SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowarka do hybrydy Mini i elektryka
Autor Wiadomość
Cav 
e-Soul/Smart ED

Wysłany: 2022-03-09, 15:16   

vwir napisał/a:
Bardzo często potrzebuję się doładować szybko poza domem. Czasami na orlenie, czasami na greenway, czasami na go+eauto.

Ale to w trasie i drogo.
Tanio i podczas pobytu/noclegu to już inna bajka.

Autor też nie napisał, że nie potrzebuje.
Głównie dlatego że nie ma elektryka i jeszcze nie wie jakie będzie miał potrzeby.

Nawet w domu, jak zobaczy ze musi wydać np. 5 tys na nowe kable w ścianach, a czasem i nowe przyłącze, nic specjalnego z tego dodatkowego nie mając (poza większą prędkością ładowania, potrzebną raz na ruski rok), to mu pewnie rura zmięknie i przestanie chcieć robić cokolwiek na zapas.

Ja właśnie do takiego wniosku doszedłem i to pierwszej analizie kosztów rozbudowy.

PatrykS 
Opel Ampera 2012r.

Wysłany: 2022-03-09, 17:16   

Patryk_M napisał/a:
vwir napisał/a:
Cav napisał/a:
nie wiesz ile będzie mogła obsłużyć ładowarka w elektryku który kupisz, a evse powinno z nią współgrać

Wersja 22kW współpracuje ze wszystkimi.

Czyli powiedźmy biorę 22 kW i tu nie znaczenia czy 1 czy 3 fazowa, tak? Tylko muszę ustalić, co mam w domowej jeszcze instalacji. Dobrze rozumiem?
22kW to 3f.

kapselek

Wysłany: 2023-05-23, 09:54   

Hej, odświeżę trochę wątek, bo potrzebuję opinii - czy warto inwestować w taki zestaw https://suntrack.pl/darmowe-ladowanie-samochodu/3078-system-do-ladowania-samochodow-elektrycznych.html ? Przymierzam się do zakupu elektryka, przyszłościowo, jeśli się to będą w domu dwa takie auta. Proszę o pomoc :) :)

wodnik7
teslanacodzien.pl

Wysłany: 2023-05-23, 12:40   

Czy ty sobie jaja robisz, czy pytasz serio? Bo mnie to na spam wyglada.

kapselek

Wysłany: 2023-05-23, 13:44   

wodnik7 napisał/a:
Czy ty sobie jaja robisz, czy pytasz serio? Bo mnie to na spam wyglada.

Nie wiem co miałoby sugerować, że robię sobie jaja? Jak bym napisał, że chce kupić auto za bańkę, to też stwierdziłbyś, że to żarty? Sorry, ale nie tego tyczyło się moje pytanie.

wodnik7
teslanacodzien.pl

Wysłany: 2023-05-23, 14:03   

Co w tym zestawie ma sens? Niecale 6kwp, i marne 5kWh w magazynie? Za te cene?

Bzdura.

Chcesz odpowiedz, prosze bardzo: to nie ma zadnego sensu. 6kWp mozesz miec za 20-30tys, do tego bateria za 10tys (dwa razy wieksza), do tego wallboks za 2500.

I to bateria HV.

Nie widze innego sensu publikowania takiego pytania przez „swiezego“ forumowicza niz reklama swojej firmy (nietrafiona).

Jaki samochod za banke kupujesz?

kapselek

Wysłany: 2023-05-23, 16:28   

wodnik7 napisał/a:
Co w tym zestawie ma sens? Niecale 6kwp, i marne 5kWh w magazynie? Za te cene?

Bzdura.

Chcesz odpowiedz, prosze bardzo: to nie ma zadnego sensu. 6kWp mozesz miec za 20-30tys, do tego bateria za 10tys (dwa razy wieksza), do tego wallboks za 2500.

I to bateria HV.

Nie widze innego sensu publikowania takiego pytania przez „swiezego“ forumowicza niz reklama swojej firmy (nietrafiona).

Jaki samochod za banke kupujesz?

Dzięki za odp :) Gdybym wiedział, że będę szukał opinii w temacie, to faktycznie zarejestrowałbym się na forum rok temu, żeby nie być "świeżym". Znajomi mają fotowoltaikę od tego Victrona, chwalą, a że nie musze oglądać złotówki z dwóch stron to chciałem rozeznać się w temacie. A teraz pytanie - gdzie najlepiej szukać opinii? Ano na forach, co też robię. Także raz jeszcze dzięki, że podzieliłeś się swoim zdaniem, pozwolisz, że poczekam czy ktoś jeszcze coś podpowie. Dobrego dnia

vwir
Vectrix, Leaf

Wysłany: 2023-05-25, 10:18   

Usłyszysz raczej to samo co na sąsiednim forum. Cena przynajmniej dwukrotnie za wysoka, a taką bateryjką to nie wiem co chcesz uzyskać. Przecież 5kWh to nawet na pół godziny ładowania nie wystarczy. Na komponentach wysokiej klasy można uzyskać to samo za ok. 40-50tys.

Odpowiedz do tematu