REAKTYWUJMY serwis SamochodyElektryczne.org ZANIM PADNIE |
Autor |
Wiadomość |
PatrykS
Opel Ampera 2012r.

|
Wysłany: 2018-10-22, 18:41
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Ważniejsze jest forum i to trzeba ciągnąć do końca świata i jeden dzień dłużej | Dokładnie tak samo uważam |
_________________ FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r. |
|
|
|
 |
ElektroWoz.pl
|
Wysłany: 2018-10-23, 10:34
|
|
|
PatrykS napisał/a: | zeeltom napisał/a: | Ważniejsze jest forum i to trzeba ciągnąć do końca świata i jeden dzień dłużej | Dokładnie tak samo uważam |
Mam nadzieję, że właściciel witryny nie odczyta powyższego jako noża w plecy
Co do całej wypowiedzi: przeczytałem, gorzkie słowa, ale ukazują one stan rynku wydawniczego w Polsce. Dlatego od samego początku, zawsze trzeba myśleć o komercjalizacji. Jeśli ktoś mówi inaczej, jeśli ktoś mówi "Spełnij marzenia, weź kredyt, pieniądze przyjdą", to znaczy, że... chce sprzedać nam kredyt.
Osobiście uważam, że ta witryna ma rację bytu. Gdyby dziś włożono w nią 40-50 tysięcy złotych [głównie w postaci pracy], na moje oko będzie w stanie zarabiać kwoty 5-cyfrowe w perspektywie rocznej. Nie będzie to trywialnie łatwe, ale jest to zrobienia. Mówię to jako ktoś, kto od dobrych dziesięciu lat robi podobne rzeczy.
Ten portal jest jak Tesla: należy ogłosić "Chcecie mieć rzetelne informacje, zaufajcie nam i wyłóżcie parę złotych. Musimy zebrać 50k, strategia jest taka i taka, zwrotu oczekujemy za 18 miesięcy".
No i jedziemy z koksem, jak mawiają moje Córy |
|
|
|
 |
RadekNet
Nissan Leaf 24kW
|
Wysłany: 2018-10-23, 16:44
|
|
|
PatrykS napisał/a: | Zdecydowanie - forum to jest bardzo cenne. |
Jedno z nielicznych for, gdzie można zadać infantylne pytanie i nie zostać zjedzonym, że pytanie było za mało profesjonalne. A z drugiej strony cała masa rozmów na poziomie, którym laik ma problem by zrozumieć. Nie straszcie, że to forum moglby zniknąć... |
|
|
|
 |
RaveN
Administrator

|
Wysłany: 2018-10-23, 23:04
|
|
|
ElektroWoz.pl napisał/a: | Co do całej wypowiedzi: przeczytałem, gorzkie słowa, ale ukazują one stan rynku wydawniczego w Polsce. Dlatego od samego początku, zawsze trzeba myśleć o komercjalizacji. Jeśli ktoś mówi inaczej, jeśli ktoś mówi "Spełnij marzenia, weź kredyt, pieniądze przyjdą", to znaczy, że... chce sprzedać nam kredyt.
Osobiście uważam, że ta witryna ma rację bytu. Gdyby dziś włożono w nią 40-50 tysięcy złotych [głównie w postaci pracy], na moje oko będzie w stanie zarabiać kwoty 5-cyfrowe w perspektywie rocznej. Nie będzie to trywialnie łatwe, ale jest to zrobienia. Mówię to jako ktoś, kto od dobrych dziesięciu lat robi podobne rzeczy. |
Nie znam się na biznesach, ale jeśli dobrze rozumiem: Wystarczy zatem kupić 100% SEorg, zainwestować, opłacić kogoś od treści za pare k miesięcznie i ma się stronę, przynoszącą >10k miesięcznie (>120k rocznie), co wystarczy na tworzenie treści i jej dalszy wzrost. Rynek EV w Polsce to 0,2%, więc dojście do 20% daje potencjał 100-krotnego wzrostu czytelników.
Perspektywa lepsza niż kolejne nudne mieszkanie na wynajem, ktoś chętny zrobić konkurencję Elektrowozowi? |
_________________ Samochody Elektryczne - SamochodyElektryczne.org
|
|
|
|
 |
ElektroWoz.pl
|
Wysłany: 2018-10-25, 08:50
|
|
|
RaveN napisał/a: | ElektroWoz.pl napisał/a: | Co do całej wypowiedzi: przeczytałem, gorzkie słowa, ale ukazują one stan rynku wydawniczego w Polsce. Dlatego od samego początku, zawsze trzeba myśleć o komercjalizacji. Jeśli ktoś mówi inaczej, jeśli ktoś mówi "Spełnij marzenia, weź kredyt, pieniądze przyjdą", to znaczy, że... chce sprzedać nam kredyt.
Osobiście uważam, że ta witryna ma rację bytu. Gdyby dziś włożono w nią 40-50 tysięcy złotych [głównie w postaci pracy], na moje oko będzie w stanie zarabiać kwoty 5-cyfrowe w perspektywie rocznej. Nie będzie to trywialnie łatwe, ale jest to zrobienia. Mówię to jako ktoś, kto od dobrych dziesięciu lat robi podobne rzeczy. |
Nie znam się na biznesach, ale jeśli dobrze rozumiem: Wystarczy zatem kupić 100% SEorg, zainwestować, opłacić kogoś od treści za pare k miesięcznie i ma się stronę, przynoszącą >10k miesięcznie (>120k rocznie), co wystarczy na tworzenie treści i jej dalszy wzrost. Rynek EV w Polsce to 0,2%, więc dojście do 20% daje potencjał 100-krotnego wzrostu czytelników.
Perspektywa lepsza niż kolejne nudne mieszkanie na wynajem, ktoś chętny zrobić konkurencję Elektrowozowi? |
Ze swej strony podtrzymuję propozycję: ekipa Elektrowozu chętnie utrzyma medium w dotychczasowej profesjonalnej postaci. Satysfakcja gwarantowana. Pan zachowuje x procent udziałów i nie musi Pan nawet dotykać portalu palcem. A jeśli zechce Pan coś popisać, to w dodatku otrzymuje Pan za to pieniądze (bo Elektrowóz płaci).
Pamiętajmy, że nie żyjemy w świecie wycen giełdowych z USA. W Polsce nabywa się portale za około 3-10x ich dotychczasowego miesięcznego przychodu, robi się to rzadko i z dużą nieufnością. Tak naprawdę prawie wszyscy klasyczni wydawcy trzymają online "bo wypada". Internet generuje zbliżone koszty ludzkie do innych mediów – o czym przekonał się Pan na własnej skórze – a przychody są znacząco niższe, czasem o rzędy wielkości! Internet nie jest w stanie utrzymywać dotychczasowych rozbudowanych działów administracji, księgowości, HR, biur w fajnych miejscach itd.
Proszę podejść do tematu na chłodno, biznesowo, po amerykańsku, licząc zyski i straty. Można wszystko wysadzić w powietrze, ale to nie jest przecież obrona Westerplatte. Biznes nie polega na tym, żeby inni mieli gorzej, tylko żeby wszyscy mieli dobrze lub bardzo dobrze.
A do osiągnięcia na początku jest to [proszę mi wybaczyć wykrzykniki, screenshot był do prezentacji, portal niedługo później sprzedałem i nie miałem wglądu do danych po zamknięciu roku]:
przychody.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 222 raz(y) 99,69 KB |
|
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2018-10-25, 08:56
|
|
|
Podoba mi się otwartość propozycji . I zawsze to jest nadzieja dla nas zwykłych użytkowników .
Powodzenia w negocjacjach dla bu stron |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
|
|
|
 |
ElektroWoz.pl
|
Wysłany: 2018-11-09, 16:36
|
|
|
Bronek napisał/a: | Podoba mi się otwartość propozycji . I zawsze to jest nadzieja dla nas zwykłych użytkowników .
Powodzenia w negocjacjach dla bu stron |
Dzięki! Niestety, nie mamy żadnej konkretnej odpowiedzi, a czas ucieka. Alexa mówi, że oglądalność strony zjeżdża.
My się chyba poddajemy, bo już teraz zamiast monetyzować ruch trzeba będzie walczyć o odzyskanie dawnej oglądalności.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
montana
montana
|
Wysłany: 2018-11-12, 20:27
|
|
|
Uczestniczyłem w rozwoju pewnego forum, który dziś jest dość znanym portalem technologicznym. Rok 2005 był rokiem, kiedy forum (też na phpbb) stało przed podobym wyzwaniem. Pierwszy krok do rentowności to reklamy Adsense i dotacje od userów. Ci którzy opłacili tzw. grupę Biznes, Pro itp. nie widzieli reklam. Zaciągnęliśmy też grupę redaktorów i moderatorów, którzy na początku pro bono redagowali wpisy. Zrobiono też upgrade silnika forum, odświeżono stronę newsową, wprowadzono blogi użytkowników, poprawiono SEO. Miałem przyjemność być redaktorem naczelnym i współadministratorem tego przedsięwzięcia przez kilka lat.
Se.org ma potencjał by całość była rentowna, ale bez zaangażowania właściciela i userów nic tu nie wypali. Jeśli właściciel nie znajdzie czasu na tego typu działanie, jedyne co mogę zasugerować to chociaż utrzymanie forum - z dotacji i reklam. Utrzymanie serwera na tym poziomie to nie są ogromne wydatki, a moderacja i użytkownicy redaktorzy pro bono (parę newsów miesięcznie), powinni się znaleźć.
Na szybko - strona nie posiada wykupionego SSLa co obniża jego pozycję w PageRank - to może być jedna z przyczyn spadku oglądalności, choć to jest wiele czynników, dokładnych statystyk z Google Analitycsa nie znam.
Długi temat, ale dla SEorg na pewno jest przyszłość.
PS. Portal o którym pisałem, współtworzyłem od 2005 roku - istnieje do dziś i miesiąc w miesiąc jest rentowny.
Jeśli właściciel miałby jakieś pytania, służę pomocą na priv lub telefonicznie. |
_________________ www.iport.pl
Seicento->Volvo v40->Volvo s80->Audi A5->BMW 3-> Tesla Model 3? |
|
|
|
 |
dsctom
|
Wysłany: 2018-11-14, 14:40
|
|
|
@montana
czy mógłbym prosić o kontakt na PW, wysłałem wiadomość ale nie wiem czy doszła.
T |
|
|
|
 |
RaveN
Administrator

|
Wysłany: 2018-11-15, 10:40
|
|
|
Wcześniejsze propozycje przejęcia strony za bezcen mnie nie interesują.
montana,
Jeżeli byłby chętny w zakupie strony i takim jej ulepszaniu, żeby rozkwitła to byłoby super.
Jeśli znajdę czas to może jeszcze coś podziałam. Pozwolę sobie może się skontaktować w wolnej chwili. Pozdrawiam. |
_________________ Samochody Elektryczne - SamochodyElektryczne.org
|
|
|
|
 |
electric
Hyundai IONIQ
|
Wysłany: 2020-12-26, 10:29
|
|
|
RaveN napisał/a: | Wcześniejsze propozycje przejęcia strony za bezcen mnie nie interesują.
montana,
Jeżeli byłby chętny w zakupie strony i takim jej ulepszaniu, żeby rozkwitła to byłoby super.
Jeśli znajdę czas to może jeszcze coś podziałam. Pozwolę sobie może się skontaktować w wolnej chwili. Pozdrawiam. |
Jest jeszcze cien nadzieji, ze ta strona powroci w pelnej krasie w 2021 roku? Nie samo forum.
Tego zycze w kazdym razie |
|
|
|
 |
lukaszg
4Trees4life
|
Wysłany: 2021-03-24, 12:38
|
|
|
Scenariuszy jest kilka, najgorszy to tylko sprzedaż nazwy domeny. Elektrowóz bazuje na Disqus, nowinkach, emocjach, grafikach.
Forum powinno przetrwać, pasuje się w niszę, chociaż powinno być odciążone aby moderacją i administracją nie była obciążona jedna osoba.
Konkurencja innych podobnych forum też nie śpi widzę, że nawet tu czuwa. |
|
|
|
 |
electric
Hyundai IONIQ
|
Wysłany: 2021-07-08, 22:44
|
|
|
lukaszg napisał/a: | Scenariuszy jest kilka, najgorszy to tylko sprzedaż nazwy domeny. Elektrowóz bazuje na Disqus, nowinkach, emocjach, grafikach.
Forum powinno przetrwać, pasuje się w niszę, chociaż powinno być odciążone aby moderacją i administracją nie była obciążona jedna osoba.
Konkurencja innych podobnych forum też nie śpi widzę, że nawet tu czuwa. |
Jak dla mnie elektrowoz to tylko obecnie bazuje na emocjach - dobrze to ujales. Obecnie prawie w ogole tam nie zagladam, bo skoro pija tamtejsi dziennikarzy do rzadu o to, ze doplaty sie przedluzaja (jak ich jeszcze nie bylo), ze sa za male dajac przyklady panstw zachodnich, to ja uciekam z takich stron. To tylko jeden z przykladow, ale strona sie rozjechala jakis czas temu, naprawde malo merytoryki. Zaraz mam skojarzenie z wp, onetem itp. gdzie emocje to podstawa.
Temu sobie cenie to forum, bo tu ludzie, ktorzy maja bev, jezdza, wymienia poglady, doswiadczenia, nikt nie uprawia tu polityki.
Obecnie - z tematu bev - to czytam electrek.co, geotab.com i wlasnie to forum (wczesniej jeszcze forum jedno o bev) i to sa naprawde strony o BEV. |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2021-07-09, 08:10
|
|
|
electric napisał/a: |
Jak dla mnie elektrowoz to tylko obecnie bazuje na emocjach - dobrze to ujales. Obecnie prawie w ogole tam nie zagladam, bo skoro pija tamtejsi dziennikarzy do rzadu o to, ze doplaty sie przedluzaja (jak ich jeszcze nie bylo), |
W sensie że się nie przedłużają, czy chodzi o to, ze nie wolno na TEN rząd nic złego napisać? |
|
|
|
 |
electric
Hyundai IONIQ
|
Wysłany: 2021-07-09, 08:57
|
|
|
Cav napisał/a: | electric napisał/a: |
Jak dla mnie elektrowoz to tylko obecnie bazuje na emocjach - dobrze to ujales. Obecnie prawie w ogole tam nie zagladam, bo skoro pija tamtejsi dziennikarzy do rzadu o to, ze doplaty sie przedluzaja (jak ich jeszcze nie bylo), |
W sensie że się nie przedłużają, czy chodzi o to, ze nie wolno na TEN rząd nic złego napisać? |
Dlaczego uwazasz, ze nie wolno? Nie interesuje sie polityka, szukam info, na temat BEV na stronach, ktore do tego predysponuja. Poczytaj moze electrek.co to wierze, ze zrozumiesz. |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2021-07-09, 14:18
|
|
|
electric napisał/a: | Cav napisał/a: | electric napisał/a: |
Dlaczego uwazasz, ze nie wolno? |
Starałem się zrozumieć zastrzeżenia.
Dla mnie tak duże opóźnienia po stronie rządzących są istotne, więc trudno żeby portal tematyczny je omijał - nie widzę tu polityki. |
|
|
|
 |
electric
Hyundai IONIQ
|
Wysłany: 2021-07-10, 08:26
|
|
|
Cav napisał/a: | electric napisał/a: | Cav napisał/a: | electric napisał/a: |
Dlaczego uwazasz, ze nie wolno? |
Starałem się zrozumieć zastrzeżenia.
Dla mnie tak duże opóźnienia po stronie rządzących są istotne, więc trudno żeby portal tematyczny je omijał - nie widzę tu polityki. |
Dla mnie grilowanie jakiegos tematu to wlasnie polityka - beda to beda, grilujac nie przyspieszymy tego procesu.
Tu chodzi o cos innego, o wejscia na strone, o budowanie popularnosci strony, o przegladane reklamy, o statystyki itd. Z innej beczki czytajac o gigafactory w Berlinie, malo mnie interesuje to, ze saperzy bomby usuwali, ze zieloni protestowali na placu budowy, o decyzji sadu w sprawie budowy, czy osobny artykul, ze zaczela sie wycinka drzew pod budowe i i w koncu o tym, ze ciezki sprzet wjechal na teren budowy Piec artykolow o byle czym. |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2021-07-10, 10:29
|
|
|
Widać mamy całkowicie odmienne zdanie o dotrzymywaniu złożonych obietnic, oraz o zadaniach dla rządu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|