Rower elektryczny do bagażnika |
Autor |
Wiadomość |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2020-05-12, 19:50 Rower elektryczny do bagażnika
|
|
|
Czy spotkał się ktoś z godnym polecenia sprzętem, który bez problemów mieści się do bagażnika małego samochodu?
Zwykły elektryczny składak odpada, niby wejdzie, ale na pewno nie bez problemów, a najlepiej po położeniu kanapy.
Więc potrzebne coś mniejszego na codzienną "ostatnią milę" do pracy, położonej w strefie płatnego parkowania, czyli coś między hulajnogą a rowerem. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-05-12, 20:00
|
|
|
Hulajnoga , jestem fanem tego sprzętu . Mam cztery .
Zreszta rowery też. Ale male pizdryki rowerkowe i raczej przegrywaja z hulajnogami pod wzgledem mobilności . Żony Cecotec ma do tego zapasową baterie czyli spokojnie 40- 50 km pojedzie . A kosztowała niewiele w hispanskim sklepie ( taniej iz u nas o kilka stówek)
O mojej nie wspominam bo to 1000wat i waga .
A druga ktora ma to droga jak cholera. |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
|
|
|
 |
Ekolega
BMW i3 94ah

|
Wysłany: 2020-05-12, 22:47
|
|
|
Tez uwazam ze hulajnoga bedzie najlepsza. Na male odleglosci i maly gabaryt to bym chyba polecil m365pro nie jest to rewelacja, ale waga ok 14kg, wiec w miare lekko. |
|
|
|
 |
wodnik7
teslanacodzien.pl
|
Wysłany: 2020-05-13, 00:31
|
|
|
dokladnie, hulajnoga jest swietna, szwagierka rowniez tej uzywa. |
_________________ https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac! |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2020-05-13, 08:19
|
|
|
wodnik7 napisał/a: | dokladnie, hulajnoga jest swietna, szwagierka rowniez tej uzywa. |
Poza gabarytami nie widzę szczególnych zalet.
Rower wydaje mi się jednak wygodniejszy, do tego jest zgodny z prawem (i taki pozostanie), da się nim jechać bez prądu (i utytłania wedy we własnym pocie) i co prawda hulajnogą elektryczną za dużo nie jeździłem, ale na rowerze jedzie się dużo pewniej (większe koła, pompowane, więcej punktów podparcia człowieka itd).
Ma ktoś doświadczenia z czymś takim np.?
https://allegro.pl/oferta/fiido-d2-rower-elektryczny-skladany-e-bike-7-8ah-9054772721 |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-05-13, 14:34
|
|
|
Nie widzisz zalet , bo nie wiesz . Koła sa pompowana i mają np 10 cali .
Ad te składaczki ... Jako kamperowiec i aktywny " korzystacz" z dojazdówek . jesli rower to minimum 20" w skladaku i bateria 2x większa. Moc to minium 500 wat reszta szkoda zachodu .
Ale tradycyjnie wiesz lepiej jak kazdy z nas .
Na marginesie 6 hujanóg i z 7 rowerów elektrycznych zaliczyłem i zaliczam w tym składaczki były .
I jestem za rowerem elektrycznym nie mniejszym jak 26 cali koła
ORAZ HULAJNOGAMI o odpowiedniej mocy do odpowiedniej wagi dobranej do gościa .
Źle dobrane sprzety są potem mitregą , czy to rower czy hulajnoga. |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2020-05-13, 15:42
|
|
|
Bronek napisał/a: | Nie widzisz zalet , bo nie wiesz . Koła sa pompowana i mają np 10 cali .
Ad te składaczki ... Jako kamperowiec i aktywny " korzystacz" z dojazdówek . jesli rower to minimum 20" w skladaku i bateria 2x większa. Moc to minium 500 wat reszta szkoda zachodu .
.
Ale tradycyjnie wiesz lepiej jak kazdy z nas .
|
A co to jest "każdy z nas"?
Bo ja swój spalinowy skuter na elektryczny rower (28 calowy jak najbardziej) zamieniłem wiele lat temu, od tej pory korzystam z niego codziennie.
Aktualnie w garażu stoją 3 takie, używane bardzo często.
Więc od razu możesz sobie darować ten ton wyższości....
Obecnie szukam tylko jakiegoś dodatkowego jeździdła, ersatzu normalnego rowera (elektrycznego), który ŁATWO wejdzie do bagażnika (na dojazdy do pracy).
Zwykły składak 20 calowy nie wchodzi zbyt łatwo - mierzyłem nie dalej niż wczoraj, chciałbym czegoś łatwiejszego w pakowaniu.
Z kolei sprzęty z silnikiem o mocy 500 W i baterii 20 Ah w rowerach, to już inna klasa cenowa - takich nie szukam.
Silniki 250-350 W to właśnie norma w takich małych elektrykach, podobnie jak baterie 10 Ah. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-05-13, 17:44
|
|
|
Nie wyzszości tylko " Kazdy z nas" to każdy jest jak ten : "samiec alfa" a tu niemal tacy wszyscy ...nic osobistego.
I nie w tym rzecz ...
Pytasz ale generalnie znasz odpowiedź , chcesz toto kupić ...
No to kup i wszystko rozegra się w trasie . kwestia ile masz wzrostu , wagi . To ani rower ani jeżdzidełko , dziury wyłapuje i jest srednio bezpieczny . Po chodniku czy ulicy trudna jazda .
Jesli nie wiekszy rower/skladak , to tylko hulajnoga . Cenowo podobna do tego rowerka a o wiele bardziej funkcjonalna w mieście i wrzucisz nawet na tylne siedzenie. Nie usyfi go nawet zebatką łańcuchem.
zawsze wejdziesz z nia nawet do sklepu windy itd |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2020-05-13, 18:32
|
|
|
Bronek napisał/a: | Nie wyzszości tylko " Kazdy z nas" to każdy jest jak ten : "samiec alfa" a tu niemal tacy wszyscy ...nic osobistego.
I nie w tym rzecz ...
Pytasz ale generalnie znasz odpowiedź , chcesz toto kupić ...
|
No właśnie nie wiem czy toto, czy może istnieje coś bardziej sensownego (w podobnej cenie) - dlatego pytam o ew. doświadczenia użytkowników.
Toto było tylko przykładem, znalezionym na szybko.
Wiem tyle, że nie ma to być hulajnoga, choć gabarytowo byłaby najbardziej odpowiednia.
Ale widziałem skutki kiepskiego hamowania takiej hulajnogi oraz pomysły na ich eliminację z miast, więc jej nie chcę, dlatego pytałem o jeździdło z pedałami.
P.S.
Wzrostu i masy sporo - ale to ma być naprawdę na góra 2-3 km po strefie spp.
Na inne dystanse mam zwykłe gabarytowo rowery. |
|
|
|
 |
Ekolega
BMW i3 94ah

|
Wysłany: 2020-05-14, 15:08
|
|
|
Chciales cos kompaktowego do bagaznika na "ostatnia mile" to hulajnoga jest nie do pobicia, ale oczywiscie jesli chcesz rowerek to twoja sprawa. |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2020-05-14, 19:34
|
|
|
Ekolega napisał/a: | Chciales cos kompaktowego do bagaznika na "ostatnia mile" to hulajnoga jest nie do pobicia, ale oczywiscie jesli chcesz rowerek to twoja sprawa. |
Dokładnie.
Skoro pytam o rowerek w tytule wątku, to chciałbym poczytać COKOLWIEK o jakimkolwiek rowerku, a gdybym chciał hulajnogę, to bym o nią zapytał.
Nie jestem oderwany od widoku ulic na tyle, żeby nie mieć świadomości istnienia takich sprzętów. |
|
|
|
 |
Ekolega
BMW i3 94ah

|
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2020-05-15, 08:21
|
|
|
Jedzie się w miarę normalnie, czy jednak z racji wymiarów roweru i europejskiego wzrostu/wagi cyklisty są jakieś problemy? |
|
|
|
 |
papamila2
papamila
|
Wysłany: 2020-05-15, 08:55
|
|
|
kwestia pierwsza- skladany, czyli za każdym użyciem czynnosci przygotowujace, rama, kierownica siodelko
i to dwa razy ( wyjąć, rozłożyć, złożyć, zapakować )
Jak bedziesz robil to codziennie to mozna sie wkurzać.
Kwestia druga- komfort, male kółka to kiepskie wybieranie nierówności.
Skladak, nawet elektryczny jest dobry (czyt. znośny) na odległości do 5 km w jedna strone.
Inna kwestia to wspomaganie, tu jest 0-1, wiec niektórym kiepsko sie tak jeżdzi, ale to kwestia dystansu i determinacji.
ale jak zakladasz dojazd na " ostatni kilometr" to po zaakceptowaniu powyższego- będzie OK.
dodam wiecej, jak bedziesz go uzywal codziennie (no, czesto)
to bateria długo posłuży i bedzie w dobrej kondycji. |
|
|
|
 |
Jafidzi
|
Wysłany: 2020-05-19, 08:42
|
|
|
Witam,
Posiadam Xiaomi Qicycle przed liftowy, spokojnie mieści się do małego bagażnika jak Mitsubishi I-MiEV. Prędkość maksymalna około 28km, zasięg w zależności od użycia trybu od 25 do 40km. Po rozładowaniu baterii można pedałować dalej. |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2020-05-19, 09:45
|
|
|
Jafidzi napisał/a: | Witam,
Posiadam Xiaomi Qicycle przed liftowy, spokojnie mieści się do małego bagażnika jak Mitsubishi I-MiEV. |
Rozumiem że z racji sposobu składania, mieści się tylko "na stojąco"?
Szczerze mówiąc wolałbym żeby dało się go położyć w bagażniku, niż liczyć na stabliność w takiej pozycji - mam nieco większy bagażnik, więc pewnie dał by radę się w nim przewracać.
Rura siodełka, na której się opiera po złożeniu, nie jest brudna od smarów od dołu? |
|
|
|
 |
Cav
e-Soul/Smart ED
|
Wysłany: 2022-08-13, 07:30
|
|
|
Jak już wątek został odświeżony, to dodam, że zamiast zakupu nowego rowerka, zainwestowałem jednak w hak i problem z wyborem środka lokomocji się rozwiązał sam.
Jednak sprzęt w bagażniku to nie to, na plażę hulajnogą nie wjadę.... |
|
|
|
 |
RafalR87
|
Wysłany: 2022-11-04, 15:17
|
|
|
A propos roweru elektrycznego.... byłem pod wrażeniem będąc ostatnio na klimczoku jak ludzie na nim smigają. Tak jak byłem niezbyt pozytywnie nastawiony do tego typu wynalazku, to teraz stwierdzam, że jest to genialne. |
|
|
|
 |
|