SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tesla model 3
Autor Wiadomość
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 743
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2021-07-09, 13:59   

To nie wygląda na e-NV200...
 
 
bro

Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 311
Wysłany: 2021-07-09, 15:36   

Maxus?
 
 
MOTORASTA

Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 147
Wysłany: 2021-07-09, 17:42   

https://www.greencarcongr...0920-maxus.html
_________________

 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1626
Wysłany: 2021-07-09, 22:32   

Tutak opisalem ladowanie Modelu 3: https://www.teslanacodzie...el-3-ladowanie/

Geatuluje zakupu:)
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
DaroWien

Dołączył: 09 Maj 2016
Posty: 57
Skąd: Wieden
Wysłany: 2021-07-13, 21:05   

Tak dokladnie to Saic Motor Maxus, moim zdaniem bardzo fajny dostawczak, wynajmowalismy takiego przez dwa lata, zrobilismy nim 15000km
W tym roku kupilismy nowego poliftowego, roznica to dwoje drzwi przesuwnych oraz nowe radio, tak pozatym nie zauwazylem roznicy.
Samochodem zobilismy 2500km i dzis odkrylem ze kabel typu Menekes laduje moja Tesle z moca 4kW :( wiec musze go reklamowac, pewnie przez kabel tez zdazylo sie dwa razy ze ladowanie zostalo przerwane.

Co do tematu ladowania Tesli
Wodnik w artykule jest blad poniewaz model 3 moze sie ladowac z maksymalna moca 11kW poprzez Wallbox.
Wciaz interesuje mnie czy poprzez dodana ladowarke do samochodu mozna ladowac auto z moca 11kW lub conajmniej 7,4kW uzywajac do tego wtyczki niemieskiej 32A??
Byloby ok ladowac mobilna ladowarka nawet z taka moca, chyba bede musial sie zaopatrzec w ta przejsciowke :-D
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1626
Wysłany: 2021-07-14, 00:44   

@DaroWien: w artykule bledu nie ma, naprawde. Napisalem, ze:“ Dlaczego Tesla tak wybrała, nie wiadomo – ładowarka pokładowa jest przecież w stanie obsłużyć 11kW (czyli trzy fazy i 16A na fazę)“.

Wallbox tesli moze dac do 22kW, ladujac tym samym np. twoich gosci, ktorzy podjada stara S z ladowarka pokladowa 22kW. Ty jednak wycoagniesz z niej „tylko“ 11kW.

Zapytales, czy przez umc gen2 mozesz ladowac 11kW:
Nie! Bo 11kW to, powtorze, 3x16A, a umc gen2 jest JEDNOfazowy.

Czy mozesz 7,4kW? Tak, po przerobce (poczytaj komentarze pod artykulem).
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
DaroWien

Dołączył: 09 Maj 2016
Posty: 57
Skąd: Wieden
Wysłany: 2021-07-15, 09:43   

wodnik7 napisał/a:
@DaroWien: w artykule bledu nie ma, naprawde. Napisalem, ze:“ Dlaczego Tesla tak wybrała, nie wiadomo – ładowarka pokładowa jest przecież w stanie obsłużyć 11kW (czyli trzy fazy i 16A na fazę)“.

Wallbox tesli moze dac do 22kW, ladujac tym samym np. twoich gosci, ktorzy podjada stara S z ladowarka pokladowa 22kW. Ty jednak wycoagniesz z niej „tylko“ 11kW.

Zapytales, czy przez umc gen2 mozesz ladowac 11kW:
Nie! Bo 11kW to, powtorze, 3x16A, a umc gen2 jest JEDNOfazowy.

Czy mozesz 7,4kW? Tak, po przerobce (poczytaj komentarze pod artykulem).

Wodnik faktycznie zaglebiajac sie w artykul to jest jak piszesz ale widze po komentarzu ze nie tylko ja to tak zrozumialem a gosc nawet juz kupil wallboxa 22kW :)

Wiem ze Wallbox laduje z moca 22kW modele S bo mamy go w firmie, mamy tez stary kabel UMC ktory zabieram ze soba jak jade w dluzsza trase, korzystamy tez ze ladowarki Go-e ktora daje moc 11kW.

Co do UMC 2 to nawet wtyczka 32A niebieska bylaby opcja, 7kW naladuje auto za noc spokojnie, tylko... czy to ma byc instalacja 380v? czy 230v? bo teraz sam nie wiem :D musze dopytac elektryka.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 743
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2021-07-15, 10:33   

DaroWien napisał/a:
7kW naladuje auto za noc spokojnie, tylko... czy to ma byc instalacja 380v? czy 230v? bo teraz sam nie wiem musze dopytac elektryka.


230V x 32 A = 7360W ~ 7kW
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1626
Wysłany: 2021-07-15, 10:42   

Tesla produkuje wall connectory tylko 22kW, mozna zmniejszyc moc plynnie, jesli sie koniecznie chce (bo instalacja w domu np. tyle nie udzwignie). Ne ma w moim przekonaniu lepszej oferty (biorac pod uwage cene) na rynku.
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
DaroWien

Dołączył: 09 Maj 2016
Posty: 57
Skąd: Wieden
Wysłany: 2021-07-20, 17:45   

krawcu napisał/a:
DaroWien napisał/a:
7kW naladuje auto za noc spokojnie, tylko... czy to ma byc instalacja 380v? czy 230v? bo teraz sam nie wiem musze dopytac elektryka.


230V x 32 A = 7360W ~ 7kW


Pewnie dla ciebie to jest jasne jak dzien :D jednak ja nie rozumiem dlaczego wieksza wtyczka ma wiecej Amper a mniejsza ma mniej amper?? jak kabel i prad w niej jest taki sam
Jesli bylbys tak mily to bardzo bym cie prosil o wyjasnienie tego zagadnienia i jak powinienen to zrobic??
Kupuje adapter od Tesli 32A i gniazdko nascienne 32A niebieskie, do tego kupie kabel 3x2,5 oraz bezpiecznik C20 czy taki zestaw jest dobry??
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1626
Wysłany: 2021-07-20, 21:56   

DaroWien, prad nie jest ten sam: masz albo jedna faze (jeden kabel “pradowy”, do tego zero i uziemienie) albo trzy fazy (trzy kable “pradowe” i do tego zero i uziemienie).

To podstawa. Naprawde polecam ci kupic stacje ladowania nascienna tesli, kosztuje dla ciebie ok 500euro, i bedziesz mial spokoj. Bez wycoagania kabli i kombinacji.

Poczytaj jeszcze raz dokladnie, co napisalem na swojej stronie.
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3938
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2021-07-21, 09:28   

DaroWien napisał/a:
jednak ja nie rozumiem dlaczego wieksza wtyczka ma wiecej Amper a mniejsza ma mniej amper?? jak kabel i prad w niej jest taki sam
Może masz na myśli adapter - EVSE wykrywa jaki adapter jest podłączony i reaguje ustawieniem odpowiedniego dla niego prądu.

DaroWien napisał/a:
Kupuje adapter od Tesli 32A i gniazdko nascienne 32A niebieskie, do tego kupie kabel 3x2,5 oraz bezpiecznik C20 czy taki zestaw jest dobry??
Nie jest dobry - z jednej fazy pójdą 32A, więc przewód minimum 3x4mm2 (najlepiej 3x6mm2) i bezpiecznik pojedynczy 32A, może być B32 (tu nie ma przeciążeń - ani dłuższych ani chwilowych, więc C32 nie powinien być użyty jeśli tylko stacja jest pod niego podłączona).
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12