SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-01-04, 11:30
Nissan LEAF w Irlandii
Autor Wiadomość
RadekNet 
Nissan Leaf

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 57
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2017-08-15, 18:45   

Po tym jak nawiązałem kontakt z gościem z Naas z DoneDeal (handlarz) w sprawie około dwulatka ... kupiłem nowego w salonie w Dublinie ;) Tam były niejasności z finance poprzedniego właściciela i wystraszylem się na tyle, że wolałem dołożyć i mieć pewne auto.
 
     
irlandczyk007

Dołączył: 10 Sie 2017
Posty: 20
Wysłany: 2017-08-15, 18:49   

RadekNet napisał/a:
Po tym jak nawiązałem kontakt z gościem z Naas z DoneDeal (handlarz) w sprawie około dwulatka ... kupiłem nowego w salonie w Dublinie ;) Tam były niejasności z finance poprzedniego właściciela i wystraszylem się na tyle, że wolałem dołożyć i mieć pewne auto.


Więc masz 30kw:)

Jesli ktos mógłby dla mnie zrobic test zasiegu byłbym wdzieczny

Chodzi o 24kw

45km jazdy z predkoscia okolo 80-90 km h
przerwa 10 godzin
45 km jazdy z predkoscia 80-90km/h

dziekuje jeśli ktos bedzie na tyle uprzejmy.

Akurat tyle mam do pracy:)Boje się ze jak kupie to niewruce:)
 
     
RadekNet 
Nissan Leaf

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 57
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2017-08-15, 19:15   

Mam 24kW...stwierdziłem, ze nie warto dopłacać 3 tyś do 30km więcej w miejskim aucie. Po naładowaniu pokazuje 138km zasięgu - po mieście bardzo realne. W trasie byłem w sumie tylko raz (Sligo - Letterkenny) i myślę, że jadąc przepisowo 120km zrobisz.
 
     
irlandczyk007

Dołączył: 10 Sie 2017
Posty: 20
Wysłany: 2017-08-15, 19:19   

RadekNet napisał/a:
Mam 24kW...stwierdziłem, ze nie warto dopłacać 3 tyś do 30km więcej w miejskim aucie. Po naładowaniu pokazuje 138km zasięgu - po mieście bardzo realne. W trasie byłem w sumie tylko raz (Sligo - Letterkenny) i myślę, że jadąc przepisowo 120km zrobisz.



a ile ubywa mocy jak autko stoi (w moim przypadku 10godzin pod pracą)?
No i gdzie ubezpieczyć najlepiej leafa?Moze sa jakies znizki?
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 557
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-08-15, 19:47   

Na postoju praktycznie nie ubywa. Mój stał nieużywany 3 miesiące i nadal miał 39% baterii. Nie wiem, do ilu był doładowany wcześniej, ale na pewno nie 100%.
90km to zrobisz nawet gdy auto będzie miało 10 kresek pojemności z oryginalnych 12. Przerwy rzędu 10 godzin nawet nie licz, bo wtedy nie ubędzie nic. Chyba, że będą jakieś mega mrozy, ale tego w Irlandii raczej nie uświadczysz.
 
     
RadekNet 
Nissan Leaf

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 57
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2017-08-15, 19:59   

irlandczyk007 napisał/a:
No i gdzie ubezpieczyć najlepiej leafa?Moze sa jakies znizki?


W Zurychu z 900e za Chryslera Voyagera 06' spadło na około 480e za Leafa.
 
     
irlandczyk007

Dołączył: 10 Sie 2017
Posty: 20
Wysłany: 2017-08-15, 20:09   

RadekNet napisał/a:
irlandczyk007 napisał/a:
No i gdzie ubezpieczyć najlepiej leafa?Moze sa jakies znizki?


W Zurychu z 900e za Chryslera Voyagera 06' spadło na około 480e za Leafa.



Elegancko więc.Leaf bedzie tylko autem dla mnie do pracy:)Przy okazji czy moge ubezpieczyc 2 auto na siebie.1 sze ubezpieczenie jest na mnie i dołozona zona?


Jak wam się widzi to auto?
http://www.dieselcarcompa...n=website-visit
Ostatnio zmieniony przez irlandczyk007 2017-08-15, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
RadekNet 
Nissan Leaf

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 57
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2017-08-15, 20:17   

Możesz, ale zniżki masz tylko na jedno auto. Na pewno bardziej się Wam opłaci mieć jedno auto na Ciebie drugie na Twoją żonę.
 
     
irlandczyk007

Dołączył: 10 Sie 2017
Posty: 20
Wysłany: 2017-08-15, 20:20   

RadekNet napisał/a:
Możesz, ale zniżki masz tylko na jedno auto. Na pewno bardziej się Wam opłaci mieć jedno auto na Ciebie drugie na Twoją żonę.


No to fajnie heee.Masz radek navi w aucie? Jak starą nieaktualna mapę da sie to zaaktualizowac?
Navi jest po polsku oraz czy menu w aucie da sie zrobic po pl?
 
     
RadekNet 
Nissan Leaf

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 57
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2017-08-15, 20:46   

irlandczyk007 napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Możesz, ale zniżki masz tylko na jedno auto. Na pewno bardziej się Wam opłaci mieć jedno auto na Ciebie drugie na Twoją żonę.


No to fajnie heee.Masz radek navi w aucie? Jak starą nieaktualna mapę da sie to zaaktualizowac?


A są u nas wersje bez navi do kupienia? Nie widziałem jak szukałem używki ;)
Co do aktualizacji - nie wiem, ale zapytam na przeglądzie.

irlandczyk007 napisał/a:
Navi jest po polsku oraz czy menu w aucie da sie zrobic po pl?


Pojęcia nie mam! Ty je chcesz importować do Polski?
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 557
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-08-15, 20:48   

Visia w Irlandii ma navi?
 
     
RadekNet 
Nissan Leaf

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 57
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2017-08-15, 20:55   

vwir napisał/a:
Visia w Irlandii ma navi?


Leaf EX jest jak Yeti ... podobno istnieje (używkę widziałem jedną, dealer o nowego tylko się uśmiechnął)
 
     
irlandczyk007

Dołączył: 10 Sie 2017
Posty: 20
Wysłany: 2017-08-16, 10:51   

RadekNet napisał/a:
irlandczyk007 napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Możesz, ale zniżki masz tylko na jedno auto. Na pewno bardziej się Wam opłaci mieć jedno auto na Ciebie drugie na Twoją żonę.


No to fajnie heee.Masz radek navi w aucie? Jak starą nieaktualna mapę da sie to zaaktualizowac?


A są u nas wersje bez navi do kupienia? Nie widziałem jak szukałem używki ;)
Co do aktualizacji - nie wiem, ale zapytam na przeglądzie.

irlandczyk007 napisał/a:
Navi jest po polsku oraz czy menu w aucie da sie zrobic po pl?


Pojęcia nie mam! Ty je chcesz importować do Polski?



Nie no ale che miec navi aktualna i w jezyku polskim.:)
 
     
RadekNet 
Nissan Leaf

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 57
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2017-08-16, 19:01   

Jakoś nie wpadłem na to, żeby sprawdzać czy jest język polski ;) ale jak wrócę z wakacji to mogę wejść w opcje.
 
     
highend 


Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2818
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2017-08-16, 23:57   

kazdy leaf od 2013 ma jezyk PL
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
Mmisiu 

Wiek: 49
Dołączył: 25 Sty 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-01-25, 10:34   

Witam serdecznie. :)
Jako że jestem nowym użytkownikiem Lefa w Irlandii postanowiłem napisać - zapytać tutaj.
Moja przygoda z Leafem zaczeła się nie całe trzy tygodnie temu. Jako że z kolegą Arkadiuszem znamy się osobiście :) , sporo dowiedziałem się od niego o samochodach elektrycznych z pierwszej ręki. Zachęcony poszukałem i kupiłem Leafa w dublinie 2014 rok wersja chyba najuboższa bo nie mam tempomatu i radia z dużym wyświetlaczem. Jeśli chodzi o ogrzewanie to szczerze powiem nie mam pojęcia co jest zainstalowane. Mogę natomiast powiedzieć z obserwacji że włączone ogrzewanie zabiera przy pełnej baterii ok 10km zasięgu (średnio czasem więcej) a kiedy zasięg spada poniżej 100km ogrzewanie obniża zasięg o ok 5 do 8km.
Jeżdżę już dwa tygodnie zrobiłem 1900km i byłem przeszczęsliwy, do dzisiaj...
Wczoraj naładowany szybką ładowarką CHADEMO do 80% dzisiaj rano wsiadłem do autka, wszystko było ok przejechałem może z 500m i rozłączyło silnik, włączył się tryb "N".
Niestety nie mogę włączyć żadnego trybu tylko "P" albo "N".
Będę teraz dzwonił do Salonu w Dublinie, gdzie kupiłem auto, ale mam pytanko czy ktokolwiek z kolegów słyszał o podobnym przypadku i czy ktoś ma jakieś doświadczenia z servisem w Irlandiii zwłaszcza w Limerick, coś co mogłoby się okazać przydatne.
Swoją drogą ciekawy jestem jaka będzie reakcja sprzedawcy bo mam trzy miesiące gwarancji.
tutaj kupiłem mojego Leafa http://www.eanddmotors.ie
Proszę jeżeli ktokolwiek coś wie jakaś wskazówka będę wdzięczny.
 
     
Mmisiu 

Wiek: 49
Dołączył: 25 Sty 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-01-25, 13:44   

Ok. Sprawa ma się tak (jeżeli kogoś interesują moje wypociny):
Jakoś w pierwszych dniach użytkowania samochodu wymieniłem baterie w kluczyku na nową, bo słyszałem że warto pilnować stanu baterii. Jako że miałem pod ręką tylko baterie (2035 zdaje się) tą taką grubszą, wymieniłem na takową nową. Powiem szczerze nie wiem czy jest jakakolwiek różnica między tą baterią a tą która powinna być oprócz pojemności, ale byłem dumny z siebie jak nie wiem co - poprawiłem producenta, przecież większa na więcej starczy...
Teraz po rozmowie ze sprzedawcą który przez telefon poprosił mnie o zmianę baterii, na początek zmieniłem na starą która się uchowała i odziwo... zaskoczył.
Podjechałem szybciutko to servisu kluczyków i kupiłem nową i jeszcze jedną na zapas. Na razie wszystko działa. Pan w servisie (polak) powiedział że nie samochód nie powinien się wyłączyć i że powód raczej inny niż bateria. Pokazał mi nawet jak uruchomić auto bez baterii. Otworzył drzwi kluczykiem (uruchomił sie alarm) i przyłożył polota bez baterii do guzika odpalania i nacisnął guzik (alarm się wyłączył) samochód się uruchomił.
No cóż nie wiem co o tym myśleć, pojeździłem już trochę i na razie jest ok. Zobaczymy. Może jest tak że jak odpalony przez system Hends free i straci zasięg to jest jakieś zabezpieczenie zeby nie odjechać bez kluczyków? Swoją drogą warto by było to wiedzieć na pewno.
Pozdrawiam wszystkich, Robert.
 
     
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 290
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-01-25, 13:56   

Mmisiu napisał/a:
Ok. Sprawa ma się tak (jeżeli kogoś interesują moje wypociny):


Interesuje... ciekawa sprawa z tą baterią...
 
     
Mmisiu 

Wiek: 49
Dołączył: 25 Sty 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-02-09, 16:21   

Wczoraj wpadłem na coś nowego i pomyślałem, że się z wami podzielę.
Pojechałem po małżonkę do Ennis, są tam dwie ładowarki jedna Chademo i druga ta 22KW niestety na mapie ESB zaznaczona jako nieczynna (nie sprawdzałem czy działa, a powiem że warto bo ładowarka gdzie mieszkam też jest na mapie ESB jako nie czynna a działa i często korzystam).
Na szybkiej podłączona była przepiękna Tesla wyświetlacz pokazywał że od prawie 90 min a przesył 0 KW. Tego ostatniego byłem pewien sprawdzałem kilka razy.
Czekałem kilka minut i zadzwoniłem do serwisu ładowarek, wyjaśniłem jaka jest sprawa, że jestem przejazdem i nie mogę ładować bo Tesla podłączona a nie ładuje itd. Pani Poprosiła o nr identyfikacyjny ładowarki i potwierdziła stan rzeczy po czym ZDALNIE ROZŁĄCZYŁA Teslę i po chwili mogłem się już ładować.
Może wszyscy już o tym wiedzą a ja odkrywam Amerykę, ale wniosek jest taki:
Jeżeli ktoś zablokował ładowarkę, auto jest już naładowane, dzwoń pod nr tel na ładowarce powiedz jaka sytuacja i ładuj się przyjacielu!
 
     
RadekNet 
Nissan Leaf

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 57
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2018-02-09, 16:51   

Mmisiu napisał/a:
Wczoraj wpadłem na coś nowego i pomyślałem, że się z wami podzielę.
Pojechałem po małżonkę do Ennis, są tam dwie ładowarki jedna Chademo i druga ta 22KW niestety na mapie ESB zaznaczona jako nieczynna (nie sprawdzałem czy działa, a powiem że warto bo ładowarka gdzie mieszkam też jest na mapie ESB jako nie czynna a działa i często korzystam).
Na szybkiej podłączona była przepiękna Tesla wyświetlacz pokazywał że od prawie 90 min a przesył 0 KW. Tego ostatniego byłem pewien sprawdzałem kilka razy.
Czekałem kilka minut i zadzwoniłem do serwisu ładowarek, wyjaśniłem jaka jest sprawa, że jestem przejazdem i nie mogę ładować bo Tesla podłączona a nie ładuje itd. Pani Poprosiła o nr identyfikacyjny ładowarki i potwierdziła stan rzeczy po czym ZDALNIE ROZŁĄCZYŁA Teslę i po chwili mogłem się już ładować.
Może wszyscy już o tym wiedzą a ja odkrywam Amerykę, ale wniosek jest taki:
Jeżeli ktoś zablokował ładowarkę, auto jest już naładowane, dzwoń pod nr tel na ładowarce powiedz jaka sytuacja i ładuj się przyjacielu!


Sprytne :)
Mnie raz do szewskiej pasji doprowadził właściciel Hyundai'a, który okupował hademo przez ponad 40 minut. A kolejka się robiła pod ładowarką..
 
     
highend 


Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2818
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2018-02-09, 20:25   

RadekNet napisał/a:
okupował hademo przez ponad 40 minut.


CHAdeMO !
piszcie ludzie bez błędów :)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 557
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-02-09, 21:42   

CHArge de MOve
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13