SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nissan Leaf - poprawiamy fabrykę
Autor Wiadomość
frobek 

Dołączył: 09 Kwi 2019
Posty: 33
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2019-07-28, 11:05   

Chwilę to zajęło, ale robota z audio skończona. Finalnie zamontowałem:
Pioneer FH-X730BT z maskownicą aluminiową DIY w miejsce fabrycznej jednostki
Głośniki Focal PS165
Wzmacniacz Focal Power 4.75
Miał być sub, ale nie potrzeba.
Poniżej kilka zdjęć. Drzwi przed robotą i po, obudowy tweeterów, radio z ramką i pomiary programem REW.

leaf bez suba.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 112,95 KB

DSC_0568.JPG
Plik ściągnięto 47 raz(y) 322,12 KB

DSC_0567.JPG
Plik ściągnięto 39 raz(y) 321,67 KB

DSC_0565.JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 142,45 KB

DSC_0564.JPG
Plik ściągnięto 30 raz(y) 409,97 KB

DSC_0561.JPG
Plik ściągnięto 25 raz(y) 470,34 KB

 
 
rafmat

Dołączył: 30 Gru 2016
Posty: 254
Wysłany: 2019-07-29, 08:15   

W wersji Tekna Nissana Leaf'a na mój słuch brzmienie audio jest całkiem całkiem do tego w bagażniku subwoofer, oddzielny wzmacniacz i głośniki wraz ze zwrotnicami na podstawowe pasma - całość firmuje Bose. Nie jest to może Tesla z Premium Audio Sound ale naprawdę gra to przyzwoicie i w rzadko którym aucie można znaleźć tak dobrze zestrojony fabryczny sprzęt audio. Niestety w podstawowej wersji Visia jest standardowe radio i bazowe głośniki więc dla osób o większej wrażliwości muzycznej może to być ciut za mało, stad wnioskuję, że kolega właśnie dlatego robi mały upgrade?
_________________
Zoe 22kWh Intens R240 2016, Tesla S 85D EU 2015 SC (full support and warranty).
 
 
frobek 

Dołączył: 09 Kwi 2019
Posty: 33
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2019-07-29, 10:27   

Niestety mam wersje Visia stąd konieczność modyfikacji audio :)
 
 
Cav 
Smart ED/C-HR hybrid

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 1026
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-10-14, 16:41   

frobek napisał/a:
Radio na swoim miejscu. W rzeczywistości wygląda znacznie lepiej, ramka jest w kolorze srebrnych obramówek na desce.


Czy włożenie do Leafa niefabrycznego radia, wymaga jakiegoś dodatkowego okablowania, żeby działało sterowanie z kierownicy?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3218
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-10-14, 17:23   

Zapewne musi być takie radio które ma 3 przewodowe sterownie drabinka oporników .

_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
Cav 
Smart ED/C-HR hybrid

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 1026
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-10-14, 20:16   

Dokładał ktoś może tempomat do wersji Visia?
To jest jakaś grubsza operacja, czy tylko sterowanie na kierownicy?
 
 
ola 
Leaf 2015 USA SV

Dołączyła: 09 Lip 2018
Posty: 13
Skąd: Wroclaw, Poland
Wysłany: 2020-01-17, 12:01   

frobek napisał/a:
Ogarnąłem włączanie i wyłączanie ładowania na podstawie określonych parametrów.
Działa to tak:
1. W garażu jest stary smartfon z aplikacją LeafSpay ustawiony w trybie automatycznego łączenia z adapterem OBD2 w aucie. Jak auto znajdzie się w zasięgu zaczyna zbierać dane i logować na dropboxie co 10 minut.


Cześć
Czy CAN Ci nie zasypia jak auto jest wyłączone ( przy wetkniętym ODBII) ?
Zrobiłam sobie kiedyś Gateway z SIM i musiałam wysyłać komendy po CAN by VCM mi nie zasypiał i bym mogła czytać stan z BMS.
Niestety gdy auto stało to aku 12Volt nie był podładowany i dwa razy rozładowałam ten akumulator do zera :( Przeszły mi wtedy zabawy z CAN'em .

Pozdrawiam
Ola
 
 
Barca

Dołączył: 13 Maj 2019
Posty: 229
Wysłany: 2020-01-17, 12:23   

CAN zasypia. Ja mam OBDII podłączone na stałe i wysyłanie logów co 2 minuty. Wysyła wówczas gdy auto jest odpalone ("w ruchu") albo się ładuje. Nie wysyła gdy auto jest "zgaszone" ani gdy jest podłączone do ładowarki w oczekiwaniu na nocne godziny ładowania. Niestety telefon żre Aku 12V aż miło więc dodałem panel PV na maskę, doładowujący Aku 12V ale dużo lepiej nie jest.
 
 
frobek 

Dołączył: 09 Kwi 2019
Posty: 33
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2020-01-17, 13:27   

System działa rewelacyjnie. To prawda, że CAN śpi jak auto jest wyłączone, ale po załączeniu EVSE budzi się i informacje są pobierane jak należy. Generalnie efekt mam taki jak chciałem. W aucie natomiast mam adapter BT, a smartfon który się z nim komunikuje jest na zewnątrz auta i jest podłączony do swojej ładowarki sieciowej, więc nie ma tematu rozładowania akumulatora 12V.
 
 
Hakun 

Dołączył: 27 Lut 2019
Posty: 85
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2021-05-05, 00:25   

Trochę odkopuje temat.
Leaf Visia 30 kWh radio podstawowe. Czy jego mocowanie i wymiary to standardowe 2 din?
Szukam sposobu na wymianę radia na takie z Androidem i większym wyświetlaczem dotykowym.
Zrobiłem taką operację w Jeepie i mam w radiu Yanosika i YT jak mi się znudzi radio, działa zamontowana kamera na tył oraz działają bez problemowo wszystkie przyciski na kierownicy. Wszystko plug n Play. Szukam podobnego rozwiązania do Leafa.
Na aledrogo są radia 2 din z Androidem do Nissanów ale nie konkretnie do leafa. Macie wiedzę czy będą pasować? Nie chce mi się jechać do nich do Krakowa żeby to zweryfikować, chyba że od razu zajadę do Vtech na chipowanie Leafa. Bo już mają program do Liścia. :mrgreen:
 
 
frobek 

Dołączył: 09 Kwi 2019
Posty: 33
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2021-05-05, 07:26   

Generalnie to jest radio 2 din z wyjątkiem ramki zewnętrznej, która jest inna :( .Wewnątrz jest wszystko ok. uchwyty pasują, ale ramkę trzeba sobie dorobić. Pozytyw jest taki, że ramka jest prosta, ja ją zrobiłem w zaprzyjaźnionym zakładzie gdzie wycinają litery dla branży reklamowej z takiego tworzywa oklejonego szczotkowanym aluminium.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 732
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2021-05-05, 09:59   

frobek napisał/a:
Generalnie to jest radio 2 din z wyjątkiem ramki zewnętrznej, która jest inna :( .Wewnątrz jest wszystko ok. uchwyty pasują, ale ramkę trzeba sobie dorobić. Pozytyw jest taki, że ramka jest prosta, ja ją zrobiłem w zaprzyjaźnionym zakładzie gdzie wycinają litery dla branży reklamowej z takiego tworzywa oklejonego szczotkowanym aluminium.


Możesz pochwalić się jakimś zdjęciem tej przeróbki?
 
 
Hakun 

Dołączył: 27 Lut 2019
Posty: 85
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2021-05-05, 15:37   

krawcu napisał/a:


Możesz pochwalić się jakimś zdjęciem tej przeróbki?


Jest zdjęcie w pierwszym poście.
A czy ktoś montował radio z Android?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14