SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
skuter Vectrix VX-1
Autor Wiadomość
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-14, 21:16   

ano ;) ale zrobił Ci się długi post :)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-16, 07:14   

aaa... myślisz, że tak łatwo? Próba wysłania emaila na adres w Berlinie co podałeś kończy się informacją:

"
Leider sind wir nicht mehr erreichbar. Bitte wenden Sie sich an:
Mönning & Georg
Hr. Knut Rebholz
Emser Str.9
10719 Berlin
Tel. 030/890449-0
Insolvenzverwalter.
"

A to jest adres... kancelarii prawnej. Czyli kancelaria reprezentuje upadłą firmę, ale wątpię aby sprzedawała części do vectrix'a ;)

Nie ma lekko z vectrixem i częściami do niego. Sytuacja mi przypomina słupki do ładowania w Katowicach i Krakowie - też nikt nic nie wie
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-18, 12:16   

wysłałem zapytanie do USA, odpisano mi po Polsku:

"
Wysyłam Pana zapotrzebowanie do naszego Polskiego dystrybutora Polonia Cup w Tarnowskich Górach.
Tak się składa, że fabryka i magazyn centralny części zamiennych Vectrix jest w Polsce, więc realizacja zamówienia będzie szybka.
"

Sęk w tym, że dealer z Tarnowskich Gór (ogłaszają się na otomoto z vectrixami) powiedział mi 650 PLN za tą część. Czyli błędne koło :(
Chyba, że im się odwidzi - czekam na odpowiedź.

A ja znalazłem takie coś o Vectrixie w Polsce:

http://www.logistyczny.co..._ogo.php?id=366

ktoś wie coś więcej? ten magazyn i fabryka jest gdzieś koło Wrocławia?

"Rozbudowywana infrastruktura i sąsiedztwo autostrady A4 mającej wkrótce połączyć wschodnią i zachodnią granicę Polski przyczyniły się do instalacji urządzeń montażowych jak również wdrażania procesów magazynowych w Parku Logistycznym ProLogis na Bielanach Wrocławskich.
"
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
wiciu_r

Dołączył: 15 Lut 2013
Posty: 32
Wysłany: 2013-03-18, 13:47   

Vectrix Sp. z o.o.
Magazynowa 7D
Bielany Wrocławskie
(71) 782-26-40

Sądzę, że to ten magazyn co na fotce.

namiar.jpg
Plik ściągnięto 150 raz(y) 133,87 KB

_________________
Im lepsza terenówka tym dalej trzeba iść po traktor...
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 290
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2013-03-18, 14:17   

highend napisał/a:
.
Tak się składa, że fabryka i magazyn centralny części zamiennych Vectrix jest w Polsce, więc realizacja zamówienia będzie szybka.

"


W bialanach jest fabryka, rządzi tam teraz Koreańczyk z GP batteries. Próbowałem kupić u nich center stand, ale bez powodzenia, nie byli zainteresowani sprzedażą detali. Może ty bedziesz miał więcej szczęścia.
 
 
tomasz_kombi 

Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 296
Skąd: Zagłębie
Wysłany: 2013-03-18, 15:09   

Cytat:

Sęk w tym, że dealer z Tarnowskich Gór (ogłaszają się na otomoto z vectrixami) powiedział mi 650 PLN za tą część. Czyli błędne koło :(
To może daj znać tym z USA, że bardzo dziękujesz i cieszysz się, że można to szybko załatwić na miejscu jakkolwiek nie znajdujesz uzasadnienia w konieczności zapłacenia 6-7 razy więcej niż oficjalna cena części której poszukujesz ;)
_________________
Moje gniazdka: praca
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-18, 16:31   

Już to zrobiłem, odpisali:

Ma Pan rację, sugerowana cena detaliczna artykułu S00232 – 18.46 EUR + VAT.
Myślę, że to było jakieś nieporozumienie. Skontaktuję się z Polonia Cup i poproszę o kontakt w tej sprawie.
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-18, 20:44   

a tak btw. jeździłem dziś na vectrixie i rozpędziłem się do 80km/h - pięknie chodzi, ale jest głooośny - wziuuuuu robi imho za głośno. Wasze vectrixy też tak mają?
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 290
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2013-03-18, 22:42   

highend napisał/a:
a tak btw. jeździłem dziś na vectrixie i rozpędziłem się do 80km/h - pięknie chodzi, ale jest głooośny - wziuuuuu robi imho za głośno. Wasze vectrixy też tak mają?


No robią wzium :-P . W jednym z naszych jest znośnie, drugi jest głośniejszy - szykuje sie do rozebrania planety i wymiany oleju. Na V is for Voltage jest spory wątek o wyciszaniu VXa, poszukaj. Jednemu typowi pomogła zamiana planet mjescami.
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-20, 07:55   

tymczasem odezwał się dealer z aachen (niemcy), że mają tą część (S00232 - 28 eur brutto, bo S00234 nie mieli), a ponadto stałem się posiadaczem dwóch(!) kolejnych vectrixów, z czego jeden ma słabe baterie, a drugi ma uwalony centralny komputer.... I jeszcze jednego vectrix'a z USA ściągam, który ma uwaloną ładowarkę. To myślę, że z tych czterech sztuk uda się zrobić trzy sprawne, a czwarty zostanie na części.... chyba, że da radę naprawić ładowarkę i centralny komputer (sterownik?). LOL ;)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
Szwed 
motórzysta

Wiek: 38
Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 54
Skąd: Opole / Kraków
Wysłany: 2013-03-20, 20:38   

highend napisał/a:
do kupienia vectrix za $500, bez baterii i bez ładowarki w USA

highend napisał/a:
a ponadto stałem się posiadaczem dwóch(!) kolejnych vectrixów, z czego jeden ma słabe baterie, a drugi ma uwalony centralny komputer.... I jeszcze jednego vectrix'a z USA ściągam, który ma uwaloną ładowarkę. To myślę, że z tych czterech sztuk uda się zrobić trzy sprawne, a czwarty zostanie na części....

Weź jednego dla mnie ;)
highend napisał/a:
chyba, że da radę naprawić ładowarkę i centralny komputer (sterownik?). LOL ;)

Ładowarka nie powinna być bardzo skomplikowana. Pewnie do naprawienia.
Komputer gorzej, wymienić części nie problem, ale jeśli uszkodził się procesor to nie ma skąd wziąć programu.
_________________
"im gorzej, tym lepiej" -sprawdzone wielokrotnie
 
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1450
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-21, 18:04   

Program można wziąć z innego komputera.
 
 
Szwed 
motórzysta

Wiek: 38
Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 54
Skąd: Opole / Kraków
Wysłany: 2013-03-22, 18:47   

gienek333 napisał/a:
Program można wziąć z innego komputera.

Zwykle w procesorze jest ustawiona blokada odczytu (nie wyobrażam sobie, żeby nie była). To podstawowe zabezpieczenie przed kopiowaniem jakiegokolwiek produktu opartego o mikrokontroler.
_________________
"im gorzej, tym lepiej" -sprawdzone wielokrotnie
 
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1450
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-22, 21:57   

Mam renault espace, w którym uszkodził się procesor (motorola), ale kupiłem programator, który odczytał dane, i zaprogramowałem nowy. Mam taką zasadę, że czytam pamięci kilka razy (zostało mi to z epromów, kiedy wyciągałem pamięć z programatora, wkładałem z powrotem i weryfikowałem), jeżeli powtórzę to 3 razy wiem że mam program. Te motorole też są zabezpieczone i nie za każdym razem je odczyta poprawnie.
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-25, 18:38   

Update: niemiecki dealer ma dla mnie owiewke - za 18 euro netto, odbiore przy okazji trasy do UK, jest po drodze. Oficjalny dealer z USA który przekierowal sprawę do polskiego dealera (Polonia cup) celem wyjaśnienia ceny 650pln - milczy.
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
Szwed 
motórzysta

Wiek: 38
Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 54
Skąd: Opole / Kraków
Wysłany: 2013-03-28, 16:54   

gienek333 napisał/a:
Mam renault espace, w którym uszkodził się procesor (motorola), ale kupiłem programator, który odczytał dane, i zaprogramowałem nowy.

Przyznam szczerze, że zaskakujące. Procesor nie był zabezpieczony, bo gdyby był, to nie dało by się go odczytać. Ale czemu nie był (w produkcie seryjnym) to nie mam pojęcia. Nie chronią swojej własności intelektualnej jaką jest oprogramowanie?
Stworzenie oprogramowania jest zwykle kosztowniejsze, niż stworzenie elektroniki, na której tej program działa.
Nie wiem, czy można liczyć, że w Vectrixie też takie same głąby pracują ;) i nie zabezpieczyli. Trzeba sprawdzić.
_________________
"im gorzej, tym lepiej" -sprawdzone wielokrotnie
 
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-04-21, 15:47   

owiewka finalnie trafiła do mnie... 23 EURO, niemiecki dealer musiał te 5 EUR zarobić ;) ale jak się to ma do polskiego dealera, który chciał 600 PLN zarobić to nie wiem... ;)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
Urszula
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-27, 11:43   

Hej,
co myślicie ?
http://allegro.pl/skuter-...3484162445.html
chce wymienić na nowy , tylko nie wiem sama co wybrać.Kocham skutery aaa :)
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-08-27, 15:06   

ja myślę, że straszny badziew z parametrami gorszymi od e-roweru....
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
jerzyz 

Dołączył: 02 Sie 2011
Posty: 46
Skąd: Warszawa - Ursynów
Wysłany: 2013-08-28, 21:47   

Urszula napisał/a:
Hej,
co myślicie ?
Zwróć uwagę, że ten "skuter" ma pedały!
Ale muszę przyznać, że jest ładny.
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1450
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-28, 22:06   

Być może się mylę, ale rower ze wspomaganiem to do 25km/h, a silnik do 250W, a to jest motorower, który powinien być rejestrowany.
 
 
zeeltom 


Wiek: 61
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1304
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2013-09-02, 09:59   

http://tablica.pl/oferta/...an-ID3lUBt.html

http://tablica.pl/oferta/...ny-ID3sanJ.html

Ja bardziej stawiał bym na takie, jak wyżej.
Taniej, a parametry te same.
Nawet, jeśli akumulatory będą do wymiany, to i tak pozostanie tyle kasy, że będzie można zakup porządnie opić ;)
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 290
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2013-09-04, 12:08   

gienek333 napisał/a:
Być może się mylę, ale rower ze wspomaganiem to do 25km/h, a silnik do 250W, a to jest motorower, który powinien być rejestrowany.


Formalnie masz rację, z tym ze rejestracja takiego motoroweru może byc trudna - potrzebna jest homologacja, nr vin na ramie itp, niekoniecznie te wehikuły to mają.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2388
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2015-02-11, 22:28   

highend napisał/a:
.. a drugi ma uwalony centralny komputer....)

Na moim chomiku umieściłem katalog z oprogramowaniem do tego sterownika dla akumulatorów Li+
w wersjach 32 i 64 bitowych .
Jest też program diagnostyczny.
Do wgrania potrzebny będzie kabelek tzw CAN-USB
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3030
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-02-12, 11:10   

został mi jeden Vectrix (ale za to najładniejszy jaki miałem- jest na mojej WWW)
i w pełni sprawny, więc nie ma potrzeby w nim grzebać.
No chyba, żeby wgrać inny firmware? na stronie V for Voltage jest forum Vectrix i tam sporo info.
W każdym razie dzięki za pliki :)
a kabelek gdzie kupię takowy ? :)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13