Kosiarka akumulatorowa |
Autor |
Wiadomość |
trax

|
Wysłany: 2020-05-19, 09:39
|
|
|
Zastanawiam sie czy czy kupić WORX M700 w wersji bez mozliwosci podłaczenia ACS (starszy model) czy aktualny model W141E tyle ze jest on na 500m2
Czy kosiarka jakoś mierzy sobie wielkość koszonego terenu?
A może jest możliwośc ustawienia dwu stref koszenia i tak w jeden dzień część w drugi drugą cześć ogrodu - bo myślę ze bliżej powierzchniowo będzie do 700m niz 500. A ten czujnik ACS kusi zwłaszcza ze Żona sporo różnych drobiazgów ma nasadzone i owijanie tego przewodem może być kłopotliwe stąd myżlę że ultradzwiękowy czujnik może okazać się przydatny.
Kluczowe jednak jest pytanie czy model dedykowany do 500m2 poradzi sobie z nieco większym areałem ? |
_________________ Pozdrawiam
Trax |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-05-19, 11:07
|
|
|
Mniejszy model ma tylko tyle, że trzy noże. Większy ma cztery noże. Im więcej noży tym dłużej pozostaną ostre i lepiej tną.
W141E jest o tyle fajniejszy, że ma przesunięty talerz koszący na bok, dzięki temu mniej pozostawia nieskoszonego przy ścianach i krawędziach. M700 (taki dokładnie mam) ma noże na środku, przez co przy ścianach i krawęznikach zostaje jakieś 20cm nie skoszonej części.
Tak, ustawia się kilka stref (maks 4). To są właśnie te punkty startowe, o których pisałem. Ustawiasz, że raz startuje z tego odcinka przewodu który jest w strefie A, a raz z odcinka przewodu znajdującego się w strefie B. Pomiędzy strefami przewód musi być w jednym kawałku i kosiarka musi jakoś pomiędzy nimi przejechać. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-05-19, 17:30
|
|
|
Powiem tak . Kosiarke dostosowujemy do trawnika , ale tez i trawnik do kosiarki . Np . W tym drugim przypadku krawężniki zastępujemy takimi obrzezami aby kosiarka mogla na nie wjechac i dokosić do samej krawędzi trawy . Co i tak wymaga po miesiacach i latach dociecia trawy specjalnym półksięzycowatym nozem , bo trawnik sie podnosi.,
Kombinowac nie ma co , bo to tak jak z szukanie idealnego elektrycznego auta . nie zawsze warto placić za Tesle jak wystarczy leaf . Ale kto bogatemu zabroni .
Optymalnie to do 700- 1000 Euro max i lepiej pokombinowac z roslinami i trawą . taniej i skuteczniej .
To tak jak z SPY od leafa i aplikacjami do monitoringu , po roku bedzie jak zwykle włącz i zapomnij .
Czasem swoja znajduje wyłaczoną gdzies w ogrodzie po kilku dniach , bo wjechała na np zabawke lub jakiś "artefakt" Ostatnio trampolina się wysunęła na jej terytorium . Po dwóch dniach ,żona mówi chyba nam kosiarke ukradli bo jej dawno nie widzialam jak jeździ . ??? A ta się skubana schowała ...
Także wszystkie co sa od kilku lat na rynku maja plusy i minusy . ja chwale swoja , bo akurat dziala te cztery lata i tak jak w opisie nie wymaga wielkiego zachodu . To jej zaleta . nawet jak było widac kaczki maja ja w tyłku. I o to chodzi . |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-05-19, 17:49
|
|
|
WR141E to po prostu nowszy model tej naszej. Cena właściwie taka sama jak naszej. Gdybym dzisiaj kupował to bym ją zaryzykował.
Tak zrobili od spodu, moim zdaniem dobry pomysł:
W senise to akurat jakiś mniejszy model, z jednym kołem z przodu i trzema nożami, ale tak samo są z dwoma kołami i 4 nożami. Chodzi mi tylko o przesunięcie talerza tnącego. |
|
|
|
 |
wodnik7
teslanacodzien.pl
|
Wysłany: 2020-05-19, 18:59
|
|
|
To ja sie dolacze, kupilem kosiarke, ale nie robota, 80V greenworks, z napedem, sie okaze, jak bedzie kosic. Mam nadzieje, ze dobrze!
Bronek, piekny ogrodek, i kalarepa peruwianska niezla:) |
_________________ https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac! |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-05-19, 19:20
|
|
|
Na zdjeciach nawet kompostownik wyglada wspaniale a śmietnik jeszcze lepiej - szczegolnie z puszkami.
Teraz juz laske kladziemy , znudzilo sie i jest na dziko.
PS Dodam ad VORX , czysty przypadek u mnie bo bylo tanio i byłem niekumaty . Jak zwykle "ryzyk/fizyk" i mnie pozytywnie zaskoczyła . Wtedy nawet nie znalem tej marki
Obsługa on line i aktualizacje były jak w TESLI
na stronach w/w Forum pasjonaci , co śledzą algorytmy i montuja kamerki . Pełna śruba |
_________________ Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD |
|
|
|
 |
trax

|
Wysłany: 2020-05-22, 09:51
|
|
|
No i pojawił się wczoraj u mnie WORX Landroid WG796E.1 (1000m2)
czyli model z przed kilku lat który przeleżał w kartonie - próba przeprowadzona zapowiada się nieźle, przy moich 7ar i jego teoretycznym "zasięgu" 10ar powinien radzić sobie spokojnie
Dziś początek rozkładania okablowania - jestem bardzo mile zaskoczony natężeniem dzwięku a w zasadzie jego minimalnym natężeniem. |
Trax |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-05-22, 10:23
|
|
|
Jeśli chodzi o kabel to nie przejmuj się i układaj na trawniku. Oczywiście jak najbliżej ziemi (ja 'przeczesywałem' ręką trawę wzdłuż ułożonego kabla, żeby trawa wyszła nad kabel) ale i tak za kilka miesięcy nie będzie po nim śladu. Chyba, że masz gdzieś zacienione kompletnie gołe placki ziemi, to w tych miejscach lepiej wkopać. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-05-22, 13:36
|
|
|
Taki jak mój z WIFI.
masz tam 250 m drutu . Troche szpilek dokupić chyba trzeba bedzie ?? Wszystko zalezy jak bedziesz kombinowal z wyspami itp .
Empirycznie Ci wyjdzie jak to wszystko ogarnąć . Poprawki sa możliwe nawet po latach ale wtedy trzeba z kablem uważać bo zarosnie ale mozna go wyłuskać .
Z oprogramowaniem to musisz zdecydowac czy ci pasuje to co jest czy robic update . Ja juz nie robie od roku bo jestem zadowolony . |
|
|
|
 |
trax

|
Wysłany: 2020-05-23, 19:39
|
|
|
Jestem po pierwszych obserwacjach - mały zonk był bo się dziwnie restartował od czasu do czasu, ale już wiem chyba dlaczego.
Otóż zaznaczyłem opcję autoupdate firmware i przy próbie aktualizacji (a wygląda ze muszę zrobić ją przez USB) robił restart i się nie podnosił - przy okazji tracił dane typu data/czas.
Odznaczyłem opcje i chyba pomogło ... ufff
Bardzo mi się na razie podoba to co robi na 1/2 działki (za mało przewodu na całosc sie okazało), a najbardziej to jak cicho to robi! :O |
Trax |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-05-23, 20:19
|
|
|
Drut można sztukować .( dokupić) Są złączki hermetyczne - ale bez przesady. Mi na wyspy ( krzaki drzewa itp.) poszlo z 100m więcej .
Trawę doprowadzi do pożądku po ok tygodniu jazdy a nawet dłużej z trzema wyjazdami dziennie m/w . Inaczej na wiosnę gdy szybszy wzrost inaczj pod koniec lata.
ma jeździc niemal codziennie . No czasem z dwa trzy dni przerwy może być .
Opóźnienie na deszcz to minimum 60 minut , bo wyjedzie na mory . I będzie sie kleić od spodu trawa . Ale bez przesady , bo nic sie nie stanie . Można potem za jakis czas zajrzeć pod spod i z lekka oczyscić .
Bez przesady tez z tym czyszczeniem. Na poczatku dbalem i czysciłem przynajmniej co 2 tyg ... Wiadomo nowe. Teraz mniej tego serwisu i jest OK .
Dla mnie 3,5 cm wys. trawy to najlepsze ustawienie . Nie widać nierówności gruntu, trawa nie podsycha i jest przyjemna do chodzenia leżenia itd . Niżej, gdyby było to trzeba uważać na gałązki kamyczki itd... To są żyletki a nie noże.
Raz na 4-6tyg zmiana strony ostrza . Staram sie obskoczyć sezon na jednym czterostronnym kompecie nożyków..
Nie myj myjką ciśnieniową . |
|
|
|
 |
trax

|
Wysłany: 2020-06-03, 08:21
|
|
|
REWELACJA - kosiarka sprawdza się idealnie (no prawie) nie wiem dlaczego teraz dopiero ja mam
Mam jedynie problem z definicja multizone, proces się przerywa i nie udaje się do końca ich zapamietać trochę mnie to irytuje bo mam taki kawałeczeka który chce odwiedzać raz w tygodniu a na razie nie mozna tego ogarnac.
Czy ktoś przerabiał temat. |
Trax |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-06-03, 09:54
|
|
|
Robisz to aplikacją czy ręcznie w kosiarce? |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-06-03, 15:14
|
|
|
Pewnie nie połączyło sie z kosiarka ?? Zmien procenty i ponów SAVE .
Ja mam w swoim oprogramowaniu ( nie najnowsze, bo to idzie po serwerze a ja chce po lokanym WiFi) i akurat algorytmy mi pasuja to wersja Fimware ub roku.
Trzeba pamietac że lepiej moim zdaniem ustawic sztywny adres IP na kosiarce . Wtedy za każdym restartem sieci domowej nie wybiera losowo .
Jesli nie używacie serwera a WIFI domowe zainstalujcie
https://www.roboter-forum...-download-link/
Nie śledzę już tego forum bo jak zwykle włącz i zapomnij . A że działa świetnie to .... Lepsze bywa wrogiem dobrego - nie kombinuję
Polecam ten programik pokazuje wiecej
Ad pytanoie o strefy mam cztery ustawione procentowo w aplikacji .
podobnie harmonogram.
Trzeba pamietac by sprawdzic czy zmiany doszły do kosiarki , po potafi pokazywac ,że jest połaczona a to stary wpis . jak sie cos nie podoba to najlepiej wywalic z aplikacji i ponownie scan .
DODAM że nie mam problemów z tym swoim Vorxem |
|
|
|
 |
vwir
Vectrix, Leaf
|
Wysłany: 2020-06-03, 15:25
|
|
|
U mnie też nie chciało iść z aplikacji, dlatego pytam. Powód był prozaiczny - w czasie jazdy kosiarka wyjeżdżała poza zasięg wifi. Rozwiązanie jest proste - można manualnie w samej kosiarce zdefiniować strefy. Zarówno procentowo jak często ma kosić, jak i na którym metrze przewodu zaczyna się która strefa. Można te 'metry' wyciągnąć z kosiarki. Wszystko jest opisane w instrukcji.
A - ja już używam softu cloudowego (tego nowszego, 5.x). Jest bardzo dobry, niczego mu nie brakuje. Postawiłem wszystko i działa pięknie do dzisiaj. Czasami trzeba ją 'popchnąć' bo gdzieś utknie, ale zdarza się to rzadko. |
|
|
|
 |
Bronek
Leaf40/TM3AWD/LR

|
Wysłany: 2020-06-03, 19:38
|
|
|
Moze sie skuszę na update, ale to gdy mi akumulator juz padnie . na razie jeździ srednio w 4 roku po ok 90- 100 min minut.
bo by pedriva wsadzić trzeba otworzyc box jest ok. Już troche ona znormalniała , To bardzo trafiony zakup
jedyne co robmy codziennie poranny serwis kupowy czyli inspekcja popsowa.
Psy wychodzą kocią klapką |
|
|
|
 |
kulczyk1
|
Wysłany: 2020-06-08, 21:28
|
|
|
wodnik7 napisał/a: | To ja sie dolacze, kupilem kosiarke, ale nie robota, 80V greenworks, z napedem | Używam takiej kosiarki Greenworksa 80V od kilku lat. Dość solidny sprzęt o dużej mocy. Przy dodatkowym akumulatorze 4Ah można pracować bez przestojów.
Mam też podkaszarkę, dmuchawę i odśnieżarkę. Dmuchawa raczej powinna pracować z akumulatorem 2Ah, bo z dużym jest fatalnie niewyważona. Z kolei w odśnieżarce po włożeniu 4Ah nie da się zamknąć pokrywy akumulatora, więc wydrukowałem sobie dodatkowy dekielek, żeby odkryty akumulator nie łapał śniegu.
Od początku sezonu użytkuję robota Husqvarna 315X, ale to za krótko, żeby oceniać trwałość sprzętu i efekty koszenia. |
|
|
|
 |
witia24
|
Wysłany: 2023-04-28, 20:22 Worx SB700 problem
|
|
|
Dzień dobry,
mam używanego SB700 bateria naładowana kontrolka świeci ale nie reaguje na żaden przycisk i nie. Łączy się z aplikacja na telefonie czy ktoś ma jakiś pomysł jak ja odblokować tak myślę że jest zablokowań.
Aktualizowałem nowy sift, wyk owalem baterie itd.
Pomocy bo chciałbym ją puścić w końcu na trawnik.
pozdrawiam
Tomek
663155119 |
|
|
|
 |
|