SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 215
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2017-03-08, 14:24   

Wiem że mieszka w Holandii ale pisze na polskim forum. Staram się nie zakładać - dopytuję.
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-08, 14:47   

Cytat:
Bardzo ciekawy jest stan jej baterii - czy będzie widać zużycie, 340Mm to już coś powinno ubyć. No i jakie prace w zawieszeniu już przechodziła. Bo cena straaaasznie kusząca :-)

To auto jeździło wybitnie na benzynie. Kupione dla ulg. Zauważyłem dużo odprysków na masce, klapkę wlewu paliwa w czarnym kolorze, felgi od Volta, brak tylnych zagłówków (może były schowane), mocno wytarty fotel kierowcy (do wymiany lub solidnej naprawy) i wyraźne ślady popiołu i niedopałków. Zawieszenia w Holandii do miliona kilometrów się nie rusza :) .

wodnik7 napisał/a:
kurcze, zazdroszcze tej gwarancj na 80kkm i dwa lata za 750€. W tesli w Europie rozszerzenia nie maja, niestety, ma "w nastepnych miesiacach" byc. Szkoda, ja mam teraz 72kkm, i za 2 miesiace pewnie strzeli 80kkm

no ale jak fajnie, ze wszystko dziala! Gratuluje! Swoja droga, nawet za 39€ klima to niewiele, w Niemczech wolaja (co najmniej) podwojna cene..:)

Za 39€ tylko czyszczenie jakimś proszkiem czy sprajem. Bez nabijania, osuszania czy innych cudów. Samemu da się to zrobić za 3 €.
Co do dodatkowej gwarancji to Opel zawsze miał tani serwis więc pakiety gwarancyjne są dosyć atrakcyjne. Dla Corsy to koszt 500 € a Insignia 1200€.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-08, 15:11   

YANNOSICK napisał/a:
Obrazek
Dodatkowo zrobili aktualizację softu radaru odległości i systemu rozpoznawania znaków drogowych (teraz czyta również niektóre tabliczki pod znakami).


Radaru odległości? O ile wiem, to Ampery nie miały radaru odległości (radar w sensie mikrofalowym, płytka na grillu). Ampera mierzy odległość na podstawie analizy obrazu z kamery. Ale może się mylę? Może miały radar.

Co do czytania znaków drogowych, moja z 2013, czyta znaki, czyta tabliczki pod znakami, dodatkowo gdy opis pod znakiem jest w języku niemieckim, to go tłumaczy i wyświetla na ekranie w języku polskim. Takie czary.
Np. ograniczenia na autostradzie podczas deszczu - w niemczech jest taki znak.
_________________
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-08, 15:43   

Nazwali to radarem dystansu. Nie mam szczegółowej wiedzy z zakresu sposobu pomiaru. Działa w całkowitych ciemnościach i śnieżycy więc być może jest tam coś ponad analizę obrazu z kamery.
Moja czytała znaki i tabliczki w formie graficznej a teraz podobno potrafi więcej. Na razie zauważyłem, że rozpoznała godziny obowiązywania zakazów i ograniczeń. Jutro sprawdzę STOP. Może masz już tę aktualizację u siebie.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-08, 21:22   

Może mam tę aktualizację, bo chyba podłączali się do kompa przed sprzedażą. Ale nie wiem tego na pewno.

Jeśli opiera się działanie tego systemu na kamerze bez doświetlania w podczerwieni, no i faktycznie działa w ciemności (bez świateł - bo to jest ciemność) i śniezycy, to jest to majstersztyk. Ja zauważyłem, że do działania systemu wystarczy niewiele światła. A biorąc pod uwagę, że musieli to opracować w 2012 r., kiedy te technologie dopiero raczkowały, to wielki szacun dla inzynierów z GM. nie sztuka jest zrobić rozmoznawanie obrazu (Computer Vision - tak się to okresla w informatyce), sztuka jest je tak dopicować, by działało w słabych warunkach oświetleniowych i dużej prędkości (kilkadziesiąt klatek obrazu analizowanego na sekundę).
_________________
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-08, 23:22   

Bez świateł nocą nie jeżdżę więc obiekt przede mną oświetlony jest zawsze. Nigdy nie zgłębiałem tematu ale teraz zaciekawiłem się i spytam na holenderskim forum.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-08, 23:28   

Ciemnosc to pojecie wzgledne. Moim zdaniem nie bedzie dzialac w ciemnosc zupelnej.
To poczytaj i daj znac. Sam jestem ciekaw na jakiej zasadzie to ustrojstwo dziala (wedlug mnie rewelacyjnie).
_________________
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1492
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-03-09, 07:39   

YANNOSICK napisał/a:
Bez świateł nocą nie jeżdżę
No chyba że w trakcie wyładowywania baterii do zera wkoło stacji benzynowej :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-09, 09:20   

PatrykS napisał/a:
YANNOSICK napisał/a:
Bez świateł nocą nie jeżdżę
No chyba że w trakcie wyładowywania baterii do zera wkoło stacji benzynowej :-)

Fakt! Na szczęście nie znalazł się żaden wariat który jeździłby przede mną...

Straszny mają burdel w tym Oplu. Dziś dostałem zaproszenie na badanie pojemności akumulatora. Ktoś zauważył że wczorajszy przegląd wykazał przebieg zbliżający się do 100kkm i postanowił wytypować moje auto do badania pojemności pakietu. Zastanawiam się czy oddzwonić i wytłumaczyć że właśnie było robione czy może podjechać za trzy tygodnie znowu.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1492
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-03-14, 13:01   

krawcu napisał/a:
YANNOSICK napisał/a:

Jeżeli ktoś w niedalekiej przyszłości planuje zakup Ampery to lada moment będzie dostępna biała bez dodatków z przebiegiem 340 kkm z 2011 roku za około 9900 brutto. Dzisiaj przyjęli ją w rozliczeniu za swoją demo z 2015r.


Jaka waluta tej ceny?
Dołączam do pytania - Yannosick?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1263
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-03-14, 13:41   

_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1492
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-03-14, 14:38   

jas_pik napisał/a:
Ponad 40 tys. za auto z przebiegiem ponad 300 tys. km?! Sporo.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1263
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-03-14, 14:52   

Można szukać na www.opeloccasions.nl
Ale każde ASO musi zarobić
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-14, 19:15   

poszła za 10400 do Polski. Za tydzień pewnie będzie na otomoto. Auto generalnie w stanie adekwatnym do przebiegu. Wymaga dużej kosmetyki (to zrobi handlarz).
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
Carcik 
Instalator Paneli PV


Wiek: 24
Dołączył: 07 Gru 2015
Posty: 533
Skąd: Piła
Wysłany: 2017-03-14, 19:43   

YANNOSICK napisał/a:
Za tydzień pewnie będzie na otomoto


Jako pojazd mało użytkowany, z niskim przebiegiem (140tys km) tzw "igła". Holender jeździł nim tylko na zakupy w niedziele. Zaradność naszych krajowych handlarzy mnie już nie zadziwia :-D
_________________
Citroen Saxo Electrique
9,6kWh Li-Ion + 1,1kWh Pb = 10,7kWh
Zasięg 78 kilometrów i rośnie

Montaż Paneli Fotowoltaicznych
https://www.facebook.com/ecoautomationpila/
 
     
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 215
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2017-03-15, 11:28   

Carcik napisał/a:
Jako pojazd mało użytkowany, z niskim przebiegiem (140tys km) tzw "igła". Holender jeździł nim tylko na zakupy w niedziele. Zaradność naszych krajowych handlarzy mnie już nie zadziwia


Kiedyś chyba Yannosick pisał że mu się przebieg po aktualizacji wykasował i po kilku dniach wrócił więc nie wiem czy tu jest opcja żeby kręcić licznik... choć fachowców mamy w kraju dobrych i coś wymyślą.
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-15, 15:47   

U mnie po resecie BCM system przywrócił ostatni udokumentowany przebieg czyli 00000 km. Mechanik wpisał następnie kod przywrócenia i system przyjął polecenie ale... Przebieg w aparaturze diagnostycznej wykazywał prawidłową wartość ale z nieznanych przyczyn nie wyświetlał jej na ekranie. Po kilku dniach wszystko wróciło do normy. Podobno nastąpił błąd komunikacji i dopiero po kilku(nastu) uruchomieniach systemu (auta) zatrybiło.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
kalex 

Wiek: 37
Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 134
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-03-17, 15:52   

No i jest chyba nasza biała z 340 tyś przebiegu :mrgreen:
biała

Jak to ta to trochę schudła na liiczniku.
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-17, 17:15   

To nie ta. Inne numery.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 490
Wysłany: 2017-03-17, 20:35   

Numery (tablice rej.) to handlarze potrafia rozne, egzotyczne, jakies przypadkowe przyczepic, wiec toto akurat niezbyt wiele mowi:)
 
     
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-17, 20:49   

No nie do konca. Numery holenderskie mozesz sprawdzic nawet po eksporcie auta z nl. Mozesz to zrobic na stronach RDW.
Moja Ampera gdy niedawno sprawdzalem to byla w ewidencji.
_________________
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-18, 11:19   

Zdjęcia są z Holandii. Nie wiadomo nawet czy auto już w PL. Ta z linku ma N.A.P. czyli certyfikat zgodności przebiegu.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
mixpol 
mixpol

Dołączył: 13 Maj 2014
Posty: 50
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2017-03-19, 01:49   

Pierwszy raz na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.

Choruję od pewnego czasu na Amperę i noszę się z zamiarem jej kupna. Jednak prawdopodobnie nie zdecyduje się na zakup w PL.
Wolę nieco więcej zapłacić na przykład w Holandii i mieć auto z autentycznym przebiegiem. Przynajmniej taką mam nadzieję.
Tutaj obserwując handlarzy widzę tylko mniejsze czy większe czary-mary. Na przykład Ampera z Radomia wystawiana od ubiegłego roku,
ta sama z różnymi niemieckimi tablicami rejestracyjnymi, nie zarejestrowana, ponieważ podają kwotę kosztów rejestracji a
tymczasem przebiegł wzrósł o prawie 6 tyś km. a więc ktoś tym autem jeździ. Teraz jest wystawiona z zakrytymi blachami.
W październiku 2016r. miała na liczniku 134 tyś. w lutym 2017r. prawie 137 tyś a teraz handlarz w opisie podaje 140 tyś.
Na 100% to samo auto ponieważ poznaję po charakterystycznym uszkodzonym elemencie który jest na fotkach każdej z ofert od
ubiegłego roku sprawdzając w zakończonych aukcjach Allegro. Może ta fotka z wadliwym elementem to ta sama wystawiana dla
różnych aut jednak to też byłoby oszustwo.
 
     
Wojtasek0
Ampera for EVER


Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 19
Wysłany: 2017-03-19, 10:00   

Ta Ampera z postu kolegi "kalex" to jest z aukcji flotowej prawdopodobnie LEASEPLAN....widziałem podobną na ich stronie. Poszła za 11.000 Euro +VAT.
Koleś nawet zdjęć nie zmienił tylko wkleił z aukcji.
Czasami się pojawiają Ampery z przebiegiem od 90 do 180 tysięcy w cenach wywoławczych od 8.300 Eur za pojazdy z największym przebiegiem i bardzo szybko znajdują nabywcę....
A tą czarną z Radomia to nawet oglądałem w zeszłym roku ale "sprzedawca" cały czas coś kręcił i w końcu się na nią nie zdecydowałem...a przebieg pewnie zwiększa się z uwagi że każdego kto chce ją obejrzeć zabiera na przejażdżkę .....
_________________

 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 801
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-03-19, 11:50   

wielu osobom polecałem i wielu (również na tym forum) skorzystało:
holenderskie używki z ASO
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 13