję , oczywiście podaje numer swój ochronie i idę na zakupy.
Oczywiście proszę ochronę aby pilnowała aby wandal nie wyrwał kabla z gniazdka.
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/
 
     
Maras 
AMPERA 2012


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 93
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-08, 23:19   

YANNOSICK napisał/a:
Po co go odkręcać??? Po miesiącu nauczysz się wyczuwać nachylenie i wysokość przeszkód a poza tym samo obtarcie fartuchem nic przecież nie szkodzi.


Po następnym miesiącu wjazdów do mojego garażu to chyba z niego nic nie zostanie. Akurat trze po tym porowatym betonie....
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 673
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-01-08, 23:20   

jas_pik napisał/a:
Maras napisał/a:
CH ARKADIA 08.01.2016
Moja Ampera i reszta "elektryków"
Na miejsce czekałem 30 min mimo komunikatów ochrony

Fotka: http://tufotki.pl/IIbBv

Ja wtedy nie czekam , wyciągam przedłużacz, blokuję palantów, i ładuję , oczywiście podaje numer swój ochronie i idę na zakupy.
Oczywiście proszę ochronę aby pilnowała aby wandal nie wyrwał kabla z gniazdka.


Ja też nie...
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
Maras 
AMPERA 2012


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 93
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-08, 23:23   

jas_pik napisał/a:
Ja wtedy nie czekam , wyciągam przedłużacz, blokuję palantów, i ładuję , oczywiście podaje numer swój ochronie i idę na zakupy.
Oczywiście proszę ochronę aby pilnowała aby wandal nie wyrwał kabla z gniazdka.


Chyba też tak zacznę robić, bo jak widzę palantów nie brakuje. Pewnie na inwalidach też stają...
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 404
Wysłany: 2017-01-08, 23:28   

Tez w Elblagu zastalem zaparkowane.. na szczescie zwolnilo sie dalej, i sie udalo.

A wystarczylby tam maly slupek, i pewnie bynie zastawiali...

Seoja droga ladowarka jest podwojne a miejscd jedno. Szkoda!
 
     
Carcik 
Instalator Paneli PV


Wiek: 24
Dołączył: 07 Gru 2015
Posty: 532
Skąd: Piła
Wysłany: 2017-01-08, 23:37   

YANNOSICK napisał/a:
Ja też nie...


Masz dużo kolegów w komentarzach :) Nawet Holenderskie blachy dostrzegli.
_________________
Citroen Saxo Electrique
9,6kWh Li-Ion + 1,1kWh Pb = 10,7kWh
Zasięg 78 kilometrów i rośnie

Montaż Paneli Fotowoltaicznych
https://www.facebook.com/ecoautomationpila/
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1311
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-08, 23:41   

wodnik7 napisał/a:
A wystarczylby tam maly slupek, i pewnie bynie zastawiali...
Pod IKEA w Bydgoszczy są postawione barierki nie do przeoczenia :-)
https://api.plugshare.com/view/location/89589
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 673
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-01-09, 18:48   

Carcik napisał/a:
Masz dużo kolegów w komentarzach Nawet Holenderskie blachy dostrzegli.
Jak widać nie jesteś jedyny w swoim rodzaju...

Stara sprawa. Wywalczenie instalacji tego słupka kosztowało mnie 20 emaili do zarządcy który już po instalacji postanowił przerobić jedno z dwóch miejsc na kojec dla wózków.
wodnik7 napisał/a:
Tez w Elblagu zastalem zaparkowane.. na szczescie zwolnilo sie dalej, i sie udalo.

A wystarczylby tam maly slupek, i pewnie bynie zastawiali...

Dziś jest to już dużo lepiej oznakowane a ochrona ma już wypracowane procedury na takie przypadki.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 404
Wysłany: 2017-01-09, 21:42   

@Patryk: wiem, wlasnie tak mi sie podoba, tez sie tam juz ladowalem, i barierka dzialala:)

@Yannosick: tydzien temu w CH Ogrody tez bylo zastawione, i mialem mega szczescie, ze zwolnilo sie dwa miejsca dalej: ochrona tez byla wkurzona.

A barierka w Ogrodach by starczyla - ps. dla mnie ladowanie na drodze Wawa-Gdansk w Elblagu jest konieczne, i dobrze, by mozna bylo na tym miejscu polegac...

No i naprawde: podwojny slupek, a miejsce jedno. tez szkoda!
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 673
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-01-09, 21:46   

No szkoda. Na początku były dwa ale potem jedno oznaczenie usunięto. Nie długo będzie w Elblągu druga stacja ładowania więc awaryjnie będzie można naładować ale niestety na końcu świata...
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 404
Wysłany: 2017-01-09, 21:58   

To drugie obok teraz dla inwalidow..
A samo CH fajne jest naprawde, i szkoda, ze jakos malo im zalezy (choc juz wszystko przeciez maja!)
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 673
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-01-09, 22:07   

Nie mogę powiedzieć, że im nie zależy. Na prośbę tylko jednego upierdliwego klienta postawili słupek i wydzielili miejsca (później zredukowano do jednego). Pomagają w razie możliwości odblokować miejsce dla EV. To wszystko za darmo i w mieście gdzie nie ma ani jednego auta z ogonkiem. Gdyby wszystkie galerie robiły tyle dla elektromobilności to Polska miałaby tysiące darmowych stacji ładowania.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1311
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-09, 22:19   

YANNOSICK napisał/a:
Nie mogę powiedzieć, że im nie zależy. Na prośbę tylko jednego upierdliwego klienta postawili słupek i wydzielili miejsca
I chwała im, a dzięki temu zyskali sporo przejezdnych klientów - sam byłem tam w kinie w drodze powrotnej z Mazur :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 404
Wysłany: 2017-01-10, 10:26   

Oewnie, ze fajnie, ze w ogole cos robia. My ladujac tam godzine-dwie zawsze zostawiamy duzo pieniedzy. Ale mniej fajnie, ze zamiast sie tym chwilic co maja, i tanio zapobirgac frusracjom, nic nie robia.

Barierka nie kosztuje wiele..

Swoja droga madrzej by bylo slupek gdzies dalej postawic, gdzie tyle osob nie parkuje. Problem sam by sie rozwiazal..
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 673
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-01-10, 12:07   

Lokalizacja słupka w tym przypadku wynikała z:
a) obawy o wandalizm (nie zapominajmy, że to Elbląg!)
b) lokalizacji przyłącza
Oczywiście umieszczenie słupka tuż przy głównym wejściu to również zabieg marketingowy.

Dzisiaj przy temp -12 st.C nie uruchomił mi się benzyniak więc całkowite wyłączenie działa. Zasięg przy dynamicznej jeździe z zimnego startu wyniósł zapierające dech w piersiach 38 km (prognoza 52 km szybko stopniała).
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1311
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-10, 12:42   

YANNOSICK napisał/a:
Dzisiaj przy temp -12 st.C nie uruchomił mi się benzyniak więc całkowite wyłączenie działa.
A jak to zrobiłeś?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 404
Wysłany: 2017-01-10, 14:27   

Tylkoze jaki to marketing, jesli slupek zazwyczaj jest nieosoagalny. Bylem 3 razy, za kazdym razem cudem, z innego miejsca, udawalo mi sie jakos ladowac.

Dalej optuje za barierka... mozesz im to zglosic? Cos widze, ze masz z nimi jakis kontakt..
 
     
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 271
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-10, 14:45   

PatrykS napisał/a:
YANNOSICK napisał/a:
Dzisiaj przy temp -12 st.C nie uruchomił mi się benzyniak więc całkowite wyłączenie działa.
A jak to zrobiłeś?


A miał się nie uruchomić?
_________________
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 242
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-01-10, 17:39   

Czytając o problemach z mapami europy wschodniej w amperach z początku produkcji natrafiłem na taki wątek:
http://gm-volt.com/forum/...am-Installation

Tutaj akurat jest podany volt, ale podobne urządzenie można kupić dla ampery: http://www.carvision.nl/i...aid=630&lang=EN

W sumie dość ciekawa opcja. Czy wszystkie ampery mają dotykową nawigację z mylink? Bo w opisie urządzenia jest napisane "Ampera MyLink Touchscreen interface". Czy wszystkie ampery to mają?
 
     
Wojtasek0
Ampera for EVER


Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 16
Wysłany: 2017-01-10, 21:51   

Witam Serdecznie,
Co do przeglądu w Auto-Żoliborz to ja mam całkowicie inne doświadczenia...
A mianowicie sam przegląd to koszt 490 pln
do tego olej filtry oraz wymiana płynu hamulcowego to koszty zamknęły się w kwocie 1000.00 pln.
Ale jak się umawiałem to Pani odpowiedziała iż to kwota przynajmniej 2000 pln.

A co do ładowarek to np. w Galerii Mokotów w Warszawie nowa szybka ładowarka już nie działa wskazuje permanentny błąd.... ale jeszcze są dostępne gniazda sieciowe........

Ale jak widać czasami to nawet ciężko jest się dostać do tych działajacych....ehhh szkoda gadać.
Pozdrawiam
Wojtek
_________________

 
     
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-01-10, 23:22   Problem z ładowaniem

Dzisiaj samochód przywitał mnie komunikatem "Sprawdź system ładowania HVC" :(
Dioda ładowania pali się na pomarańczowo i po kilku minutach gaśnie.
Samochód się nie ładuje z ładowarki, która pali wszystkimi diodami na zielono jak zwykle.
Odłączałem akumulator i długo trzymałem przycisk POWER i nic nie pomaga.

Może ktoś miał podobny przypadek?
Ostatnio zmieniony przez Rafał 2017-01-11, 07:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1311
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-11, 00:30   

Rafał napisał/a:
Samochód się nie ładuje z ładowarki, która pali wszystkimi diodami na zielono jak zwykle.
Ładowarka fabryczna czy inna? Pali się lampka MIL / Check Engine na desce rozdzielczej? Spróbuj innej ładowarki. Jeszcze jedno - czy do gniazda ładowania nie dostał się śnieg/woda?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-01-11, 00:47   Problem z ładowaniem

Ładowarka oryginalna. Sprawdzałem w innym gniazdku - to samo.
Lampka MIL (check engine) się niestety pali.

Nie mam dostępu do innej ładowarki w Toruniu.

Czy woda się dostała do gniazdka? Hmmm... co prawda w myjni ręcznej, ciśnieniowej strumień wody potrafi sam otworzyć klapkę, ale to było ładnych kilka dni temu. Do tego czasu powinna wyparować, zwłaszcza że w tym czasie był wielokrotnie ładowany.

Na forum Volta piszą, że ten błąd pojawia się też przy niskim poziomie płynów chłodzenia baterii trakcyjnej, poniżej spojenia zbiornika.
U mnie ich poziom wydaje się w normie, ~2 cm powyżej spojenia. Ale też piszą, że są problemy z czujnikiem poziomu tego płynu.

Szukam dalej...
 
     
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 271
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-11, 08:28   

Rafał - a jeździć chociaż możesz na benzynie?
Powodzenia w szukaniu rozwiązania problemu życzę.
_________________
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13