SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KUPIĘ Ładowarkę do saxo / 106
Autor Wiadomość
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-09, 17:33   KUPIĘ Ładowarkę do saxo / 106

Kupię ładowarkę do saxo / 106 najlepiej oryginalną (tą z boxa) lub całego boxa lub od biedy jakiś zamiennik oryginalnej ładowarki.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3101
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2023-01-09, 21:10   

Najprostszy i chyba najtańszy sposób to zakup 3 ładowarek telekomunikacyjnych ( najlepiej o regulowanym napięciu ) i ustawienie ich szeregowo aby dawały napięcie łączne ( dla NiCd 163 V) .
Ewentualnie mam chyba takie trzy sztuki , nie potrafię w nich regulować napięcia ręcznie , można to zrobić za pomocą modułu kontrolnego Telzas ( wszystkie mają obecnie po 56V) o mocy 2,5 kW kazda ( trzeba by było ładować z 3 faz) i pilnować aby je wyłączyć przy napięciu ( delta pik 163V)
Są to zasilacze produkcji Telzas model PDD 48/55 .
Możesz poszukać innych , kiedyś były takie fajne Eltec Flatpack o mocy 1,5 kW z małym wieloobrotowym potencjometrem którym można było idealnie regulować napięcie w zakresie 40 - 60 V
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-11, 16:51   

Hej, Jas_pik
Dzięki za szybką odpowiedź.
Wyszukałem ten zasilacz, faktycznie ma dobry stosunek ceny do mocy, jednak czy potrzeba aż takiej mocy? Problem w tym że nie mam siły (3 faz) i o ile w garażu mógłbym założyć to czasem doładowuję się w pracy a tam już nie mam takiej możliwości, dla tego zależy mi na ładowaniu z gniazdka 230V. Z tego powodu nie chcę budować niczego na wzór stacjonarnej ładowarki/słupka/czy power wall'a itp. Fajnie by było jakby zamiennik zmieścił się w miejscu po oryginalnej ładowarce, ale to nie priorytet. Tak czy inaczej musi być mobilny by się dało ładować tam gdzie występuje potrzeba a nie tylko tam gdzie stoi słupek. Rozważałem zasilacz z regulowanym napięciem wyjścia. Mają one cechę wspólną polegającą na tym że zasilacz w początkowej fazie ładowania z powodu niskiego napięcia na klemie jest przeciążany, natomiast gdy potencjały się wyrównują natężenie prądu spada co stoi w sprzeczności z specyfikacją baterii saft gdyż te należy ładować stałym natężeniem a nie stałym napięciem. Inaczej nie gazują.

Mimo wszystko zacny pomysł. Dzięki wielkie.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3101
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2023-01-11, 18:59   

Możesz poszukać innych zasilaczy telekomunikacyjnych o mniejszych mocach.
Baterie Saft są odporne na szybkie ładowanie dużym prądem
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-12, 10:02   

Masz rację Jas_pik, tak trzeba będzie zrobić. Ale zanim wykosztuje się na taką samoróbkę to może warto zweryfikować i potwierdzić czy to że moja dotychczasowa ładowarka nie chce ładować to faktycznie jej wina. Wytargałem ją z boxa i nie wygląda na uszkodzoną. To znaczy wizualnie nie wygląda. Nic nie jest okopcone, wybuchnięte ani wycieknięte, wygląda jak nówka ze sklepu. Może to nie ładowarkę szlak trafił ale jakąś złączkę lub coś.

Jas_pik masz może jakąś opcję weryfikacji? Wiesz jak zmierzyć taką ładowarkę, albo masz ją w czym sprawdzić?

Lub ktokolwiek chciałby się podjąć sprawdzenia łądowarki w innym boksie lub udostępnić boksa do weryfikacji to chętnie nabędę taką usługę.
 
 
rzepon 

Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 68
Skąd: Lublin
Wysłany: 2023-01-13, 01:15   

A masz pewność, że kabel którego używasz ma czyste styki mówiące autu że wtyczka siedzi w gnieździe? albo te styki w gnieździe wymagają przeczyszczenia bo nie kontaktują i ładowanie nie startuje. W gnieździe trzeba uważać bo na grubych prostokątnych stykach jest napięcie baterii. Bywało że styk krańcowy klapki nie działał prawidłowo i też ładowanie nie ruszy jeśli auto widzi że klapka otwarta. Ładowarkę by sprawdzić to sporo mierzenia diod i tranzystorów.
_________________
http://www.evalbum.com/4085
 
 
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-16, 17:48   

Hej, rzepon!!
Dzięki za info. Sprawdziłem kabel i gniazdo. Jak podłączę kabel do gniazda to świeci się kontrolka stop i nie można odpalić - znaczy kabel wykryty. Jednak podanie napięcia nie powoduje mignięcia kierunków a powinno krótkie gdy klapka otwarta i długie gdy zamknięta. Napięcie dociera do ładowarki ale jej nie wzbuda. Otwarcie klapki podświetla gniazdo.
 
 
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-23, 17:24   

Hej jas_pik,

A czemu telekomunikacyjne zasilacze? Mają jakąś szczególną właściwość?

Jakiś taki zwykły z regulacją się nie nada?
Taki z CNC na przykład:

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-regulowany-wrzeciona-800w-110v-mach3-cnc-12819170408?snapshot

???????????????????????
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1702
Wysłany: 2023-01-23, 18:38   

Naprawde 800W Ci wystarczy? Telekomunikacyjne sa bardzo dobrze robione, na stala prace przygotowane. I kilka kW w tej cenie co toto na allegro.
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3101
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2023-01-24, 10:48   

Kamiloski napisał/a:


A czemu telekomunikacyjne zasilacze? Mają jakąś szczególną właściwość?

Jakiś taki zwykły z regulacją się nie nada?

Telekomunikacyjne będą pracowały długo bez problemu
A taki chińczyk szybko przestanie działać.
Potrzebujesz napięcia ok 160V a nie 110 V.
A masz do naładowania co najmniej 12 000 Wh .
Jeśli podzielisz to przez 800 W to ile godzin sie będzie ładować ?
Co najmniej 15. A NiCd musza btć jeszcze przeładowane co najmniej na 10%
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-24, 15:49   

Tak wiem że jest słaby.
Wybrałem ten model bo w porównaniu do innych świetnie układa się w miejscu po ładowarce. Niemal idealnie wchodzą 4 szt. Połączenie dwóch szeregowo pozwoli uzyskać potrzebne napięcie, a kolejne dwa w szeregu podpięte równolegle do poprzednich darzą trochę wyższy amperaż (12A). Jeśli macie lub znacie modele lepsze to proszę o info, namiar, ofertę.... co kolwiek bo to że nie znalazłem lepszego rozwiązania nie znaczy że się będę upierać przy tym, a przy okazji mogę dać komuś zarobić.

Znajdowałem modele zasilaczy telekomunikacyjnych jednak trafiałem raczej na niskie napięcie 24-48 v to znaczy że użycie dwóch i tak nie wystarczy, były duże, nie mieściłyby się w aucie i miały dużą moc sumaryczną trudną do zapewnienia z domowego gniazdka. Dla tego uważam że to raczej materiał do budowy ładowarki typu słupek.
Przeglądałem różne opcje, które mieściłyby się wewnątrz boxa i ten chińczyk z allegro miał rozsądny stosunek mocy do ceny 2w/1zł. bo w większość stosunek ten był odwrotny. Szukałem po sklepach elektronicznych, modelarskich, oświetleniowych ipt. Alternatywą mógłby być zestaw kilku-kilkunastu zasilaczy stałoprądowych do ledów ale stosunek ceny do mocy i objętości do mocy jest jeszcze gorszy - tylko jakość może lepsza.
Podobnie z ładowarkami do wózków widłowych, mocne bo 40-100 A ale właśnie 24-48 V

Znajdowałem też zasilacze telekomunikacyjne o mniejszych mocach na rynku wtórnym, ale oferowano zazwyczaj po jednej sztuce co nie wystarczało na zbudowanie wymaganego napięcia.

Fajnie byłoby mieć mocną, szybką ładowarkę zewnętrzną dostępną w domu do bierzących potrzeb i graty na taką też już zaczynam zbierać (i zaczynam chciwie spoglądać na te zasilacze od jas-pika - napisz tu lub na priv ile za nie chcesz) więc jak ktoś ma takie rupiecie z których można złożyć ładowarkę i chce się pozbyć to proszę o info. Myślę też by z pomocą kontrolera do paneli ładować się solarnie, więc jak ktoś używa taki kontroler i poleca do mojego zastosowania, będę wdzięczny za info, a może ktoś ma i nie używa i mu zalega i chciałby spieniężyć, przydałby mi się też dodatkowy kabel do gniazda ładowania saxo, chcę mieć jeden na zwykłe gniazdo ale do szybkiego ładowania przydałby się drugi lub jakiś paten z przejściówką.

Kolejną kwestią jest też podłączenie zasilaczy do baterii. Na krótko się nie da bo baterie wykryje jako zwarcie z powodu małego oporu wewnętrznego. Na to też nie mam rozwiązania. Jak ktoś wie jak precyzyjnie dobrać rezystor czy inne ustrojstwo by nie spalić zasilaczy to proszę o wsparcie.

A jak ktoś ma czas, chęci i wiedzę by szybko złożyć potrzebną mi ładowarkę to też chętnie zlecę/odkupię.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3101
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2023-01-24, 22:15   

Podłączenie zasilaczy telekomunikacyjnych zazwyczaj jest bardzo proste i bezpieczne ( w odróżnieniu od chińskich które zazwyczaj nie mają izolowanych wyjść ) tak jak telekomunikacyjne.
Rzeczywiście ostatnio nie widać na portalach najlepszych zasilaczy Eltek Flatpack 1500 ( 1500 W/48 V ) z dokładna regulacja napięcia wyjściowego.
Jeśli szukasz mniejszych mocy t mam w tej chwili kilka zasilaczy Eltek SMPS 200. Mają moc 200W i możesz je łączyć równolegle i szeregowo.
Nie mają łatwej regulacji napięcia ale mam dostęp do programatora i mogę Ci kazdy z nich zaprogramować na potrzebne napięcie ( w zakresie 42 - 58 V jak dobrze pamiętam)
I nie ma z nimi problemu z ładowaniem dowolnych akumulatorów ( nie trzeba robić dziwnych rzeczy .
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
gienek333 

Wiek: 54
Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1444
Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-01-25, 18:22   

Ten zasilacz to nieporozumienie (te aku mają bardzo dużą rozpiętość napięć ładowania 1-1.6V na celę). Ja bym poszukał zdolnego elektronika i uruchomił ładowarkę pokładową. Możesz napisać do kolegi Pirserwis może coś ma.
 
 
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-26, 10:51   

Szanowny gienek333

Że zasilacz kiepski to już mamy ustalone, nie czas go krytykować tylko oferować lepsze.


Rozmawiałem z pirserwis. Mówił że ma taką ładowarkę, potem że sprzedał, potem że znowu ma, że nawet przywiezie bo ma po drodze, że jak będzie ze świąt z domu wracał, potem że z sylwestra i od końca roku cisza.

Jak ktoś ma pojęcie chętnie udostępnię ładowarkę, dla tego co ją odpali atrakcyjna nagroda.
 
 
gienek333 

Wiek: 54
Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1444
Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-01-26, 20:14   

To nie jest krytyka. Zasilacz i ładowarka to dwa różne urządzenia. Trudno zaoferować naprawę ładowarki na odległość (nie wiadomo gdzie mieszkasz), a zdalnie to już wysoki lewel
 
 
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-27, 10:55   

Jak wysoki? Wysyłam ładowarkę, jak trzeba to z boxem i do dzieła!!!
Z Wa-wy jestem.
 
 
Kamiloski

Dołączył: 29 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 2023-01-27, 10:56   

Jak ktoś ma blisko to i auto udostępnię.
 
 
rzepon 

Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 68
Skąd: Lublin
Wysłany: 2023-01-31, 00:56   

Daje je się naprawić, pirserwis tak ma przypomnij mu się i tyle ;-)
_________________
http://www.evalbum.com/4085
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12