SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć się w bloku
Autor Wiadomość
fantomasz

Dołączył: 22 Lis 2021
Posty: 3
Wysłany: 2021-11-22, 19:11   Jak podłączyć się w bloku

Witam. Mam mieszkanie w bloku z garażem podziemnym. Mieszkanie na parterze a w mieszkaniu siła pod indukcję w kuchni. Na fakturze z Taurona mam info że taryfa jest G11, zabezpieczenie 20A, moc umowna 12kW, 3 fazy. W garażu chciałbym mieć gniazdo 3 fazowe aby zainstalowac wallboxa. Teraz pytanie jak najlepiej to zrobić. Czy ciągnąć kabel ze swojego licznika ( czy bezpiecznik wytrzyma) czy lepiej ciągnać kabel bezpośrednio z szafy rozdzielczej i zakładać drugi licznik lub podlicznik?
 
 
Hakun 

Dołączył: 27 Lut 2019
Posty: 98
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2021-11-22, 19:27   

jak dostaniesz zgodę Wspólnoty to ciągnij z domu i potem zwiększ przydział mocy.
 
 
fantomasz

Dołączył: 22 Lis 2021
Posty: 3
Wysłany: 2021-11-22, 19:34   

Moj licznik jest na korytarzu więc mówisz aby ciągnąć kabel od swojego licznika? Do ilu musiałbym zwiększyć moc? Kabel który idzie do licznika to wytrzyma?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3334
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2021-11-22, 21:19   

fantomasz napisał/a:
Moj licznik jest na korytarzu więc mówisz aby ciągnąć kabel od swojego licznika?

Tak , jesto to jedno z prostszych rozwiązań . Inne To po otrzymaniu zgody ze wspólnoty pociągnąć kabel z głównej rozdzielni i podlicznik ( o ile wspólnota sie zgodzi)

fantomasz napisał/a:
Do ilu musiałbym zwiększyć moc?

To zależy jaki wallpod chcesz sobie zainstalować . Jesli np 3f/11kW to musiałbyś zwiększyć moc do ok 22 kW

fantomasz napisał/a:
Kabel który idzie do licznika to wytrzyma?
Skoro już masz pociągnięte tyle ile masz to o 11kW pewnie się da bez zwiększenia mocy. Możesz też nie zwiększać ale wtedy musisz pamiętać żeby w czasie ładowania nie uruchamiać kuchni i piekarnika jednocześnie zazwyczaj jesli nie działa kuchenka i pralka jednocześnie to masz ma 2 kW pobierane
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12